Super Mario saapuu vihdoin iPhonelle – strateginen siirto Nintendolta

Pelimaailman pioneeri Nintendo on pitkään vältellyt mobiililaitteita, mutta hiljattain tilanne muuttui, kun kesällä Suomeakin villinnyt Pokemon GO saapui iPhonelle ja Androidille. Kyseessä ei ole kuitenkaan itse asiassa Nintendon kehittämä peli, vaan Nianticin, joka on aikaisemmin kerännyt huomiota Ingress-pelillään. Totta kai Nintendo saa oman osansa pelistä omistamalla Pokemon-brändin, mutta nyt pelijätti hyppää todella mukaan mobiilimaailmaan, jota se ei voi enää sivuuttaa, jos se aikoo pysyä pelialalla merkittävänä tekijänä myös jatkossa.

Applen 7. syyskuuta järjästämässä tapahtumassaan iPhone 7 -puhelinmalliston ja Apple Watch Series 2 -älykellon julkistuksien yhteydessä lavalle nousi Zelda-, Donkey Kong– ja Super Mario -pelisarjojen luoja Shigeru Miyamoto, joka kertoi suuria uutisia: Nintendo tuo joulukuussa Super Mario Run -pelin iPhonelle. Peli saapuu aikanaan myös Androidille, mutta sen aikataulusta ei ole toistaiseksi tarkempaa tietoa.

Super Mario Run

Super Mario Run on yksinkertainen Mario-peli, joka on ennen kaikkea tarkoitettu houkuttelemaan pelaajia Nintendon omille alustoille. Kyseessä ei ole siis niin sanottu täysiverinen Mario-peli, vaan yksinkertaistettu kokonaisuus, jossa Mario juoksee automaattisesti läpi eri maailmojen ja pelaaja keskittyy vain hyppimiseen ruutua koskettamalla. Miyamoton mukaan kyseessä on kokonaisuus, joka sopii helpon pelattavuutensa ansiosta hyvin älypuhelimille, mutta ei varsinaisille pelikonsoleille

Mukana on kolme peliltilaa. Ensimmäisessä juostaan läpi haastavien kenttien keräten kolikoita ja väistellen vihollisia. Toisessa käyttäjät voivat jakaa pelidatansa keskenään ja vertailla, kuka läpäisee kentät tyylikkäimmin ja suurimmalla pistemäärällä. Kolmannessa pelimuodossa käyttäjä pääsee rakentelemaan Mushroom Kingdomeja kahdessa ensimmäisessä pelitilassa keräämillään kolikoillaan.

The Vergelle antamassaan haastattelussa Miyamoto kertoo Nintendon pyöritelleen jo pitkään ajatusta yksinkertaisemmasta Mario-pelistä, joka nyt vihdoin toteutetaan älypuhelimilla. Herran mukaan osa pelaajista kokee vaikeaksi Marion ohjaamisen, joten yhtiö päätti poistaa yhden osa-alueen ja jättää käyttäjälle hyppimisen, johon keskittyä.

Applen Apple Storelle Marion saapuminen on kokonaisuutena suuri voitto. Tästä kertoo pelkästää se, että peliä markkinoidaan jo ohjelmistokaupan etusivulla, vaikka lopulliseen julkistukseen on vielä aikaa useampi kuukausi. Ei ole kuitenkaan mikään ihme, että Apple haluaa ottaa kaiken irti Mariosta, sillä Nintendon ikonista hahmoa ei ole totuttu näkemään muilla kuin japanilaisyhtiön omilla laitteilla.

Nintendolle Super Mario Run on puolestaan selkeä strateginen liike, jolla pyritään tuomaan ikoninen pelihahmo uuden sukupolven ulottuville. Miyamoton mukaan toisin kuin 1980-luvulla Nintendon pelikonsoli oli useimmille lapsille se ensimmäinen kosketuspinta pelimaailmaan, on se tänään usein äidin tai isän älypuhelin. Niinpä yksinkertaisen Mario-pelin tuominen älypuhelimille on järkevää, sillä onnistuessaan se luo kiinnostusta Marioa sekä Nintendoa kohtaan. Tämän taas toivotaan näkyvän kasvavana myyntinä, kun pelaajat haluavat päästä käsiksi ”kokonaiseen” Mario-kokemukseen Nintendon omilla alustoilla. Super Mario Runia voidaan pitää yhtenä osana Nintendon markkinoinnissa uuden NX-koodinimellisen pelikonsolin ympärillä, jonka on määrä saapua ensi keväänä.

Joulukuussa iPhonelle rantautuva Super Mario Run tulee olemaan maksullinen. Kyseessä on kertamaksu, eikä luvassa ole Nintendon mukaan lisämaksuja sovelluksen sisäisten ostojen muodossa. Lopullista hintaa pelille Nintendo ei toistaiseksi paljastanut.