Testissä Black Eye:n makrolinssi älypuhelimelle

Älypuhelimella kuvaaminen on entistäkin suositumpaa. Suurelle osalle se on ainoa kamera, joka kotoa löytyy, sillä lippulaivamallien kamerat ovat laadultaan jo sitä luokkaa, ettei muutaman satasen digikameraa ole välttämättä järkevää hankkia. Totta kai ammattilaiset ja tosissaan kuvaamista harrastavat hankkivat käyttöönsä järjestelmäkameran, jonka kuvanlaatu on oikeissa käsissä täysin toiselta planeetalta parhaimpiinkin älypuhelimiin verrattaessa. Useimmille älypuhelin on kuitenkin riittävä, erityisesti jos sillä täydennetään lähinnä sosiaalisia palveluita.

Erityisen tärkeä älypuhelimen kamera on nuorisolle, jotka käyttävät ahkerasti Instagramin kaltaisia sosiaalisia palveluita. Seuraajien saaminen vaatii laadukkaita kuvia ja muista erottautumista. Juurikin erottautuminen voi olla vaikeaa, mutta siinä apuun astuvat älypuhelimeen asennettavat erilliset linssit. Markkinoilta löytyy useita eri vaihtoehtoja, joista yksi on Black Eye. Sen taustajoukoista löytyy muun muassa suomalainen lumilautailija Eero Ettala ja skeittikuvaaja Arto Ekman. Yhtiöltä löytyy valikoimistaan muun muassa widge angle-, full frame fisheye-, tele– ja tässä artikkelissa testissä oleva markrolinssi.

Blackeye:n makrolinssi suurentaa kuvan 20-kertaiseksi ja mahdollistaa näin erittäin näyttävien lähikuvien tallentamisen älypuhelimella. Itse linssi kierretään kiinni klipsiin, jonka avulla kokonaisuus asetellaan puhelimen kameran linssin päälle. Klipsin ansiosta linssi käyttö on helppoa, jonka lisäksi kuljettaminen on vaivatonta esimerkiksi kiinnittämällä se vyöhön. Sen enempää linssistä lienee turha ”tarinoida”, vaan annetaa esimerkkikuvien puhua puolestaan. Kaikista kohteista on otettu kuva puhelimen omalla kameralla ilman linssi sekä Black Eye:n makrolinssillä. Näin jokainen pystyy helposti vertailemaan, kuinka lähelle objektia Black Eye:n ratkaisulla pääsee ja miten linssi vaikuttaa yleiseen kuvanlaatuun. Puhelimena testissä käytettiin iPhone 6s:ää.

Jokaisen kuvan esikatselussa on oikeassa alalaidassa ”Katso täysikokoisena” -linkki kamerakuvan täysikokoiseen versioon yksityiskohtaisempaa tarkastelua varten.

Hyvää:

  • Helppo kiinnittää ja poistaa
  • Kätevä kuljettaa mukana (voi kiinnittä vyöhön, mahtuu taskuun)
  • Ei vaikuta kuvanlaatuun heikentävästi
  • Edullinen (vain 29,95 euroa)
  • Näppärä tuoda uusia ulottuvuuksia Instagram-kuviin
  • Toimii lähes kaikkien puhelimien kanssa (testattu: iPhone 6/6s, Nexus 6P, LG G5, Samsung Galaxy S7)

Huonoa:

  • Käden pienetkin värähdykset/tärinät näkyvät kuvissa
  • Kuvan onnistumiseen vaaditaan juuri oikea etäisyys kohteesta
  • Kuvien tarkkuusalue erittäin kapea

Tutustu Black Eye:n tuotteisiin yhtiön kotisivulla.