Microsoft kehittää edelleen uusia älypuhelimia

Kuluneella viikolla Microsoft ilmoitti surullisista uutisista suomalaisten kannalta. Yhtiö kertoi nimittäin keskiviikkona jälleen ”virtaviivaistavansa” puhelinliiketoimintaansa, joka tarkoittaa käytännössä suuria irtisanomia erityisesti Suomessa. Esimerkiksi koko Tampereen toimipiste lakkautetaan ja Suomessa työpaikkansa menettää arviolta jopa 1350 työntekijää. Lisäksi yhtiön tarkoituksena on irtisanoa 500 työpaikkaa ympäri maailmaa.

Allekirjoittanut halusi nostaa tämän viimeiset päivät Suomea puhuttaneen uutisen esille, koska monin paikoin asiasta on annettu hieman sekava ja jopa virheellinen kuva. Käytännössä kokonaisuuden ydin on se, että Microsoft lopettaa älypuhelimien suunnittelun ja valmistuksen omissa yksiköissään. Se ei kuitenkaan missään tapauksessa ole poistumassa puhelinmarkkinoilta, vaan tulee edelleen kehittämään uusia älypuhelimia ja jatkamaan Windows 10 -käyttöjärjestelmän kehittämistä pienellä näytöllä varustetuille laitteille. Miten tämä kaikki toteutetaan käytännössä on toistaiseksi epäselvää. Hyvin todennäköisesti suunnittelu sekä valmistus ulkoistetaan alihankkijalle, mutta näistä yksityiskohdista kuulemme varmasti tulevaisuudessa lisää.

Microsoft panostaa yrityksiin


Jatkossa Microsoftin painopiste älypuhelimissa ovat yritykset. Yhtiö tulee panostamaan tietoturvaan ja laitehallintaan, jotka ovat useille yrityksille tärkeitä ominaisuuksia. Keskeistä roolia näyttelee myös Continuum-toiminnallisuus, joka mahdollistaa näytön, hiiren ja näppäimistön yhdistämisen älypuhelimeen erillisen telakan avustuksella. Näin puhelinta voidaan käyttää lähes tietokoneen tavoin.

Muutokset antavat Microsoftille yhtiön omien sanojensa mukaan mahdollisuuden keskittyä Windows-laitteisiin, jotka tarjoavat ainutlaatuisia ja erottuvia käyttökokemuksia.

Keskitämme panostuksemme puhelimissa alueille, joilla voimme erottautua: yrityksiin, jotka arvostavat tietoturvaa, laitehallintaa ja Continuum-toiminnallisuuttamme, sekä kuluttajiin, jotka arvostavat näitä samoja asioita”, Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella sanoo. ”Jatkamme innovoimista niin laitteissa kuin pilvipalveluissakin, kaikilla eri mobiilialustoilla.

Vaikka painopiste vaikuttaa Microsoftilla siirtyvän puhelinten osalta yrityksiin, jatkaa yhtiö edelleen nykyisten Lumia-puhelinten tukemista ja tarjoamaan niihin uusia päivityksiä. Sama koskee myös laitevalmistajakumppaneiden tuotteita, joten siinä mielessä hiljattain esimerkiksi uuden Lumia 950 -puhelimen hankkineet kuluttajat voivat olla levollisin mielin. Käytännössä tilanne tulee kuitenkin ikävä kyllä tarkoittamaan, että sovelluskehittäjien kiinnostus alustaa kohtaa laskee entisestään. Tässä vaiheessa onkin hyvin hankala arvioida, miten Windows-puhelimet tulevat näkymään tulevaisuudessa kuluttajamarkkinoilla.

Pärjääkö Microsoft yritysmarkkinoilla? Helppoa se ei tule olemaan, sillä esimerkiksi Apple on tehnyt viimeisten vuosien aikana suuria panostuksia nostaakseen mobiililaitteidensa kiinnostusta yrityksissä. Vuonna 2014 se aloitti muun muassa yhteistyön IBM:n kanssa, jonka myötä iOS-alustalle on tuotu täysin mobiililaitteille räätälöityjä IBM MobileFirst for iOS -yrityssovelluksia, jotka pystyvät hyödyntämään muun muassa yhtiöiden omia taustajärjestelmiä.

Markkinaosuus älypuhelimissa romahtanut

Kokonaisuudessaan Microsoftin toimia ei voida pitää yllätyksenä, sillä peruspuhelimista yhtiö luopui jo aikaisemmin kuluvan kuukauden aikana. Älypuhelinten myynti on laskenut kovasti ja tammi-maaliskuussa se myi ainoastaan 2,3 miljoonaa Lumia-puhelinta. Vielä viime vuonna vastaavana ajanjaksona kaupaksi saatiin 8,6 miljoonaa älypuhelinta.

Microsoftin markkinaosuus romahti alkuvuonna tutkimusyhtiö Gartnerin mukaan alle prosenttiin. Markkinat itsessään kasvoivat samana ajankohtana neljän prosentin verran.

Microsoft, Microsoft announces streamlining of smartphone hardware business

1 kommentti

  1. Hyvä selvennys asiaan. Uutisointi on ollutkin vähintään sekavaa ja näyttänyt että tietääkö media itsekään miten asia on. Toivottavasti windows pysyy jollakin tekijällä valikoimissa, ainakin HP on tulossakin.

Kommentointi on suljettu!