Xperia XZ: Sonyn uusi lippulaivapuhelin panostaa kameraan

Japanilainen Sony on jo pitkään yrittänyt häikäistä kuluttajia älypuhelintensa kameraominaisuuksilla. Jostain syystä tässä ei kuitenkaan ole oikein onnistuttu, vaan aina jokin osa-alue on tuntunut jättävän toivomisen varaa. Sonylta voisi nimittäin hyvin odottaa markkinoiden parhaimmat kuvausominaisuudet omaavaa älypuhelinta, sillä yhtiö on tunnettu laadukkaista kameroistaan sekä on muun muassa iPhone 6s:n kehutun kameran tekniikan takana.

Nyt yhtiö rakentaa jälleen uuden lippulaivapuhelimensa kameran ympärille. Berliiniin IFA 2016 -messuilla esitelty Sony Xperia XZ on varustettu kokonaan uudella kolminkertaisella kuvantunnistustekniikalla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Sonyn perinteisen Exmor RS -kennon (1/2,3”) rinnalla on kaksi lisäkennoa: yksi laserautomaattitarkennukseen tarkoitettu kenno, jonka etäisyydenmittaustekniikka tekee kuvista teräviä myös vaikeissa olosuhteissa, kuten heikossa valossa, sekä yksi RGBC-IR-kenno, joka tuottaa kuviin luonnollisen värintoiston säätämällä valkotasapainon entistä paremmin kuvan valoisuuden perusteella. Tämän ansiosta tarkkoja kuvia voi ottaa myös liikkeessä ja varmistaa luonnollisen värintoiston käytännöllisesti katsoen kaikissa olosuhteissa, kehuu japanilaisvalmistaja.

Sony Xperia XZ, camera

Sony Xperia XZ, sample photos

Kamera (24mm objektiivi) Xperia XZ:ssa on tarkkuudeltaan 23 megapikseliä, joka herää valmiustilasta kuvaustilaan 0,6 sekunnissa. Edestä löytyy kamera (22mm objektiivi), jossa on kunnioitettavat 13 megapikseliä (1/3.06”), joten selfieidenkin kuvanlaadun pitäisi olla kohdallaan.

Still-kuvien ohella myös videotoiminnon kuvanvakautusta on parannettu. Sony Handycamista peräisin olevan teknologian avulla kamera on varustettu SteadyShotilla ja älykkäällä Active Mode -tilalla, minkä ansiosta voi tallentaa erittäin laadukasta videokuvaa. 5-akselisen kuvanvakain tuottaa pehmeän ja tasaisen kuvan myös liikkuessa tai käsien täristessä. Xperia XZ voi lisäksi tallentaa 4K-videokuvaa.

Muotoilullisesti uutuudessa on terävät kulmat ja pyöristetyt sivureunat, jotka valmistajan mukaan yhdistävät lasisen etupinnan saumattomasti metalliseen takaosaan. Käytetty metalli kantaa brändiä ALKALEIDO ja tarjoaa erityisen kiillon, syvyyden ja tuntuman, tehden kokonaisuudesta entistäkin näyttävämmän. Uutuuden rakenne on vedenkestävä (IP65/IP68) ja se tulee saataville Forest Blue-, Mineral Black- ja Platinum-väreissä.

Sony Xperia XZ, colors

Xperia XZ:n TRILUMINOS-näyttö on kooltaan 5,2 tuumaa, tarkkuudeltaan 1920 x 1080 pikseliä ja se tukee tuttuja Sonyn tekniikoita, kuten kuvien tarkkuutta parantaa X-Reality-teknologiaa. Sisällä hyrrää Qualcommin 64-bittinen Snapdragon 820 -järjestelmäpiiri, jonka tukena on kolme gigatavua käyttömuistia.

Uutukaisen muita ominaisuuksia ovat muun muassa 4G LTE cat9, GPS, GLONASS, WiFi, Bluetooth 4.2, NFC, 32 (single-SIM) tai 64 (dual-SIM) gigatavua tallennustilaa, microSD-muistikorttipaikka ja laitteen sivulle sijoitettu sormenjälkilukija. Akku on kapasiteetiltaan 2900 mAh:ta, puhelimessa on USB Type-C -portti ja se tukee pikalatausta.

Sony Xperia XZ:n ohjelmiston pohjana toimii Android 6.0 Marshmallow. Mukana on Sonyn oma käyttöliittymä, joka tarjoaa muun muassa kehutun STAMINA-virransäästötilan. Pakettia täydentää Xperia XZ Intelligence -kokonaisuus, joka tarkoittaa sitä, että puhelin oppii mukautumaan käyttäjänsä ”tavoille”. Xperia XZ osaa ladata akkua älykkäästi tuplaten sen käyttöiän, poistaa vähän käytettyjen sovelluksien tiedostot välimuistista ja jakaa vinkkejä ominaisuuksista, joita käyttäjä hyödyntää eniten. Kameran osalta käyttäjälle on tarjolla entistäkin paremmin säätöjä, jotka mahdollistavat muun muassa suljinnopeuden (1/4000-1s) sekä tarkennuksen manuaalisen säätämisen.

Xperia XZ saapuu markkinoille maailmanlaajuisesti lokakuussa. Sen hintatietoja valmistaja ei toistaiseksi paljastanut. Laite nähdään kaupoissa sekä single-SIM- että dual-SIM-versiona.

2 kommenttia

  1. On tullut jo Saunalahden verkkokauppaan ennakkotilattavaksi hintaan 699.

    1. Eli hinta ihan perus lippulaivapuhelimen hinta.

      Mielenkiintoinen uutuus tämä Sony. Jännä nähdä, joko yhtiö olisi viimeinkin saanut kamerassa kaikki osa-alueet kohdalleen. Erityisesti tykkään kuitenkin laitteen visuaalisesta ilmeestä. On nimittäin mielestäni todella tyylikäs luuri, ainakin kuvien perusteella.

Kommentointi on suljettu!