Elisa: näin lataat älypuhelimesi akun oikein

Osa saattaa muistaa ajan, kun kaupasta osti uuden puhelimen ja myyjä kehotti lataamaan laitteen akun täyteen ennen puhelimen käyttöönottoa. Itse asiassa kuluttajia kehotettiin usein pitämään puhelin laturissa ensimmäisellä kerralla jopa vuorokauden ajan, jotta akusta saataisiin tulevaisuudessa maksimaalinen käyttöikä/teho irti. Nykyisiä litiumioniakkuja kyseiset ohjeet eivät ole enää koskeneet vuosiin, mutta myös niiden toimintaikää voi pidentää lataamalla akun oikein sekä käyttämällä laitetta oikeissa olosuhteissa.

Teleoperaattori, Elisa, on julkaissut aiheeseen liittyen virallisen lehdistötiedotteen, jossa se neuvoo kuinka nykyaikaisten älypuhelimien akkuja tulisi ladata, jotta niiden elinikä olisi mahdollisimman pitkä. Tämä on siinä mielessä tärkeää, ettei nykyisten älypuhelimien akkuja voi useinkaan vaihtaa itse. Ne pitää vielä liikkeeseen vaihdettavaksi, joka on luonnollisesti kalliimpaa, kuin akun vaihtaminen itse.

Akusta huolehtiminen on hyvin tärkeää, sillä markkinoilla on useita älypuhelimia, joiden akkua ei voi vaihtaa ilman huoltoliikkeen apua. Oikean lataamistavan opetteleminen pidentää selvästi niin akun kuin itse laitteen käyttöikää. Tämä on erityisen tärkeää älypuhelimen aktiivikäyttäjille, joille latauksia kertyy todella paljon”, huomauttaa liiketoimintajohtaja Matias Castrén Elisasta.

Elisan vinkit akun oikeaan käyttöön ja lataamiseen:

Vältä kuumuutta:

Lämpö on akkujen suurin vihollinen, minkä vuoksi akkuja suositellaan käytettävän noin 27 asteen lämmössä. Pidä puhelin mieluummin laukussa kuin taskussa kehon lämpöä vasten. Samalla kannattaa vältää esimerkiksi puhelimen jättämistä suoraan auringonvaloon. Itse laitteen lataaminen luo lämpöä ja niinpä Elisa kehottaa käyttäjiä poistamaan suojakuoren latauksen ajaksi.

Lataa usein, älä kerralla täyteen:

Moni jättää puhelimensa lataamaan yöksi, jotta älypuhelin on täydessä latingissa aamulla. Tämä ei ole akun käyttöiän kannalta hyvä ratkaisu, kertoo Elisa. Puhelimen lataustaso kannattaisi itse asiassa pitää 40-80 prosentin tuntumassa. Akun kunnon kannalta muutama lyhyt lataus päivän aikana on parempi kuin yksi pitkä latauskerta.

Sammuta puhelin välillä:

Puhelimen sekä muiden elektroniikkalaitteiden akkujen kannattaa antaa välillä ”levätä”. Puhelimen voi esimerkiksi toisinaan sammuttaa yöksi, joka tekee akulle hyvää.

Suosi puhelimen omaa laturia:

Vaikka nykyaikaisten puhelinten elektroniikka säätelee latauksen jännitettä ja virtaa tarkasti, mikä suojelee laitteen akkua liian nopealta lataukselta, kannattaa laitteen omaa laturia suosia. Laitteen oman laturin käyttö on suositeltavaa, sillä se lataa laitetta varmasti valmistajan turvalliseksi näkemällä vauhdilla. Ja ilman paloriskiä.

Pikalatausta kannattaa käyttää harkiten:

Älypuhelimissa erityisesti Android-leirissä yleistyvä Quick Charge -pikalatausteknologia kuulostaa paperilla loistavalta, mutta lyhentää kuitenkin jatkuvasti käytettynä laitteen akun elinikää. Ongelma tässä on ainoastaan se, että valmistajat toimittavat puhelimensa mukana pikalaturin, joka yhdessä Quick Charge -teknologian kanssa säätää latausjännitettä ja siten latausnopeutta. Jos kotoa löytyy kuitenkin niin sanottu tavallinen laturi, kannattaa sitä käyttää, jos haluaa akustaan irti optimaalisen käyttöiän.

Apple-käyttäjille on puolestaan mahdollista käyttää iPhone 6– ja iPhone 6s -puhelimissaan iPadin tehokkaampaan laturia, jolla puhelimen saa ladattua 20 prosenttia nopeammin.

Hyvin hoidetun puhelimen akun kapasiteetti laskee kahdessa vuodessa yleensä vain noin 20­–30 prosenttia. Näemme kuitenkin usein tapauksia, joissa hyvin aktiivisen käytön ja halpojen teholatureiden myötä akun varauskyky on vuodessakin romahtanut yli 60 prosentilla. Akun vaihto onkin näytön vaihdon jälkeen toiseksi yleisin huoltotyömme heti toisena vuotena uuden puhelinmallin julkistamisen jälkeen”, kertoo mobiililaitteita huoltavan Fonumin huoltopäällikkö Sami Vaittinen.

Lisää vinkkejä älypuhelimen akun ”hoitamiseen” löydät täältä.

Elisa, Näin lataat älypuhelimen akkua oikein