Apple esitteli iOS 10 -alustan – tässä tärkeimmät uudistukset

Elektroniikka- ja ohjelmistovalmistaja Apple on esitellyt seuraavan version mobiililaitteita vauhdittavastaan iOS-käyttöjärjestelmästästä. Uusi alusta kantaa loogisesti nimeä iOS 10 ja on Applen mukaan sen historian merkittävin päivitys. iOS 10 on kehittäjien saatavilla heti, mutta sen lopullinen versio julkaistaan käyttäjille syksyllä. Julkinen beetaversio saapuu heinäkuussa ja sen saavat käyttöön kaikki halukkaat rekisteröitymällä mukaan beetaohjelmaan osoitteessa https://beta.apple.com.

WWDC 2016 -kehittäjätapahtumassa julkistettu iOS 10 sisältää paljon uusia ominaisuuksia sekä ensimmäistä kertaa merkittäviä muutoksia käyttöliittymän visuaaliseen ilmeeseen sitten vuonna 2013 julkaistun iOS 7:n, joka uudisti Applen mobiilialustan visuaalisesti kokonaan. Tähän artikkeliin olen koonnut iOS 10:n keskeisimmät uudistukset, jotka liittyvät muun muassa viesteihin, musiikkiin, Siriin, ilmoituksiin ja lukitusnäkymään.

Syksyllä saataville tuleva iOS 10 on yhteensopiva iPhone 5:n ja sitä uudempia puhelimien, iPad mini 2:n, iPad mini 3:n, iPad mini 4:n ja iPadin (neljäs sukupolvi), iPad Airin, iPad Air 2:n ja molempien iPad Pro -varianttien kanssa sekä kuudennen sukupolven iPod Touchin kanssa.

1. Lukitusnäkymä ja ilmoitukset

Lukitusnäkymä on uudistettu kokonaan iOS 10:ssä. Se aktivoituu automaattisesti, kun laite nostetaan käteen, jolloin käyttäjä näkee ilman napin painalluksia saapuneet ilmoitukset. Itse ilmoitukset ovat nyt aktiivisia (rich notifications) ja niihin on mahdollista reagoida suoraan lukitusnkäkymästä. Tämä on odotettu uudistus, sillä monet ovat pitäneet iOS:n tapaa esittää ilmoituksia hyvin rajoittuneena. Nyt käyttäjä voi 3D Touchia hyödyntämällä esimerkiksi avata saapuneen viestin ja vastata siihen lukitusnäkymästä. Kameraan pääsee jatkossa pyyhkäisemällä ruutua oikealta vasemmalle.

2. Widgetit

Lukitusruudulta pääsee suoraan uusiin ja monipuolisempiin widgetteihin. Kun kameraan pääsee lukitusnäkymästä pyyhkäisemällä oikealta vasemmalle, ovat widgetit toisella puolella. Uudet minisovellukset ovat monipuolisia ja kykenevät pyörittämään suoraan muun muassa videoita. Näin sovelluksista saa tietoa suoraan lukitusruudun kautta avaamatta niitä.3. Viestit

Viestit-sovellus on saanut kasan uusia ominaisuuksia, jotka mahdollistavat itsensä ilmaisemisen entistäkin rikkaammin, kuten Apple asian kuvailee. Käyttäjä voi lähettää esimerkiksi käsinkirjoitettuja viestejä, koko ruudun animaatioita, piirroksia, sydämenlyöntinsä, tarroja ja niin edelleen. Sovellus jopa tunnistaa sanat automaattisesti niin, että yhdellä kosketuksella käyttäjä pystyy muuttamaan kyseisen sanan emojiksi. Itse ”viestikuplat” voi halutessaan animoida ja näin ilmaista itseään paremmin. Lisäksi viestejä voi piilottaa (Invisible ink) jolloin niiden sisältö tulee näkyviin vasta, kun käyttäjä pyyhkäisee sitä.


4. Kuvat

Kuvaaminen on yksi älypuhelimen keskeisimmistä ominaisuuksista ja niinpä Apple on uudistanut Kuvat-sovelluksen täysin iOS 10:ssä. Pääideana on, että käyttäjä löytää haluamansa kuvat entistäkin helpommin ja nopeammin. Tässä auttaa muun muassa automaattinen kasvojentunnistutekniikka, joka lajittelee kuvat henkilöiden perusteella. Lisäksi älykäs algoritmi osaa tunnistaa kuvista kohteita ja objekteja, jotka yhdessä kasvojentunnistuksen ja paikkatietojen kanssa mahdollistavat kuvakirjastojen (Memories) luomisen täysin automaattisesti. Kaikki tämä tapahtuu suoraan itse laitteessa käyttäjän yksityisyyttä vaalien. Mukaan on lisätty myös karttanäkymä, josta käyttäjä näkee kätevästi missä kuvat on otettu.

5. Puhelin

iPhone on ennen kaikkea puhelin ja iOS 10 tuo muutamia tärkeitä parannuksia puhelin-sovellukseen. Ensimmäinen on niin sanottujen spämminumeroiden tunnistaminen. Osassa maailmaa käyttäjät saavat paljon ”spämmipuheluita”, mutta iOS 10:ssä käyttöjärjestelmä osaa kertoa, että saapuva puhelu on mahdollisesti spämmiä. Tämän ohella sovellus osaa kääntää puheviestit tekstiksi, joka nopeuttaa niiden tarkastelua.


6. Kartat

Karttojen käyttöliittymä on uudistettu ja mukaan on tuotu ennakoivia ominaisuuksia. iOS 10:ssä kartat osaa ehdottaa mahdollisia paikkoja, jonne käyttäjä on todennäköisesti menossa, jonka lisäksi sovelluksen sisällä voi suoraan tehdä muun muassa ravintolavarauksia ja tilata Uberin.

7. Musiikki

Visuaalisen ilmeen uudistaminen jatkuu Musiikki-sovelluksessa. Applen pyrkimyksen on ollut tuoda musiikki sovelluksessa kaiken keskiöön. Itse musiikkikappaleissa näkyy nyt lyriikat automaattisesti.

8. Siri

Applen ääniopas, Siri, on iOS 10:ssä avoinna kehittäjille. Tämä tekee Siristä selvästi monipuolisemman. Uudistuksen myötä Sirin avulla voi lähettää esimerkiksi WhatsApp-viestin, tilata Uberin kautta taksin ja soittaa VoIP-puhelin Skypen kautta. Kaiken tämän päälle Siri kykenee tekemään automaattisesti älykkäitä ehdotuksia perustuen käyttäjän sijaintiin, kalenterimerkintöihin ja niin edelleen.

9. Apple TV -kaukosäädin

Jos kotoa löytyy uusi Apple TV, voi iOS 10:n myötä iPhonea käyttää sen kaukosäätimenä. Se tarjoaa kaikki samat ominaisuudet, kuin virallinen kaukosäädin, kuten eli Sirin ääniojauksineen. Tekstin syöttäminen on iPhonella helppoa ja sillä voi pelata pelejä Apple TV:n kaukosäätimen tavoin.

10. Monipuolisempi Continuity

Continuity on toiminnallisuus, joka mahdollistaa nopeasti laitteesta toiseen siirtymisen. Sanotaan, että sinulla on iPhonella auki verkkosivusto, ilmestyy Maciin ja iPadiin kuvake, josta voi jatkaa kyseisen verkkosivun selaamista toisella Apple laitteella. iOS 10:ssä Continuity laajenee leikepöydälle. Käyttäjä voi kopioida tekstiä iPhonella ja liittää sen esimerkiksi Macissä tekstinkäsittelysovellukseen.


11. Apple Home -sovellus

Täysin uutena sovelluksena Apple esitteli Home-sovelluksen. Se rakentuu Applen HomeKit-standardin ympärille, jossa sitä tukevat laitteet ovat yhteydessä verkkoon. Home-sovellus kokoaa kaikki HomeKit-laitteet yhteen, eli käyttäjä voi esimerkiksi sulkea valoja, avata autotallin oven ja niin edelleen.

12. Poista Applen sovellukset

Tämä on myös erittäin toivottu ominaisuus. iOS 10:ssä käyttäjälle annetaan mahdollisuus poistaa Applen omat vakiosovellukset, joten enää niitä ei tarvitse piilottaa kansioon tai muualle. Uudistuksen myötä käyttäjä voi siis valita vapaasti mitä sovelluksia käyttää. Halutessaan Applen omat ohjelmat voi ladata takaisin App Storesta.


13. Jaetun ruudun Safari

iPadin omistajat ovat todennäköisiä erittäin iloisia parannetusta moniajosta, joka mahdollistaa jatkossa kahden Safari-ikkunan ajamisen vierekkäin. Aikaisemmin mahdollista oli ainoastaan jakaa ruutu kahden eri sovelluksen välillä. Ominaisuutta tukee ainoastaan uusimmat iPad-mallit.

14. Sovellukset avattiin kehittäjille

Sirin lisäksi Apple avaa iOS 10:ssä useita sovelluksia kehittäjille. Jatkossa kehittäjät pääsevät käsiksi puhelimeen, karttoihin ja viesteihin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kolmannet osa puolet pääsevät laajentamaan Applen ohjelmien toimintoja lisäämällä niihin ominaisuuksia.