Puhelin latautuu langattomasti farkkujen taskussa – Mihin jäi Microsoftin loistava idea?

Pyörittelin päässäni tässä aivan hiljattain kiehtovaa ajatusta, joka liittyy älyvaatteisiin. Sain idean housuista, joiden taskuissa olisi tuki langattomalle lataamiselle. Idea välähti päähäni, kun selasin Ikeasta itselleni uutta työpöytää ja huomasin, että osassa on paikka puhelimelle, johon laite voidaan asettaa latautumaan. Tällaisessa käytössä langaton lataaminen näyttää kytensä ja saa jopa allekirjoittaneen innostumaan kyseisestä teknologiasta. En ole nimittäin koskaan ollut nykyisen kaltaisen langattoman latauksen suuri kannattaja, koska vaadittava latausalusta on työpöydälläni jatkuvasti edessä ja lisää itse asiassa vain tavaroiden määrää pöydälläni, kun toiveenani on pitää se mahdollisimman siistinä. Lisäksi lataaminen on tätä kautta hitaampaa, erityisesti nyt kun yhä useammat puhelimet tukevat pikalatausta.

Ikean sivuja selatessani mieleeni tuli ajatus, jonka tarkoituksena olisi mahdollistaa puhelimen lataaminen housujen taskussa. Toisin sanoen näihin älyhousuihin olisi integroituna akku sekä taskuissa tekniikka älypuhelimen lataamiselle. Twiittasin ajatukseni Twitteriin ja sain pian vastuksen SuomiMobiilin ylläpitäjältä Eero Salmiselta, jonka kertoi, että kyseisen kaltaiset housut on jo kehitetty. Kyseessä on Microsoftin ja brittiläisen Adrien Sauvagen yhteistyö, jonka teknologiapuolen hoitaa Nokia omalla DC-50-latausalustallaan. Se on muokattu ja integeroitu älyhousujen etutaskuun, jossa puhelin latautuu kätevästi. Kysymys kuuluukin, mihin nerokas ja samalla ajatuksentasolla niin yksinkertainen idea on jäänyt?

Allekirjoittaneelta Microsoftin ja Nokian älyhousut ovat jostain syystä menneet kokonaan ohitse. Joka tapauksessa ihmettelen kovasti, miksei teknologiaa ole viety eteenpäin Microsoftin, Nokian tai jonku muun teknologiayhtiön toimesta, tai ainakaan aiheesta ei ole kuulunut mitään. Kyseessä on ainakin allekirjoittaneen mielestä lähes täydellinen ja ennen kaikkea helppokäyttöinen ratkaisu, jonka avulla älypuhelinten akku saataisiin kestämään pidempään. Suurin osahan pitää puhelintaan juurikin housujensa taskussa. Naiset toki käyttävät paljon laukkuja, mutta tekniikan integrointin esimerkiksi käsilaukkuun ei pitäisi olla kovinkaan vaikeaa. Käsilaukkuun voitaisiin esimerkiksi tehdä oma tasku, jossa puhelin saa rauhassa imeä itseensä virtaa ja pysyy suojassa avaimilta ja muilta naarmuttavilta esineiltä.

Vuonna 2014 esitellyssä ratkaisussa puhelimelle on rakennettu oma tukeva tasku, johon laite sujautetaan lataamaan. Käytännössä sitä voisi kuvailla koteloksi, joka on yhdistetty housuihin.

Microsoftin ja Nokian idea on jo sellaisenaan erittäin loistava. Omassa ajatuksessani puhelin saisi kuitenkin olla vapaasti taskussa, mutta ymmärrettävästi tämä ei todennäköisesti tulisi toimimaan nykyisillä ratkaisuilla. Esimerkiksi Qi:ssa, joka on tunnetuin langattoman latauksen standardi, puhelin pitää asetella tarkasti latausalustalle tai muuten virta ei kulje laitteeseen.

Kokonaisuutena kyseesä on erittäin kiehtova idea ja ennen kaikkea ensisijaisesti todella käyttäjäystävällinen ratkaisu, jonka käyttö on luontevaa. Hyvästä konseptista kertoo myös se, ettei käyttöä tarvitse ajatella: puhelin taskuun ja menoksi. Mutta miten housujen akku, josta virta kulkeutuu älypuhelimeen? Allekirjoittaneen mielestä se olisi parasta integroida esimerkiksi vyöhön, joka olisi kiinni itse housuissa. Vyöhön integroitu akku voisi tarvittaessa jopa hyödyntää liikenergiaa ladatessaan itseään, kuten Ilari Lehtinen kommentoi ajatustani Twitterissä.

Microsoft, British designer, A. Sauvage, has created the first ever pair of wireless charging trousers for London Collections: ‘Modern Man’.