Kymmenen vinkkiä 3D Touch -kosketuksen hyödyntämiseen (iOS 10)

Apple esitteli paineentunnistavan kosketusnäytön ensimmäisenä Apple Watch -älykellossaan Force Touch -brändin alla. Se tunnistaa tavallisen ja voimakkaamman kosketuksen. Sama ominaisuus tuotiin laajennettuna syksyllä 2015 esiteltyihin iPhone 6s- ja iPhone 6s Plus -puhelimiin nimellä 3D Touch. Kyseessä on laajemmin paineeseen reagoiva näyttö, joka tunnistaa useampia eri voimakkuuksia.

Tuleva iOS 10 -päivitys laajentaa 3D Touchin toimintaa sille tasolle, jolla sen olisi pitänyt olla jo oikeastaan iPhone 6s:n julkistuksen yhteydessä. Sitä hyödynnetään ympäri järjestelmän selvästi enemmän, joka tekee ominaisuudesta selkeästi hyödyllisemmän. Käyttäjä pystyy esimerkiksi esikatselemaan kuvia, viestejä ja suorittamaan pikatoimintoja voimakkaalla kosketuksella kotinäkymän sovelluskuvakkeisiin. Ominaisuuden ovat ottaneet käyttöön myös sovelluskehittäjät, joka kertoo siitä, että 3D Touch tulee seuraavien vuosien aikana kasvamaan entistäkin tärkeämpään rooliin iOS-käyttöjärjestelmässä sekä sovelluksissa.

3D Touch

Kansiot ja ilmoitukset. Kansiot, joiden sisällä sovelluksessa on ilmoitus, eli punainen ympyrä numeron kera saa 3D Touchilla ilmoituksen sisältävät appit näkyville. Näin käyttäjän ei tarvitse ensin avata kansiota ja sitten sovellusta tarkistaakseen saapuneet ilmoitukset.

Nimeä kansio uudelleen. Painamalla kansiota tavallista voimakkaammin saat esille valinnan, josta voit kätevästi nimetä kansion uudelleen.

Ilmoituskeskus kerralla puhtaaksi. Poista kaikki ilmoitukset painamalla kovemmin ilmoituskeskuksen rastia.

Käytä näppäimistöä hiirenä. 3D touchin avulla näppäimistö muuttuu kosketuslevyksi ja voit liikutella kursoria tekstissä helposti ja nopeasti paikasta toiseen.

Poista tekstiä nopeasti. Jos on tarve poistaa suurempi määrä tekstiä nopeasti onnistuu tämäkin 3D Touchia hyödyntämällä. Homma toimii hyvin yksinkertaisesti painamalla kovemmin backspace-näppäintä.

Säädä taskulampun valon voimakkuutta. iPhonen ruudun alaosasta esiin vedettävä Control Center -valikko tarjoaa kätevän pikakuvakkeen, jonka avulla puhelimen salamaa voi käyttää taskulamppuna. Tiesitkö kuitenkaan sitä, että 3D Touchia käyttämällä voit säätää valon kirkkautta? Paina siis taskulampun kuvaketta voimakkaammin ja valitse valon kirkkaus kolmesta vaihtoehdosta. 3D Touch toimii myös ajastimeen, laskimeen ja kameraan, tuoden esille samat pikatoiminnot kuin työpöydälläkin.

3D Touch

Kaikki henkilön yhteysmuodot helposti näkyviin 3D Touch -kosketuksella. Yhteystietoja tarkastelemalla saat kaikki eri tavat, joilla voit ottaa yhteyttä kyseiseen henkilöön voimakkaalla kosketuksella kontaktiin. Samaa kikkaa voi käyttää myös viesteissä. Painamalla missä tahansa Viestit-sovelluksessa ollessasi henkilön kuvaa saat esille saman valikon. Näin esimerkiksi viestiketjun yläosassa olevasta kuvakkeesta voi helposti soittaa puhelun ystävälle siirtymättä viesteistä mihinkään. Ominaisuus toimii myös Applen omassa Mail-sähköpostissa ja oikeastaan kaikkialla, jossa esillä on näkyvillä ympyrän muotoinen kontaktikuva.

Avaa moniajonäkymä. Kosketa voimakkaasti näytön vasenta reunaa ja (tai jatka näytön painamista entistäkin voimakkaammin) vetäise sormella näyttöä oikealle. Tämä avaa esille moniajonäkymän, jonka monet ovat tottuneet tuomaan näkyville kahdella nopealla napautuksella kotipainikkeeseen.

Vastaa saapuneisiin viesteihin. Jos kesken laitteen käytön puhelimeen saapuu viesti, voi siihen vastata 3D Touchilla. Esimerkiksi Applen oma Viestit-sovellus tukee ominaisuutta loistavasti ja tuo esille koko viestiketjun ja mahdollisuuden vastata saapuneeseen viestiin.

3D Touch

Onnistuiko kameralla otettu kuva? iPhone näyttää viimeisimmästä kamerakuvasta pienen esikatselukuvan alakulmassa, jota hieman voimakkaammin painamalla voi nopeasti tarkastaa onnistuiko otos. Vinkki: sormea liikuttamalla näet myös aikaisemmin otetut kuvat. Vapauttamalla sormen palaa puhelin kameraan, tai jos haluat avata kuvan jatka ruudun koskettamista voimakkaammin.

3 kommenttia

 1. Kiitoksia tästä. Olen siirtymässä androidista iphonen käyttäjäksi, niin kaikki vinkit ja ohjeet ovat tervetulleita.

  1. Mikä sai siirtymään Androidista iPhoneen?

   Mukavaa, että vinkeistä on apua. Näillä saat paremman hyödyn irti 3D Touch -näytöstä, joka aidosti helpottaa/nopeuttaa puhelimen käyttöä. ?

   1. Eipä siinä mitään ihmeempää syytä ole, vaihtelun vuoksi.
    Rouvan kanssa siirrytään kummatkin Applen leiriin 🙂

Kommentointi on suljettu!