Android 7.0 Nougat – 7 vinkkiä sujuvampaan käyttöön

Googlen mobiilialustan uusi versio on täällä. Kyseessä on keväällä Android N -kehittäjänimellä julkistettu Android 7.0 Nougat, joka tuo muutamia keskeisiä uudistuksia käyttöjärjestelmään. Se tuo mukanaan muun muassa kehittyneemmän ilmoituskeskuksen, paremmin puhelimissa toimivan Doze-virransäästöominaisuuden, mahdollisuuden ajaa kahta sovellusta yhtäaikaa samassa näkymässä sekä paremman Asetukset-valikon.

Pellin alla on myös tapahtunut muutoksia. Mukana on uusi JIT-kääntäjä, jonka ansiosta puhelimet käynnistyvät ripeämmin ja sovellukset asentuvat nopeammin. Android 7.0 Nougatin uudella Vulkan-rajapinnalla kehittäjät saavat paremmin käyttöönsä laitteiden tehot, joka tulee hyödyttämään erityisesti pelikehittäjiä. Nougatissa turvallisuus on viety seuraavalle tasolle koko levyn kattavalla salauksella, joka on yksityisyyttään varjeleville käyttäjille varmasti iloinen uutinen.

Tässä artikkelissa esitellään seitsemän hyvää vinkkiä, joilla uudesta Android 7.0 Nougat -käyttöjärjestelmästä saa irti entistäkin enemmän.

Android Nougat Multi Window

Hyödynnä jaetun ruudun moniajoa. Avaa moniajovalikko (paina oikean alalaidan neliökuvaketta), valitse haluamasi sovellus, paina muutama sekuntti sen yläosaa ja vedä sovellus näytön yläreunaan. Tämän jälkeen alhaalle ilmestyy lista, josta voi valita toisen sovelluksen ruudulle. Nyt sinulla on käytössäsi kaksi ohjelmaa samassa näkymässä. Sovellusten keskellä olevasta viivasta voit säätää sovelluksien kokoa. Vetämällä toisen sovelluksen kokonaan ylös tai alas palaat takaisin normaaliin tilaan.

Android 7.0 Nougat

Loiki nopeasti kahden viimeisimmän sovelluksen välillä. Nougat sisältää kätevän kikan, jolla voit nopeasti palata edelliseen sovellukseen. Tämä tapahtuu kaksoisnapautuksella moniajopainikkeeseen (neliö ruudun oikeassa alalaidassa). Kikkaa kannattaa ehdottomasti opetella hyödyntämään, koska se aidosti nopeuttaa puhelimen käyttöä.

Android 7.0 Nougat ilmoitukset

Säädä ilmoituksia. Nougatissa voit helposti säätää sitä, mitä ilmoituksia haluat nähdä lukitusruudulla ja ilmoituskeskuksessa. Kun puhelimeen on saapunut ilmoitus vedä sitä aavistuksen oikealle/vasemmalla ja paina esille tulevaa Asetus-kuvaketta. Sen takaa löytyy kolme valintaa:

 • Näytä ilmoitukset hiljennettyä: Sovelluksen ilmoitukset näkyvät edelleen lukitusruudulla, mutta puhelin ei ilmoita niiden saapumisesta äänellä tai värinällä.
 • Estä kaikki ilmoitukset: Nimensä mukaisesti tämä valinta estää kaikki ilmoitukset. Jos otat sen käyttöön, ei valittu ohjelma ilmoita enää saapuneista ilmoituksista lukitusruudulla tai ilmoituskeskuksessa.
 • Älä hiljennä tai estä: Tämä on käytössä vakiona, eli ilmoitukset tuleva läpi normaalisti.

Jos haluat palauttaa kokonaan estetyn sovelluksen ilmoitukset takaisin, se onnistuu: Asetukset -> Ilmoitukset ja valitse ylhäältä Estetyt. Se tuo esiin listan sovelluksista, joiden ilmoitukset on estetty kokonaan. Poista valinta kohdasta ”Estä kaikki”. Kyseisen Ilmoitukset-valikon kautta voit lisäksi hallita Androidin ilmoituksia laajemmin, esimerkiksi estämällä Viestit-sovelluksen sisällön (Asetukset -> Ilmoitukset -> valitse haluamasi sovellus -> Lukitusnäytöllä -> Piilota henkilökohtainen ilmoitussisältö) näkymisen lukitusruudulla. Tällöin puhelin kertoo ilmoituksesta ja tuo sen lukitusnäytölle, mutta ei näytä saapuneen viestin sisältöä.

Android Nougat, tekstin ja kuvakkeiden koko

Säädä tekstin ja kuvakkeiden kokoa. Haluatko, että ruudulle mahtuu enemmän sisältöä tai ostitko isovanhemmillesi älypuhelimen ja haluat suurentaa ruudulla näkyvää sisältöä? Se onnistuu Asetukset -> Näyttö -> Näyttökoko. Tämän kautta voit säätää näytöllä näkyvän tekstin sekä kuvakkeiden kokoa. Jos haluat suurentaa/pienentää vai tekstin kokoa valitset Asetukset -> Näyttö -> Kirjamisen koko. Molemmat vaikuttavat koko järjestelmään kolmansien osapuolien sovelluksia myöten, joten näin saat helposti älypuhelimesta käyttäjäystävällisemmän esimerkiksi hieman heikomman näön omaavalle henkilölle.

Android 7.0, tiedostonhallinta

Hyödynnä sisäänrakennettua tiedostojenhallintaa: Android Nougat -versiossa Google tarjoaa käyttäjilleen aikaisempaa laajemman sekä monipuolisemman tiedostonhallintaan suunnatun sovelluksen. Näin useimmilla ei ole enää tarvetta kolmasien osapuolien ratkaisuille, sillä Googlen uusi sovellus sisältää monipuolisesti ominaisuuksia. Sillä onnistuu uusien kansioiden luominen sekä niiden ja tiedostojen siirtely, kopioinen ja jakaminen eri palveluihin. Sovellus on hieman piilossa, mutta löytyy kun suuntaat puhelimellasi: Asetukset -> Tallennustila -> Tutki.

Android 7.0 Nougat, Estä Numero

Estä numeroita: Niin sanotut spämmipuhelut eivät Suomessa toistaiseksi ole kovinkaan merkittävä ongelma, mutta monilla saattaa tulla vastaan tilanteita, joissa joku henkilö alkaa häiriköimään ja kyseiseltä henkilöltä saapuvat puhelut sekä viestit olisi hyvä pystyä estämään. Android 7.0:ssa tämä hoituu koko järjestelmän tasolla. Tämä onnistuu avaamalla Googlen puhelinsovellus ja avaamalla asetukset koskettamalla hakukentän oikean laidan kolmea pistettä. Asetuksista löytyy Puhelujen esto, jonka kautta voi helposti estää numeroita, joista saapuvat puhelut ja viesti eivät estolistalle jouduttuaan saavu enää läpi.

Android 7.0 Nougat, hätätilannetiedot, SOS

Lisää SOS-tiedot hätätilanteita varten: Hätätilanteen, kuten esimerkiksi vakavan onnettomuuden sattuessa niin sanotut SOS-tiedot voivat näytellä erittäin tärkeää roolia. Niinpä Google mahdollistaa niiden lisäämisen puhelimeen uudessa Nougat-versiossa. Tämä mahdollistaa sen, että ensiapuhenkilökunta näkee lukitusruudulta käyttäjän tiedot, kuten nimen, allergiat, veriryhmän sekä lääkityksen. Lisäksi käyttäjä voi valita yhteystiedot, joille esimerkiksi viranomaiset voivat soittaa, vaikka eivät pysty avaamaan puhelinta, koska eivät tiedät lukitustietoja. Omat Hätätilannetiedot voi Android 7.0 Nougat -käyttöjärjestelmässä lisätä seuraavasti: Asetukset -> Käyttäjät -> Hätätilanne tiedot. Lukitusruudulla tiedot saa esille pyyhkäisemällä näyttöä ylöspäin, valitsemalla alhaalta Hätäpuhelu, tämän jälkeen klikkaamalla ylhäältä kaksi kertaa ”Hätätilannetiedot” -painiketta. Tämän kautta juurikin esimerkiksi ensiapuhenkilöstö pääsee kirjaamiisi tietoihin käsiksi, joka voi muodostua tärkeäksi tekijäksi vakavassa onnettomuudessa. Samalla he pystyvät ilmoittamaan valitsemillesi läheisille tilanteen mahdollisimman pian.

3 kommenttia

 1. Hei kiitti artikkelistasi, on ollut hyödyllinen. Ostin honor 8 tuossa viikko sitten ja mietin kuinka voin pienentää kuvakkeiden koko, koska omasta puhelimestani ei löydy samanlaista valikkoa mikä arttikkeli kuvassa näkyy! Fontin saa pienennettyä mut ei muuta..

  1. Kiitos! ?

   Todellakin, Huawei on muokannut käyttöliittymää, joten kaikkia samoja asetuksia ei välttämättä löydy tai sitten ne ovat toisessa paikassa. En nyt näin ulkoa muista pystyykö Honor 8:ssa pienentämään kuvakkeita… ? Voin yrittää tutkia asiaa…

  2. Tutkailim asiaa, enkä löytänyt Honor 8:sta mahdollisuutta muuttaa kuvakkeiden kokoa. Jos auttaa niin kotinäkymän ruudukon kokoa voi muuttaa, jolloin yhdelle sivulle mahtuu enemmän sovelluksia. En tiedä oletko tätä huomannut? No, joka tapauksessa tämä onnistuu: ”Nipistämällä aloitusnäkymää”, elinvetämällä sormia ylä- ja alareunasta keskelle ruutua. Tämä avaa valikon, jonka oikeassa alareunassa on Asetukset. Sieltä löytyy Aloitussivun asettelu.

Kommentointi on suljettu!