Suomalainen kuluttaa älypuhelimeen keskimäärin 368 euroa

Tuore kodintekniikkaindeksi (1-6/2016) paljastaa, että suomalaiset käyttävät älypuhelimiin aavistuksen enemmän rahaa kuin aikaisemmin. Keskimäärin suomalaisen ostama älypuhelin maksoi vuoden 2016 ensimmäisellä puoliskolla (tammi-kesäkuu) 368 euroa. Se on kaksi euroa vuodentakaista enemmän. Nousu ei ole huima, mutta huomionarvoinen, sillä Suomeenkin on viime aikoina rynninyt enenevissä määrin kiinalaisvalmistajia edullisien älypuhelimien kanssa. Ne eivät ole kuitenkaan keränneet suosiota Suomessa, sillä kodintekniikkaindeksin mukaan edullisten älypuhelimien suosio notkahti eniten. Kalliit laitteet sen sijaan kävivät edelleen hyvin kaupaksi.

Älypuhelimia Suomessa myytiin tammi-kesäkuun aikana kaikkiaan 976 623 kappaletta, joka on viisi prosenttia vuodentakaista vähemmän. Rahassa mitattuna laskua syntyi 4,4 prosenttia.

Tablettien, eli taulutietokoneiden myynti koki kovan kolauksen. Siinä missä vuoden 2015 alkupuoliskolla niitä myytiin 271 735 kappaletta, ostivat suomalaiset tabletteja tämän vuoden tammi-kesäkuussa 21,6 prosenttia vähemmän (213 070 kpl). Samalla taulutietokoneen keskimääräinen hinta laski 341 eurosta 305 euroon. Toisin sanoen suomalaiset käyttävät enemmän rahaa älypuhelimeen kuin taulutietokoneeseen.

Älykellojen myynti laski 7,3 prosenttia ja niitä ostettiin Suomessa vuoden alkupuoliskolla 75 468 kappaletta. Rahaa niihin kulutettiin kuitenkin selvästi vuodentakaista enemmän, jolloin älykello maksoi keskimäärin 110 euroa. Nyt sellaisesta maksettiin 155 euroa, joka tarkoittaa 41,3 prosentin nousua. Tämän myötä markkinasegmentin rahallinen arvo kasvoi 31 prosenttia, vaikka kappalemääräinen myynti laski hieman.

Lisää suomalaisten ostokäyttäytymisestä kodinelektroniikan osalta saat täältä löytyvästä tilastosta.

Gotech, Ultra hd -televisiot, langattomat bluetooth-kaiuttimet ja älykellot nostivat suosiotaan huomattavasti vuoden ensimmäisellä puoliskolla.