Phonebloks-konseptin kehittäjä: Googlen modulaarisen Ara-puhelimen suunta väärä

Saimme hiljattain uutta tietoa Googlen Project Ara -projektista. Jos asia on uusi, niin pikaisena kertauksena mainittakoon, että kyseessä on Googlen modulaarinen puhelin, eli laite, jonka toiminnallisuuksia voidaan vaihtaa liittämällä siihen erilaisia moduuleja, jotka ovat vaihdettavissa. Ara on tarkoitus saada kehittäjille syksyllä, jonka jälkeen kolmannet osapuolet pääsevät kehittämään tosissaan moduuleja Aralle.

Nyt Phonebloksin Dave Hakkens on ottanut blogissaan kantaa Googlen päivitykseen Ara-projektiin. Dave Hakkens itse esitteli jo vuonna 2013 idean modulaarisesta puhelimesta, jonka ominaisuudet olisi päivitettävissä ja vähentäisi jätettä.

Hakkensin mukaan Google tekee suuren virheen siinä, että se liittää niin paljon ominaisuuksia ja osia runkoon, johon moduulit kiinnittyvät. Tuoreessa päivityksessään Google kertoi, että runko sisältää muun muassa näytön, suorittimen, grafiikkaohjaimen, antennit ja akun. Näin ollen itse kehys on jo periaatteessa toimiva puhelin ja siinä olevat kuusi moduulipaikkaa mahdollistaa ainoastaan lisäominaisuuksien liittämisen, kuten kameran, kaiuttimen, akun ja niin edelleen. Googlen muutos projektiin tarkoittaa kuitenkin sitä, että kuluttaja joutuu käytännössä vaihtamaan rungon, jos esimerkiksi näyttö menee rikki tai sen tehot yksinkertaisesti loppuvat vanhentumisen myötä. Hakkens ei ole tästä muutoksesta mielissään ja pitää Googlen suuntaa täysin vääränä.

Rakenteen ja muotoilun suhteen Hakkens antaa kehuja Googlelle. Aikaisemmin moduulit olivat hieman pyöristettyjä kulmista, eivätkä tulleet yhtä lähelle toisiaan. Hakkensin mukaan on hyvin järkevää tehdä kokonaisuudesta mahdollisimman yksinkertainen, jotta muotoilu ei tule projektin tielle tulevaisuudessa. Google itse onkin jo luvannut, että nykyiset moduulit ovat yhteensopivia tulevaisuudessa julkaistavien, voisiko sanoa toisen sukupolven runkojen kanssa.

Hakkensin mukaan Google on Arassa liian suuressa roolissa. Vaikka paketti on rakennettu avoimmuutta korostaen, ei se itse asiassa ole niin avoin kuin Google antaa ymmärtää. ”Kaikki tapahtuu Googlen alaisuudessa. He ovat johdossa ja voivat muuttaa sääntöjä. Google voi esimerkiksi yllättäen muuttaa moduulien rakennetta tai liitäntätyyppiä ja tehdä näin kaikista aikaisemmista osista käyttökelvottomia. Kyseessä on vahva ekosysteemi, jonka ei pitäisi olla suuren organisaation käsissä”, kommentoi Hakkens.

Hakkensin näkemyksen mukaan Googlen suunta johtaa siihen, että muut yhtiöt haluavat ennemmin rakentaa oman modulaarisen puhelimen, kuin olla mukana Ara-projektissa. Tämä johtaa siihen, että markkinoilla on useita ratkaisuja, jotka eivät ole toistensa kanssa yhteensopivia. Lopuksi Hakkens kuitenkin antaa Googlelle kunniaa laittamalla niin paljon aikaa ja vaivaa moduaalisen puhelimen kehittämiseen. Herralla on kuitenkin yksi erittäin tärkeä neuvo hakukonejätille: ”Älkää keskittykö kehittämään seuraavaa puhelinta myyntiluvut edellä, vaan tehkää tulevaisuuden puhelin. Puhelin koko maailmalle…”

Alla video Phonebloksin alkuperäisestä ideasta:

Dave Hakkens, Re-think project Ara