Motorolan näkemys modulaarisesta älypuhelimesta: Moto Z

Kiinalaisen Lenovon omistukseen kuuluva Motorola on esitellyt markkinoille seuraavan sukupolven lippulaivapuhelimensa, joka odotusten mukaisesti tukee vaihdettavia takakuoria, joilla on mahdollista laajentaa laitteen ominaisuuksia. Uusi lippulaiva sai nimekseen Moto Z ja se saapuu Yhdysvalloissa myyntiin kesällä Droid-brändin kera. Maailmanlaajuisesti Motorolan vuoden 2016 lippulaivapuhelin saapuu kuitenkin myyntiin vasta syyskuussa, joten Suomessakin tätä mielenkiintoista uutukaista joudutaan odottamaan vielä tovi. Laitteensa hintatiedot yhtiöt jätti vielä toistaiseksi paljastamatta, mutta tämä yksityiskohta selvinnee pian ainakin Yhdysvaltojen osalta.

Uutuuspuhelimen mielenkiintoisin ominaisuus ovat sen vaihdettavat takakuoret. Kuten korealaisen LG:n G5-lippulaivan Friends-lisäosat, mahdollistavat Moto Mods -kuoret täysin uusien teknisten toiminnallisuuksien lisäämisen Moto Z -älypuhelimeen. Ratkaisuna Moto Mods on täysin poikkeava LG:n modulaarisesta puhelimesta ja vaikuttaa ainakin näin ensinäkemältä G5:sta käyttäjäystävällisemmältä ja yksinkertaisemmalta käyttää.

Moto Mods -kuoret: lisää puhelimeesi ominaisuuksia nopeasti ja helposti

 Moto Mods

Motorolan takakuoret toimivat vahvojen magneettien avulla, joka tekee niiden kiinnittämisestä sekä irrottamisesta erityisen helppoa. Käyttäjäystävällisyyttä LG G5:een nähden parantaa myös se, ettei laitetta tarvitse käynnistää uudelleen, jonka lisäksi Moto Z mukautuu automaattisesti uuteen Moto Mods -lisäosaan. Valmistaja kehuu, että nyt myyntiin tulevat Moto Mods -kuoret ovat yhteensopivia myös seuraavan sukupolven Moto Z -puhelimien kanssa, joten niitä ei tarvitse heittää romukoppaan uuden Moto Z -sukupolven hankinnan yhteydessä. Henkilökohtaisesti pidän tätä hyvin olennaisena ja kiinnostusta entisestään lisäävänä tietona. Tämän lisäksi kokonaisuus on rakennettu täysin avoimeksi, eli niin suuret kuin pienetkin kehittäjät voivat toteuttaa ideansa, sillä Motorola tarjoaa kaikki tarvittavat työkalut ja dokumentit Moto Mods -kuorien luomiseen. Kaiken tämä päälle Motorolalla on tarjota miljoonan dollarin rahoitus sille yhtiölle, joka rakentaa mielenkiintoisimman takakuoren (prototyypin) ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

Moto Z projector

Alussa Motorolalla on tarjolla kolme Moto Modsia. Ensimmäinen on Incipio offGRID Power Pack -akku, joka lisää akkukapasiteettia 2220 milliampeeritunnilla. Toinen Moto Mods on JBL SoundBoost -kaiutin, joka laajentaa äänenlaatua kahdella 27 millimetrin kolmen watin kaiuttimella, sisältää 1000 milliampeeritunnin akun sekä esiin taitettavan jalustan. Kolmas lisäosa on Insta-Share Projector. Kyseessä on nimensä mukaisesti projektori, jolla voi esittää muun muassa elokuvia aina 70 tuumaan asti 480p-tarkkuudella. Näiden lisäksi tarjolla on totta kai myös perinteisiä takakuoria, joilla puhelimensa ilmettä voi vaihtaa näppärästi.

Lisäosien hintatasoa Motorola ei toistaiseksi paljastanut. Hintatason pitäisi kuitenkin pysyä kohtuullisena, sillä Motorolan mukaan Moto Mods -kuoret tulevat maksamaan saman verran kuin vastaavan kaltaiset lisävarusteet.

Maailman ohuin premium-älypuhelin

Motorola Moto Z

Motorola Moto Z rakentuu lentokoneteollisuudessa käytettävästä alumiinista sekä ruostumattomasta teräksestä. Kyseessä on ainoastaan 5,19 millimetriä paksu laite, joka tekee uutuudesta Motorolan mukaan markkinoiden ohuimman premium-älypuhelimen. Laitteen edessä loistaa 5,5 tuuman 2560 x 1440 resoluution AMOLED-kosketusnäyttö ja takaa löytyy 13 megapikselin kamera f/1,8-aukolla, jossa on 1,12 mikrometrin kokoiset pikselit, optinen kuvanvakain sekä laser-tarkennus ja tuki 4K-videokuvaukselle. Puhelimen ohuen profiilin myötä kamera ulkonee varsin selkeästi laitteen takaosasta, jota korostaa entisestään se, että itse kamerakehys on varsin iso.

Moto Z Camera

Puhelimen sydämenä on 2,2 gigahertsin kellotaajuudella toimiva Snapdragon 820 -järjestelmäpiiri, jonka tukena on neljä gigatavua LPDDR4-käyttömuistia ja Adreno 530 -grafiikkaohjain. Moto Z:n yhteysominaisuuksiin kuuluvat 4G LTE cat9, Bluetooth 4.1, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac 2.4 GHz + 5 GHz with MIMO, A-GPS ja NFC. Mukana on etupuolelle sijoitettu kaiutin, 2600mAh:n akku, viiden megapikselin etukamera f/2,2-aukolla, USB Type-C -portti, sormenjälkilukija, 32 tai 64 gigatavua tallennustilaa ja microSD-muistikorttipaikka. Perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä puhelimesta puuttuu, mutta myyntipakkaus sisältää adapterin, joka mahdollistaa tavallisten kuulokkeiden hyödyntämisen normaaliin tapaan. Ohjelmistosta vastaa Android 6.0 Marshmallow.

Motorolan ohut uutuus on pituudeltaan 153,3 millimetriä ja leveydeltään 75,3 millimetriä. Puhelin painaa kohtuulliset 136 grammaa. Moto Z on käsitelty vettä hylkivällä nano-peitteellä, joka tekee siitä roisketiiviin ja niinpä puhelinta voi käyttää huoletta esimerkiksi vesisateessa. Upotusta veteen se ei kuitenkaan ainakaan virallisesti kestä. Värivaihtoehtoina ovat musta ja kultainen.

Moto Z Force: kestävämpi näyttö, tehokkaampi akku ja tarkempi kamera

Moto Z Force

Uudesta lippulaivastaan Motorola tuo saataville myös aavistuksen kovempaa käyttöä kestävämmän Moto Z Force -variantin. Se sisältää toisen sukupolven Moto ShatterShield -teknologian, joka varmistaa Motorolan mukaan sen, ettei laitteen näyttö rikkoudu vaikka puhelin sattuisi tipahtamaan.

Ominaisuuksiltaan Moto Z Force on periaatteessa täysin sama laite kuin Moto Z. Lisänä siinä on 21 megapikselin kamera (f/1,8-aukko, OIS, laser-tarkennus ja 1,12 mikrometrin pikselit) sekä tehokkaampi 3500 milliampeeritunnin akku. Luonnollisestikin Force-malli on perusversiota aavistuksen kookkaampi ja painavampi. Sen viralliset luvut ovat 155,9 x 75,8 x 6,99 millimetriä ja 163 grammaa. Väreinä ovat mustan ja kullan lisäksi force-variantille eksklusiivisesti kuuluva ruusukulta.