Bluetooth 5 -teknologia nelinkertaistaa kantaman ja tuplaa nopeuden

Langaton tiedonsiirto teknologia, Bluetooth, saapui puhelimiin vuosituhannen alussa. Nykyään tekniikka löytyy käytännössä jokaisesta markkinoilla olevasta puhelimesta ja on vuosien saatossa kehittynyt hurjasti muun muassa virransäästöominaisuuksiltaan. Bluetoothin seuraava versio tuo jälleen merkittäviä parannuksia teknologiaan, kertoo standardin kehityksestä vastaava Bluetooth Special Interest Group (SIG). Uusi versio on nimetty Bluetooth 5:ksi ja se on tarkoitus saada markkinoille vuosien 2016 ja 2017 taitteesta.

Bluetooth 5 on kehitetty erityisesti niin sanottua esineiden Internettiä, eli Internet of Thingsiä (IoT) ajatellen. Esineiden Internetillä tarkoitetaan kokonaisuutta, jossa käytännössä kaikki kodin tarvikkeet jääkaapista, kahvinkeittimeen sekä valaisimiin ovat yhteydessä verkkoon.

Nykyisin käytössä olevaan Bluetooth-versioon nähden tuleva Bluetooth 5 nelinkertaistaa kantomatkan ja tuplaa nopeuden, pitämällä virrankulutuksen nykyisen Bluetooth-version tasolla. Käytännössä parannukset tarkoittavat luonnollisesti selvästi vakaampaa yhteyttä ja nopeamman datasiirron ansiosta kaikki toimii entistäkin sujuvammin. Tämän lisäksi Bluetooth 5 -laitteet pystyvät lähettämään sekä vastaanottamaan kerralla suuremman määrän tietoa, sillä lähetyskapasiteettia on nostettu 800 prosentilla.