Apple esitteli iPhone 7- ja iPhone 7 Plus -puhelimet: uusi kamera, kiinteä kotipainike ja vesitiivisrakenne

Elektroniikka- ja ohjelmistojätti Apple esitteli kuluneella viikolla uuden sukupolven älypuhelimensa. Tänä vuonna ei nähty merkittävää muutosta rakenteessa, vaan yhtiö jatkoi iPhone 6– ja iPhone 6s -mallien viitoittamalla tiellä. Rakennetta on kuitenkin viety eteenpäin uudistamalla muun muassa kotipainike, mutta tämän vuoden selkeä painopiste Applella on kamerassa. Uudet iPhone 7– ja iPhone 7 Plus -puhelimet sisältävät täysin uudistuneen kameran, jonka lisäksi ne ovat luonnollisesti tehokkaampia kuin edelliset sukupolvet.

Puhelimien näyttö perustuu edelleen IPS-teknologiaan, mutta on iPhone 6s:ään nähden värimaailmaltaan laajempi sekä 25 prosenttia kirkkaampi. iPhone 7:ssä on 4,7 tuuman 1334 x 750 ja iPhone 7 Plussan 5,5 tuuman 1920 x 1080 pikselin kosketusnäyttö. Parannuksien ansiosta ruudulla näkyvä sisältö on eläväisempää ja värikylläisempää. Apple kehuskeleekin laajemman väriskaalan ansiosta Retina HD -näytön kykenevän tuottamaan elokuvatasoiset sävyt ja koko älypuhelinteollisuuden parhaan värinhallinnan. Kuvan tuottamiseksi voidaan käyttää useampia väriavaruuden sävyjä, minkä ansiosta näytön kuva vastaa entistä tarkemmin todellista maailmaa. Kokonaisuutta täydentää edellisessä sukupolvessa esitelty 3D Touch -ominaisuus, joka tarkoittaa, että näyttö tunnistaa kuinka suurella paineella sitä kosketetaan. Uusi iOS 10 -alusta integroi 3D Touchin osaksi käyttöjärjestelmää entistäkin laajemmin ja ottaa ominaisuudesta huomattavasti enemmän irti.

iPhone 7 ja iPhone 7 Plus

iPhone 7- ja iPhone 7 Plus -mallien rakenne on perustaltaan sama kuin iPhone 6s:ssä. Molempien osalta mitat ovat pysyneet täysin samoina, mutta sekä iPhone 7 että iPhone 7 Plus ovat edeltäjiään kevyempiä. iPhone 6s:n painaessa 143 grammaa on uudella mallilla painoa 138 grammaa. Plus-variantin osalta paino on tippunut neljä grammaa ja iPhone 7 Plus painaa näin ollen 188 grammaa.

iPhone 7, home button iPhone 7, vesitiivis

Suurin kehitys rakenteessa on kuitenkin tapahtunut siinä, että nyt esitellyt yhdeksänne sukupolven puhelimet ovat vesitiiviitä. Virallisesti iPhone 7 ja iPhone 7 Plus täyttävät IP67-standardin, joka tekee niistä täysin pölytiivitä sekä suojaa ne hetkelliseltä upotuksella veteen.

Toinen tärkeä rakenteeseen kuuluvat muutos liittyy iPhonen ikoniseen kotipainikkeeseen. Kyseessä on nyt täysin kiinteä painike, joka tunnistaa painallusvoiman ja antaa käyttäjälle tuntopalautteen erillisen Taptic Engine -värinämoottorin avulla. Kyseessä on sama teknologia, jota Apple käyttää muun muassa MacBook-kannettaviensa kosketuslevyssä. Painike tukee edelleen kaikkia samoja ominaisuuksia, kuten Sirin käynnistämistä pitkällä painalluksella ja Reachabilityä kahdella nopealla kosketuksella sekä sisältää tietenkin tutun ja nopea Touch ID -sormenjälkilukijan. Huhujen mukaan iPhone 7 -mallisto olisi Applen viimeinen älypuhelin, josta ikoniseksi muodostunut kotipainike löytyy, sillä iPhonen juhliessa ensi vuonna kymmenvuotista taivaltaa, odotetaan yhtiöltä merkittäviä muutoksia iPhonen muotoiluun, rakenteeseen sekä materiaaleihin.

iPhone 7, värit

iPhonen värimaailmaa Apple on uudistanut jälleen. Tutun hopeisen, kultaisen sekä ruusukultaisen lisäksi molemmat uudet puhelimet ovat saatavina kahdenlaisena mustana versiona. Toinen on mattapintainen ja toinen kiiltävä peilimusta variantti, joka yhdistää Applen mukaan alumiinisen pinnan etuosan lasiin niin saumattomasti, ettei käyttäjä erota missä kohtaa materiaalit vaihtuvat. Uusi väri on saatu aikaan yhdeksänvaiheisella anodisointi- ja kiillotusprosessilla. Samalla on Apple viilannut puhelintensa takaosan ”antenniviivoja”, jotka on kyetty minimoimaan sekä häivyttämään erittäin hyvin varsinkin uusissa, mustissa väreissä.

iPhone 7 ja iPhone 7 Plus, kamerat

Kamera on se osa-alue, johon Apple on keskittynyt teknisellä puolella erityisesti tänä vuonna. Siinä missä iPhone 6s toi hyvin vähän parannuksia still-kuvien laatuun, tarjoaa iPhone 7 -mallisto täysin uudistuneen, kuudesta linssielementistä rakentuvan 12 megapikselin kameran 4K-videokuvauksella, sekä 4-ledisellä True Tone -salamalla. Mukana on ensimmäistä kertaa tuki RAW-kuvaukselle, jonka ansiota puhelimella tallennettuja otoksia voi jälkikäsitellä esimerkiksi tietokoneella huomattavasti nykyistä laajemmin.

Uudistuksessa myös pienempään 4,7 tuuman iPhone 7:ään on tuotu optinen kuvanvakain sekä still-kuville että videolle. iPhone 6s:ään nähden kamera on selkeästi nopeampi ja valovoimaisempi, sillä aukko on suurentunut f/2.2:sta f/1.8:aan. Tämä tarkoittaa entistäkin kirkkaampi otoksia heikossa valaistuksessa ja näyttävämmän depth of field -efektin, jossa tausta sumenee järjestelmäkameroiden tavoin esimerkiksi potrettikuvissa. Etukamera on myös vaihdettu uuteen. Se on nyt tarkkuudeltaan seitsemän megapikseliä (f/2.2) edellisen viiden sijaan.

iPhone 7 Plus, kaksoiskamera

Aikaisemmissa sukupolvissa Plus-variantti on kameran osalta erottautunut ”perusmallista” optisella kuvanvakaimellaan. Tänä vuonna ero kahden mallin välillä on kuitenkin suurempi, vaikka kuvanvakaaja löytyykin molemmista versioista. iPhone 7 Plus on nimittäin varustettu kahdella erillisellä kameralla. Pääkamera on sama laajakulmakamera kuin iPhone 7:ssä (28mm, f/1.8), mutta sen rinnalle on tuotu telekamera (12MP, 56mm, f/2.8). Yhdessä nämä kaksi 12 megapikselin kameraa tekevät mahdolliseksi muun muassa 2x optisen zoomin sekä myöhemmin ohjelmistopäivityksellä tuotavan tyylikkään syvyysterävyystehosteen. Optinen zoomi toimii still-kuvien ohella myös videokuvauksessa.

iPhone 7 -mallistossa toimii uusi neljästä suoritinytimestä muodostuva A10 Fusion -järjestelmäpiiri, joka on Applen mukaan markkinoiden tehokkain alypuhelinsiru. Sen suoritin on jopa 2x ja grafiikkapiiri 3x tehokkaampi kuin iPhone 6:ssa. iPhone 6s:ään nähden ero on molempina osalta 50 prosentin luokkaa.

Uudessa A10 Fusion sirussa on kaksi kovasta suorituskyvystä vastaavaa prosessoriydintä ja kaksi teholtaan heikompaa ydintä, joita käytetään vähemmän tehoa vaativissa tehtävissä. Näin A10 Fusion parantaa akkukestoa iPhone 7:n osalta kahdella ja iPhone 7 Plussan osalta yhdellä tunnilla. Toiminta-aikojen osalta akkukesto on pidempi kuin yhdessäkään aikaisemmassa iPhone-sukupolvessa.

iPhone 7, kaiuttimet

Äänimaailmaa on viety myös eteenpäin ja iPhone 7:ssä Applen puhelin saa vihdoin stereo-kaiuttimet. Toinen kaiuttimista on tutusti laitteen pohjassa, kun taas toinen on integroitu laitteen kuulokkeeseen. Äänet toistuvat nyt paremmin ja 2x kovemmin iPhone 6s:ssä. Tähän liittyen Apple on odotetusti luopunut perinteisestä 3,5 millimetrin kuulokeliitännästä, joten kuulokkeet yhdistyvät iPhone 7:ään sekä iPhone 7 Plussaan Lighting-portin kautta tai langattomasti Bluetooth-yhteyden välityksellä. Molempien mallien myyntipakkaukseen kuuluu EarPod-kuulokkeet Lighting-liitännällä sekä Lightning–3,5-mm-kuulokeliitäntä-sovitin.

4G LTE -yhdellä (4G LTE Advanced) päästään iPhone 7:ssä entistäkin nopeampiin lukemiin, koska käytössä on jopa 25 4G-kaistaa. Teoriassa 4G:llä päästään iPhone 7:ssä 450 Mb/s:n nopeuteen. Se on näin ollen peräti kolme kertaa iPhone 6- ja 50 prosenttia iPhone 6:sää nopeampi. Lisäksi iPhone 7:stä löytyy totta kai muun muassa A-GPS, GLONASS sekä NFC.

Molempien mallien ennakkotilaukset ovat pyörähtäneet käyntiin tänään, 9. syyskuuta. Myyntiin sekä iPhone 7 että iPhone 7 Plus saapuvat 16. syyskuuta. Valittavana on aikaisemmin mainitut viisi eri väriä, jonka lisäksi asiakas pääsee valitsemaan haluamansa tallennuskapasiteetin kolmesta vaihtoehdosta: 32, 128 ja 256 gigatavua. iPhone 7:n maksaa 779, 889 ja 999 euroa, kun Plus-mallin hinnat ovat 919, 1029 ja 1139 euroa. Uusi Peilimusta variantti on saatavilla ainoastaan suuremmilla 128 ja 256 gigatavun tallennuskapasiteeteillä.

Apple, iPhone 7 -tuotesivu

14 kommenttia

 1. Apple itse puhuu roiskeveden kestävyydestä vaikka onkin IP67 luokitus. Ilmoittivat että kosteusvaurio ei menee takuuseen. Siinä tulee tää ristiriita kosteusvahingoissa kosteussuojatun puhelimen tai kellon saadessa kosteusvaurion. Kuluttajaviraston mukaan valmistajan/huollon pitäisi pystyä todistamaan että kyse on virheellisestä käytöstä. Ei käytännössä aika mahdoton todistaa. Itse ole vääntänyt kohta 2 kuukautta LG urbane kellon tapauksessa, asia vielä auki. Siinä olisi Teemu hyvä jutun aihe….selvitä maahantuojilta ja huollosta miten suhtautuvat jos kuitenkin löytyy kosteusvaurio suojatussa puhelimessa. Tuntuu turhalta mainoskikkailulta hehkuttaa ominaisuutta jos kuitenkin nostavat kädet pystyyn väittäen että olet itse aiheuttanut vauriot

  1. Joo. Nää on ikäviä juttua. Paljon olen kuullut, että huollosta on ilmoitettu, että puhelin on saanut vettä ja korjaus ei mene takuuseen. En kuitenkaan tiennyt, että ongelmia takuun kanssa on myös niin sanottujen suojattujen laitteiden kanssa. Aika outoa.

   Apple tosiaan mainitsee, että iPhone 7:n olisi ”vain” roisketiivis, mutta virallisesti IP67 tarkoittaa täydellistä pölysuojausta sekä että laite kestää hetkellisen upotuksen veteen. Niinpä kirjoitin artikkelin sen mukaan. Ilmeisesti Apple pyrkii välttämään sitä että puhelinta putsataan vesihanan alla jne. ilmoittamalla puhelimensa ”vain” roisketiiviiksi.

   On tosiaan ikävää, että kosteusvauriot eivät mene takuun piikkiin esim. iPhone 7:n tapauksessa… Näissä tilanteissa on tosiaan vaikea todistaa, ettei puhelinta ole vaikkapa iPhone 7:n tapauksessa upotettu veteen vaan kosteusvaurio on tullut kun puhelinta on käytetty vesisateessa.

   Mitä LG Urbanen takuuehdoissa lukee tuosta vedenkestävyydestä?

   1. En ole takuuehtoja lukenut. Myydessä hehkutettiin IP67 luokitusta ja miten voi käyttää koko treenin ajan ja joka säässä. Itsellä kello ollut normaalikäytössä. Ei noi urheilukellosta käy….sen verran huonot noi ranteesta lukevat sykemittaukset.

    1. Ok. Eikö asia ole kuitenkin niin, että valmistajan/maahantuojan/huollon täytyy pystyä osoittamaan, että laitteen rikkoutuminen johtuu kosteudesta ja ennen kaikkea antaa näyttö siitä, että kaikki johtuu laitteen ”vääränlaisesta” käytöstä?

     Oletko saanut, mitään tällaista ”todistusta”?

 2. Kuluttajaviraston kanta oli juuri tuo. Eihän semmoista pysty käytännössä todistamaan. Ilmoitin viraston kannan maahantuojalle ja pyysivät lähettämään kellon vielä kolmannen kerran huoltoon ” uuteen takuukäsittelyyn” . Lopputulosta en vielä tiedä, kahteen viikkoon ei ole mitään kuulunut. Seuraava vaihe on kuluttajariitalautakunta jos asia ei hoidu. Aika heppoisesti on muuten takakansi siinä kellossa kiinni. Kolmella väkäsellä painettu muovinen kansi. Esim Polar kelloissa kansi on ruuveilla tukevasti kiinni. Nää älykellot alkaa nyt vasta kehittyä valmistustavoiltaan kellojen valmistajien tasolle.

  1. Laadussa on varmasti eroja. Oma Apple Watch on kestänyt vettä, vaikka se on toisinaan kastunut aika hyvin, kun olen käsiä pessyt. Näyttö sen sijaan on tässä halvassa perusversiossa päässyt naarmuuntumaan, koska en tätä ole erityisemmin varonut, vaan käyttänyt, kuten tavallistakin kelloa. Olisivat saaneet siis laittaa Watch Series 2:ssa safiifilasin myös halvimpaan versioon.

   1. Urbane watchin upotettu kellotaulu antaa mahdollisuuden asentaa karkaistu lasisuojan. Itseasiassa paljon paremman näköinenkin kun lasi tulee reunuksen kanssa samaan tasoon. Eikä tarvitse murehtia naarmuista tai kolhuista. Eikös uuden Apple kellon luvata kestävän jopa uidessa?

    1. Joo Watch Series 2 kestää uimista ja vettä 50 metriin asti. Alkuperäinen malli on roiskesuojattu.

    2. Tuohon Apple Watchiin on hankala asentaa koko näytön kattavaa suojaa, koska ruutu on kaareva reunoilta. Itsellä juurikin naarmuuntunut reunoilta, jonne näytön suoja ei olisi yltänyt: https://instagram.com/p/BJVZUj2hVje/

 3. Ikäviä naarmuja. eBaystä saa lasisuojia joissa myös kehys. En ole livenä nähnyt Apple watchin versiota. Mut ei ne maksa kun pari kolme euroa. Vois kokeilla tilata.

  1. Niin on. En onneksi ole yrittänytkään käyttää tuota mitenkään suojellen, vaan antanut mennä mukana sen suuremmin huolehtimatta.

 4. Moi Teemu. Kiitos erinomaisesta ja mielenkiintoisesta artikkelista. Joko iPhone 7tai iPhone 7 Plus on laitettu tilaukseen? 🙂

  1. Kiitos!

   Ei ole tilauksessa. Taitaa jäädä tämä sukupolvi välistä. Tosin, niin sanoin myös iPhone 6s:n kohdalla ja lähdin sitä kuitenkin julkaisupäivänä metsästämään kaupoista ja onnistuin löytämään halaumani: hopeisen 64 gigasen 6s:n. ?

   Plussa periaatteessa kiinnostaisi, mutta koko on vähän omaan käyttöön ehkä kuitenkin liian suuri. En myöskään tiedä tulisiko kaksoiskameraa hyödynnettyä riittävästi. Pärjään varmasti hyvin ihan iPhone 7:n kameralla, joka varmasti on merkittävä loikka eteenpäin 6s:stä. Lisäksi parantunut akkukesto kuulostaa hyvältä…

   Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin vahvasti siltä, että seuraava vuosi painetaan eteenpäin 6s:llä sekä Android-luureilla, joita omistan. Mutta kuten sanoin, koskaan ei tiedä. Ennakkoon en ole ikinä iPhonea tilannut, vaan kiertänyt julkaisupäivänä kauppoja.

   Jos uutuuden ostan, niin se olisi varmaan mattamusta iPhone 7 -versio 128GB:n muistilla. Plussa on tosiaan ehkä liian iso mulle jokapäiväiseen käyttöön, vaikka kamera kiehtoo kovasti. Katsellaan, miten tässä käy. ?

   Ensi vuonna iPhone täyttää kuitenkin 10 vuotta, joten luvassa on varmasti jotain ”suurta”. Ehkä keraaminen iPhone? (Apple Watch Series 2:n saa keraamisena) OLED-näyttö? Uudistettu rakenne?

   Aiotko itse hankkia iPhone 7? Jos aiot, niin kumman ja minkä värisen?

   1. Moi, olen kyllä vähän samoilla linjoilla, että tämä iPhone sukupolvi saattaa jäädä välistä, koska eihän tuo suurta mullistusta oikein tuonnut. Kamera toki on parantunut ja kuten sanoitkin niin akunkesto on myös parempi, mutta ei se oikein houkuttele silti sitä ostamaan. Toki eihän sitä tiedä jos innostuu ostamaan ja rahat riittää. Kyllä tuo iPhone 7 Plus 32gt, mattamusta olisi se puhelin, jonka voisin ehkä hankkia? 🙂

    Kuten mainitsitkin, että ensi vuonna iPhone täyttää 10 vuotta, joten silloin voisi olla ehkä ajankohtaista hankkia uusi iPhone (8)?

Kommentointi on suljettu!