Android 7.0 Nougatin lopullinen versio julki

Maaliskuussa Android N -koodinimellä julkistetun Android 6.0 Marshmallow -käyttöjärjestelmän seuraaja on valmis. Android 7.0 Nougatin jakelu Nexus-laitteille on käynnistetty tänään. Sitä tukevat Nexus 6, Nexus 6P, Nexus 5X, Pixel CNexus 9, Nexus Player. Tässä Android-sukupolvessa pois pudotettiin vuonna 2013 julkistettu Nexus 5. Ensimmäinen uusi laite, joka saapuu suoraan uudella käyttöjärjestelmällä on pian julkistettava LG V20, kertoo Google virallisella Android-verkkosivustollaan. Suurin osa jo markkinoilla olevista laitteista joutunee odottamaan päivitystä ainakin muutaman kuukauden, mutta seuraavat viikot selkeyttävät tilannetta, kun valmistajat tulevat muun muassa paljastamaan, mitkä mallit ovat oikeutettuja Nougat-päivitykseen.

Android 7.0 Nougat ei tuo mukanaan massiivisia visuaalisia muutoksia Androidiin. Muutamia muutoksia on nähtävissä siellä täällä, kuten ilmoituskeskuksessa. Sen ilme on muutettu kokonaan, jonka lisäksi ilmoituksiin vastaaminen onnistuu nyt suoraan keskuksesta. Lisäksi saman sovelluksen ilmoitukset kootaan jatkossa yhteen, joka pitää ilmoituskeskuksen selkeämpänä. Samalla ilmoituskeskuksen yhteyteen liitettyä pikavalikkoa on kehitetty niin, että sen tarjoamia Quick Settings -kuvakkeita voi siirrellä mielensä mukaan.

Ehkäpä tärkein yksittäinen uudistus on tablet-käyttäjille suunnattu jaetun näytön tila. Sen myötä käyttäjä voi ajaa kahta sovellusta yhtä aikaa samassa näkymässä. Ominaisuus toimii myös puhelimissa, mutta on luonnollisesti suunnattu taulutietokoneisiin.

Virtuaalitodellisuus on nidottu yhteen Android 7.0 Nougattiin. Daydream on kokonaisuus, joka kokoaa yhteen VR-sovellukset ja tuo tarvittavat työkalut niiden luomiseen. Daydream ei kuulu Nougatin ominaisuuksiin ensimmäisessä vaiheessa, vaan tulee mukaan myöhemmin syksyn aikana.

Pinnan alla Nougat tarjoaa paljon muutoksia. Se muun muassa käynnistää laitteen ja asentaa sovellukset nopeammin, jonka mahdollistaa uusi JIT-kääntäjä. Turvallisuutta on myös viety eteenpäin koko levyn kattavalla salauksella. Sovellukehittäjille tarjotaan uusi Vulkan-rajapinta, jonka avulla laitteiden tehot saadaan valjastettua paremmin käyttöön ja näin käyttäjille voidaan tuoda esimerkiksi näyttävämpiä pelejä.

Muihin uudistuksiin kuuluvat uudet emojit, paranneltu Doze-virransäästötila, datakäytön säännöstelyyn tarkoitettu Data Saver sekä mahdollisuus säätää vapaammin tekstin ja kuvakkeiden kokoa.

5 kommenttia

 1. En malttanut odottaa, että OTA-päivitys tulee saataville Nexus 6P:lle, joten liityin beetaohjelmaan osoitteessa https://www.google.com/android/beta.

  Päivitys tuli saataville heti napin painalluksen jälkeen. Ei tarvinnut edes mennä asetuksiin, enkä olisi ehtinytkään, sillä sain ilmoituksen sekunnissa!

  1. Omassa 5Xssä näytön kääntö jumittui aika-ajoin tuolla Betalla. Toivottavasti finaalissa olis korjattu. Helppoa kuitenkin nykyään tuo esiversioiden asentaminen 🙂

   1. Jep. Hyvä, että Androidin beta-versioiden testaaminen on nykyään helppoa. ? Ei tarvii säätää kuten ennen…

   2. Tarkennukseksi vielä: tuolta sivulta saa nyt valmiin version, vaikka joka kohdassa puhutaankin beetasta.

    1. Niinpäs onkin. Finaali siellä tulla paukahti, ja sitten voi vaikka poistua beta-ohjelmasta.

Kommentointi on suljettu!