Testissä iPhone 7 – vedenkestävä, parempi kamera ja uusi kotipainike, ei kuulokeliitäntää

Se tapahtui jälleen. Aivan kuten viime vuonna, tänäkään vuonna minulla ei ollut tarkoitus päivittää nykyistä puhelinta uuteen. Kuten kaikki tietävät, toi Apple uuden iPhone 7 – älypuhelimensa myyntiin ensimmäisillä markkinoilla mukaan lukien Suomi 16. syyskuuta. Ajatuksena oli, että koska Applen yhdeksännen sukupolven puhelin ei tuonut juurikaan muutoksia rakenteeseen/muotoiluun, olin ”hyppäämässä” iPhone 7:n ylin ja odottamassa mitä sen seuraaja, järjestyksessään kymmenes iPhone tuo mukanaan. Kuten viime vuonna, tämä ei toiminut tälläkään kertaa.

Työpäivän jälkeen iPhone 7 ryhtyi kutkuttamaan mieltä ja lähdin käväisemään paikallisessa Sonera-myymälässä, sillä olin lukenut Hopeinenomena.comista, että kyseisessä liikkeessä iPhone 7 -puhelimia oli ollut hyllyssä iltapäivän aikanaan useita kappaleita. Ensimmäisen otin käteen puhelimen ja soitin Sonera Kaupan asiakaspalveluun, mutta koska sen kautta ei saanut tietoja eri myymälöiden varastosaldoista päätin hypätä autoon noin kello 18:30 ja lähdin käväisemään myymälässä. Tänäkin vuonna minulla kävi tuuri ja Sonera Kaupan hyllyssä oli vielä muutama iPhone 7 ja sain mukaan omani. Olen nimittäin hankkinut aikaisemmin iPhone 5:n, 6:n, ja 6s:n suoraan julkaisupäivänä ilman ennakkotilausta kiertämällä operaattoreiden myymälöitä. Joka vuosi minulla on siis ollut tuuria ja olen onnistunut saamaan käteen mieleiseni variantin uudesta iPhonesta.

iPhone 7 Plus -versio kiinnosti totta kai erittäin paljon, mutta olen todennäköisesti aikaisemminkin todennut, että se on vain yksinkertaiseksi muun muassa työstäni johtuen kooltaan liian suuri jokapäiväiseen käyttööni. Niinpä päädyin jälleen pienempään 4,7 tuuman versioon. Olisin halunnut mustan variantin (ei Jet Black, vaan tavallinen musta), mutta niitä ei hyllystä löytynyt. Hyllyssä olevista vaihtoehdoista (hopea, kulta ja ruusukulta) päädyin kultaiseen, koska omistamani 6s on väriltään hopea, eikä allekirjoittaneella ole ollut aikaisemmin kultaisen väristä iPhonea. Vaihtelu virkistää ja koska ruusukultainen tuntui ehkä hieman ”tyttömäiseltä” päädyin kultaiseen, koska olen pitänyt sitä aina miellyttävän hillittynä iPhonessa. Entä tallennustilan määrä? Kuten olen aikaisemminkin toiminut, hankin tänäkin vuonna keskimmäisen version. iPhone 7:n kohdalla tämä tarkoittaa 128GB:n tallennustilaa, joka riittää allekirjoittaneelle enemmän kuin hyvin.

Tekniikka ja suorituskyky

iPhone 7, Geekbench 4

Suorituskyvyn osalta Applella ei juurikaan ole paineita, sillä 6s kuuluu edelleen A9-sirullaan markkinoiden tehokkaimpien älypuhelimien joukkoon. Siitäkin huolimatta Apple on onnistunut jälleen tuomaan puhelimeensa lisää tehoa. Uusi siru kulkee tällä kertaa nimellä A10 Fusion (@ 2,3Ghz) ja perustuu ensimmäistä kertaa neljään suoritinytimeen kahden sijaan. Kyseessä on järjestelmäpiiri, joka on jaettu kahteen osaan: kaksi ydintä huolehtii vaativasta suorituskyvystä ja toiset kaksi energiatehokkuudesta. Puhelin ”taiteilee” näin eri ytimien välillä, jonka ansiosta A10 Fusion tarjoaa energiatehokkuutta yhdessä kovan laskentatehon kanssa. Kokonaisuudessaan iPhone 7 on suorituskyvyltään 2x tehokkaampi kuin iPhone 6 ja 50 prosenttia tehokkaampi kuin iPhone 6s.

Applen mukaan uusi iPhone 7 -sukupolvi tarjoaa parhaan akkukeston koko iPhonen historiassa. 6s:ään nähden käyttöaikaa on tullut lisää iPhone 7:ssä kaksi tuntia ja suuremmassa Plus-mallissa tunnin verran. Erityisesti pienemmän iPhone 7:n kohdalla lupaus on kova ja vasta useamman viikon käyttö tulee näyttämään, miten akku lopulta käytössä kestää. Alussa uuden puhelimen käyttö on aina hieman erilaista, eikä vastaa sitä todellista päivittäistä käyttöä. Henkilökohtaisesti olen toisinaan joutunut säästelemään iPhone 6s:n akkua loppupäivästä, joten toivon, ettei tätä tarvitsisi tehdä uutuusmallin kohdalla.

Käyttömuistin määrä on säilynyt kahdessa gigatavussa. iPhone 7 Plussassa RAM:ia on lisätty gigatavulla ja nostettu näin sen kokonaismäärä kolmeen gigatavuun, todennäköisesti tukemaan kahden kameran sujuvaa yhteistoimintaa.

iPhone 7 tarjoaa täysin uudet tallennustilavaihtoehdot. Vihdoin ja viimein Apple on luopunut edullisimmassa mallissa 16 gigatavun sisäisestä tallennuskapasiteetista ja korvannut sen 32 gigatavulla. Muita vaihtoehtoja ovat 128 ja 256 gigatavua.

Maailmanmatkaajalle iPhone 7 on mitä loistavin puhelin, sillä se tukee peräti 25 eri LTE-taajuutta, joten nopeasta 4G LTE Advance -yhteydestä pääsee nauttimaan ympäri maailmaa. Parhaimmillaan 4G-yhteydellä päästään 450 Mb/s nopeuteen, joka tarkoittaa 3x nopeutta iPhone 6:een nähden.

Alla laitteiden laskentatehoa mittaavan Geekbench 4 -sovelluksen tulokset muutamilla eri puhelimilla sekä 12,9 tuuman iPad Prolla, joka on tähän asti ollut nopein iOS-pohjainen laite.

iPhone 7

 • Single-Core: 3439
 • Multi-Core: 5573

iPhone 6s

 • Single-Core: 2479
 • Multi-Core: 4116

Nexus 6P

 • Single-Core: 1328
 • Multi-Core: 3752

LG G5

 • Single-Core: 1690
 • Multi-Core: 3959

iPad Pro (12,9″)

 • Single-Core: 3034
 • Multi-Core: 4793

Geekbench 4:n lisäksi tein käytännöntestinä, kuinka nopeasti 4K-tarkkuudella kuvattu iMovie-projekti saadaan muutettua ja tallennettua iPhonen kuvakirjastoon. Kyseessä oli 2 minuutin ja 15 sekuntin mittainen 4K-videoista kasattu videoprojekti. Uudella iPhone 7:llä videon tallentaminen kuvakirjastoon 1080p-tarkkuudella kesti noin 54 sekuntia, kun 6s:llä vastaavan pätkän tallennus kesti 92 sekuntia, eli 34 sekuntia pidempään. Nopeutta on siis tullut lisää ihan todellisuudessakin, ei pelkästään suorituskykymittauksissa.

Mittauksen ovat aina mittauksia, mutta raa`assa laskentatehossa iPhone 7 on yksinkertaisesti erittäin kova ja omassa luokassaan. Peruskäytössä laite on erittäin nopea, mutta ehkä uudesta järjestelmäpiiristä johtuen selvää nopeuseroa esimerkiksi iPhone 6s:ään ei juurikaan huomaa, koska perusjutuissa ohjelmiston voisi kuvitella käyttävän energiatehokkaita suoritinytimiä.

Rakenne ja muotoilu

iPhone 7 design, muotoilu

Materiaaleiltaan tai muotoilultaan iPhone 7 ei juurikaan eroa edeltäjästään, joka voi monelle olla pettymys. Tätä se oli osaltaan myös allekirjoittaneelle, sillä uudistettu ilme vain yleisesti luo hienon wow-kokemuksen, kun puhelimen nostaa käteensä ensimmäisen kerran laatikosta.

iPhone 7 rakentuu edelleen 7000-sarjan alumiinista ja sen mitat ovat täsmälleen samat kuin iPhone 6s:ssä. Painossa on kuitenkin tapahtunut pieniä muutoksia ja iPhone 7 on hoikistunut viisi grammaa ja painaa nyt kokonaisuudessaan 138 grammaa.

Visuaalista ilmettä Apple on hionut iPhone 7:ssä häivyttämällä antenniviivoja. Mustissa versioissa ne on saatu häivytettyä piiloon erittäin hyvin, mutta esimerkiksi kultaisessa ne erottuvat värinsä takia edelleen muusta takaosasta. Koska antenniviivoja on kuitenkin vähennetty ja ne kiertävät ainoastaan aivan laitteen ylä- ja alaosat, on iPhone 7 näin entistäkin viimeistellymmän oloinen.

iPhone 7

iPhone 7 design, muotoilu

Uusi ja kooltaan suurempi kamera on iPhone 7:ssä integroitu runkoon 6s:ää tyylikkäämmin. Uutuudessa alumiini nousee nätisti kameralinssin reunoille, kun edellisessä sukupolvessa kamera näyttää enemmän erilliseltä kokonaisuudelta. Kamera ulkonee iPhone 7:ssä aavistuksen enemmän ja näin se ”keikkuu” pöydällä, jos sitä painaa vasemmasta yläkulmasta. Kohouma ei ole kuitenkaan niin suuri, että laite keinuisi esimerkiksi viestiä kirjoittaessa puhelimen levätessä pöydällä.

iPhone 7:ssä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä on luovuttu. Allekirjoittaneelle tämä ei ole ongelma, koska en esimerkiksi kuuntele musiikkia puhelimella sen ollessa latauksessa enkä omista mitään laatukuulokkeita (toki iPhone 7:ssä toimitetaan mukana Lightning-3.5mm-adapteri). Apple ei ole ensimmäinen joka luopuu perinteikkäästä kuulokeliitännästä, joten vaikuttaa siltä, että ainakin älypuhelimissa portin päivät alkavat hiljalleen olla luetut. Lisävarusteita valmistaville yhtiöille muutos on itse asiassa todennäköisesti mieleinen, sillä ne pääsevät nyt luomaan kokonaan uuden malliston kuulokkeita, jotka käyttävät Applen Lightning-porttia, jollainen löytyy jo miljoonista puhelimista. Applehan otti uuden Lightning-portin käyttöön vuoden 2012 syksyllä esitellyssä iPhone 5:ssä. Aika näyttää, oliko kuulokeliitännän poistaminen oikea ratkaisu. Apple on vuosien saatossa tehnyt useita rohkeita ratkaisuja muun muassa luopumalla tietokoneissaan levyasemista sekä julkaisemalla ensimmäinen kuluttajaluokan tuotteen USB-portilla (iMac).

Kokonaisuuden kannalta rakenteen tärkein muutos on kuitenkin IP67-suojaluokitus. Virallisesti tämä tarkoittaa, että laite on suojattu kokonaan pölyltä ja kestää hetkellisen upotuksen veteen. Koska Apple kuitenkin puhuu verkkosivustollaan roiskekestävyydestä, en ole lähtenyt uittamaan puhelintani vedessä (en myöskään suosittele tätä muille, ellei puhelin vahingossa satu tipahtamaan veteen). Olen kuitenkin käyttänyt vanhempaa 6s:ää vesisateessa, joten en usko veden oleva ongelma myöskään iPhone 7:lle, jolle Apple lupaa virallisesti IP67-suojaluokituksen.

Rakenteen laatu on iPhone 7:ssä tuttua Applea. Se on jämäkkä kokonaisuus, josta on tässä suhteessa vaikea löytää heikkouksia. Puhelin ei nitise tai natise käytössä eikä edes rajummassakaan taivuttelussa.

Uusi kotipainike ja Taptic Engine

iPhone 7 kotipainike

Tästä on ollut puhetta paljon. Olen lukenut muutamia maailmalla julkaistuja arvosteluita iPhone 7:stä ja oletin kotipainikkeen menneen selvästi huonompaan suuntaan uutuudessa. Arvostelijat ovat moittineet painiketta siitä, ettei värinäpalaute kohdistu riittävän hyvin itse painikkeeseen, vaan koko puhelin tärisee sitä painettaessa. Yllätys olikin suuri, kun otin Applen uutukaisen käteeni ensimmäisen kerran ja painoin kotipainiketta – se tuntui heti kotoisalta.

Itse en siis pysty yhtymään siihen, että koko puhelin värähtäisi, kun uudistettua, paineentunnistavaa kotipainiketta kosketetaan. Se on totta, että alaosa värähtää hieman, mutta erittäin vähän. Mielestäni puhelimen sisältä löytyvä Taptic Engine -värinämoottori kohdistaa tärähdyksen erittäin hyvin itse painikkeeseen ja saa sen näin tuntumaan perinteiseltä, fyysiseltä näppäimeltä. Tässä suhteessa olen erittäin tyytyväinen uuteen kotipainikkeeseen, enkä juurikaan pysty löytämään siitä heikkouksia. Se ei totta kai vastaa palautteessaan aivan edellisten iPhone-mallien fyysisiä kotipainikkeita, mutta kokonaisuutena se on hyvä. Käyttäjä tuntee hyvin, milloin sitä painetaan eikä siihen näin ollen tule jokapäiväisessä käytössä edes kiinnitettyä huomiota.

Taptic Engine -värinämoottoria Apple käyttää myös muussa kuin luodessaan illuusion kotipainikkeen painalluksesta. Sitä nimittäin hyödynnetään koko järjestelmässä tuntopalautteessa. Nyt ei ole kyse siitä, että kun käyttäjä painaa näppäimistöstä kirjainta puhelin värähtää, vaan laajemmasta kokonaisuudesta, jossa järjestelmä pyrkii vastaamaan käyttäjän eri toimiin pienillä värähdyksillä. Hyvänä esimerkkinä mainittakoon ilmoituskeskuksen vetäiseminen alas, jolloin puhelin antaa kevyen värähdyksen puhelimen alaosassa. Näin tuntuun, kuin ilmoituskeskus ”putoaisi” oikeasti näytön alalaitaan. Samanlaisen vuorovaikutteisen värinäpalautteen käyttäjä saa myös koskettaessaan muun muassa kytkimiä aktivoidakseen esimerkiksi asetuksista eri toimintoja. Värinä on erittäin kevyt, eikä siihen juurikaan kiinnitä huomiota, mutta se luo hyvin tunteen siitä, että laite on vuorovaikutuksessa käyttäjän kanssa. Taptic Engine -moottoria pääsevät hyödyntämään myös kolmannet osapuolet, joten värinäpalaute nähdään jatkossa varmasti yhä useammassa sovelluksessa parantamassa käyttökokemusta.

Värinän voimakkuuden kotipainikkeen osalta jokainen voi valita kolmesta eri asteesta. Puhelin pyytää valitsemaan itselleen sopivan tuntopalautteen voimakkuuden ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä, jonka jälkeen sitä voi säätää asetuksista (yleiset -> Koti-painike).

Miinusta kotipanikkeelle voisi antaa ehkä siitä, ettei sen paineentunnistusta ainakaan toistaiseksi hyödynnetä mitenkään. Se osaa samat temput kuin iPhone 6s:n perinteinen kotinäppäin: pitkä painallus aktivoi Sirin, kaksi nopeaa hipaisua laskee käyttöliittymän alas (reachability) ja kaksi nopeaa painallusta tuo esille moniajonäkymän.

Allekirjoittanut olisi toivonut, että Apple olisi hyödyntänyt kapasitiivista kotipainiketta eräänlaisena kosketuslevynä, jota pyyhkäisemällä olisi pystynyt liikkumaan muun muassa kotinäkymien välillä, palaamaan edelliselle sivulle Safarissa ja niin edelleen. Tämä olisi tuonut mukavan lisän käytettävyyteen.

Näyttö ja kaiuttimet

iPhone 7 näyttö

Applen mukaan uudessa iPhone 7:ssä on peräti 25 prosenttia kirkkaampi näyttö kuin aikaisemmassa sukupolvessa. Todellisuudessa vertaillessani rinnakkain iPhone 7:ää ja iPhone 6s:ää en kyllä juurikaan huomannut eroa kirkkaudessa. Eroa kirkkaudessa ei huomaa, jos sen säätää manuaalisesti maksimiin ja vertailee näyttöjä keskenään iPhone 7:n ja iPhone 6s:n välillä. Tämä johtuu siitä, että Apple on toteuttanut asian niin, että maksimaalinen kirkkaus saavutetaan vain silloin, kun olosuhteet sitä vaativat, eli esimerkiksi suorassa auringonpaisteessa. Näyttöjä testaavan DisplayMaten mukaan kyseessä on markkinoiden kirkkain älypuhelimen näyttö, joka lisäksi se tuottaa heijastuksia erittäin vähän. DisplayMate kehuukin iPhone 7:n  ruutua parhaaksi LCD-paneeliksi, jota se on koskaan testannut.

Näytön värimaailmaa on säädetty uutuudessa hieman lämpimämpää suuntaan. On pitkälti mielipidekysymys kummasta pitää enemmän: ”kylmästä” vai ”lämpimästä” värimaailmasta.

Paremman kirkkauden lisäksi näyttö kykenee nyt esittämään laajemman väriskaalan, eli kuvan tuottamiseksi voidaan käyttää useampia värimaailman sävyjä. Applen mukaan kokonaisuus on markkinoiden paras ja että Retina HD -näyttö kykenee tuottamaan elokuvatasoiset sävyt. Ikävä kyllä laajemmasta väriskaalasta pääsee nauttimaan vain, jos sovellus on päivitetty tukemaan sitä. Niinpä tässä vaiheessa näytössä on hyötyä lähinnä kamerakuvien katselussa, jotka näyttävät näytöllä hyvältä. Ainakin Instagram on tuomassa päivityksen, joka ottaa hyödyn irti laajemman väriskaalan tarjoavasta näytöstä sekä iPhone 7 Plussan kaksoiskamerasta.

Joka tapauksesssa Applen uuden lippulaivan näyttö on jälleen huippuluokkaa, vaikka resoluutio (1334 x 750) ja tekniikkaa (IPS LCD) ovat pysyneet samoina. Kyseessä on helposti markkinoiden paras LCD-näyttö, mutta OLED-näyttöä povataan jo ensi vuoden iPhoneen, joka kertonee kaiken oleellisen: OLED-tekniikassa on tulevaisuus.

Apple ei ole ainakaan toistaiseksi lähtenyt kilpailemaan näytön resoluutiolla. Tämä ei ole oikeastaan ongelma, sillä iPhone 7:ssä pikseleitä tuumaa kohden on 326. Ongelmaksi resoluution nousee lähinnä silloin, jos puhelin liitetään virtuaalilaseihin, jolloin näytön tarkkuus on erittäin oleellinen tekijä, jotta virtuaalimaailmasta sadaan mahdollisimman tarkka ja todellinen.

iPhone 7 kaiutin

Kaiuttimissa on iPhone 7:ssä tapahtunut selkeä parannus 6s:ään nähden, eivätkä Applen puheet 2x kovemmasta äänenvoimakkuudesta ole tuulesta temmattuja. iPhone 7:ssä on vihdoin stereo-kaiuttimet, joiden toteutustapa on aavistuksen erikoinen. Toinen kaiuttimista sijaitsee tutusti laitteen alaosassa ja toinen integroituna kuulokkeeseen näytön yläpuolella. Uudet kaiuttimet tuottavat selvästi kovemman äänen ja korvakuulolla sanoisin, että voimakkuus on Applen lupauksien mukaan kaksinkertainen edelliseen sukupolveen nähden. Uutuudella onkin nyt entistä mukavampi katsella YouTube-videoita sekä sarjoja ja elokuvia Netflixistä, kun näyttö ja erityisesti kaiuttimet tarjoavat aikaisempaa paremman kokemuksen.

Uudistettu 12 megapikselin kamera

iPhone 7 kamera

Kamera on ehdottomasti se osa-alue, jota Apple on painottanut vuoden 2016 iPhonessa. Megapikseleitä on edelleen 12, mutta siihen iPhone 7:n ja iPhone 6s:n kameroiden yhtäläisyydet oikeastaan loppuvatkin. Puhelimessa on nimittäin täysin uusi kamera, joka rakentuu viiden linssielementin sijaan kuudesta, tarjoaa selvästi suuremalla f/1.8-aukon (6s:ssä f/2.2) ja tuo mukanaan optisen kuvanvakaimen. Tämä on ensimmäinen kerta, kun pienemmän 4,7 tuuman iPhonen kamerassa on optinen kuvanvakain. Koska kuvanvakain kykenee karsimaan pienet käden liikkeet, pystyy iPhone 7 käyttämään parhaimmillaan jopa kolme kertaa pidempiä valotusaikoja. Tämä yhdessä valovoimaisemman optiikan kanssa parantaa kamerakuvien laatua erityisesti heikossa valaistuksessa. Kuvausvalo on myös uusittu ja kahden LED:in sijaan mukana on nyt kaikkiaan neljästä LED:istä muodostuva kokonaisuus, joka osaa sopeutua ympäristön värilämpötilaan, jonka tuloksena saadaan terävämpiä ja valoisampia kuvia.

Alla iPhone 7:llä otettuja kuvia. Lopussa muutama vertailu kuva iPhone 6s:n kanssa:

Jokaisen esimerkkikuvan oikeasta alalaista löytyy linkki (Katso täysikokoisena), josta kuvaa voi tarkastella. 

iPhone 7 vs iPhone 6s – kamera

Jokaisen esimerkkikuvan oikeasta alalaista löytyy linkki (Katso täysikokoisena), josta kuvaa voi tarkastella. 

Yllämainittujen uudistuksien myötä myös videokuvan pitäisi olla entistäkin laadukkaampaa. iPhone 6s toi mukanaan 4K-kuvauksen ja iPhone 7 vie sitä eteenpäin parantamalla sen laatua erityisesti heikommassa valaistuksessa, kiitos f/1.8-aukon ja optisen kuvanvakaimen.

Kuvanlaatu kamerassa on hyvää. Applen vahvuutena on edelleen värien aitous, ei niiden ylikorostaminen, kuten useat Android-lippulaivat tekevät. Laajemman väriskaalan ansiosta kamera saa kuviin enemmän eloa ja uuden sensorin sekä valovoimaisemman optiikan myötä kuvat ovat 6s:ään verrattuna kirkkaampia sekä terävämpiä.

Ainoa asia, jota jäin iPhone 7:n kamerassa kaipaamaan on nopeampi automaattitarkennus. Tässä Applen uusi lippulaiva ei pysty vastaamaan kovimmille Android-kilpailijoilleen, joiden kamerat tarkentavat kohteeseen erittäin nopeasti. iPhone on tässä aavistuksen jäljessä. Lisäksi kilpailijoilla tuntuu pääsen aavistuksen lähemmäksi kohdetta, kun kuvataan makroja. Vahvuuksia iPhone 7:llä on Applelle tyypilliseen tapaan hyvä automaattitila, joka tuottaa laadukasta ja tasaista jälkeä. Mukanaan on itse asiassa tuki RAW-kuvaukselle, mutta jostain syystä Apple ei ole lisännyt mahdollisuutta kuvata RAW-kuvia omalla kamerasovelluksellaan.

Lue myös: Testissä iPhone 7 Plus -puhelimen kaksoiskamera

Käyttökokemus: iOS 10 -päivitys

iPhone 7, iOS 10

Uusi iPhone ja uusi iOS-versio. iPhone 7:ssä on totta kai Applen mobiilijärjestelmän uusin ja uljain versio, joka on iOS 10. Puhelin tarjosi heti ensimmäisenä iltana pienen päivityksen puhelimelle, joka nosti versionumeron 10.0.1:een. Se sisälsi lähinnä virheiden korjauksia.

Julkaisuna iOS 10:tä kuvaillaan Applella alustan merkittävimmäksi päivitykseksi. Se keskittyy kehittämään niitä osa-alueita, joita lähes jokainen käyttäjä käyttää päivittäin. Näitä ovat muun muassa lukitusnäkymä, viestit, kuvat, kartat Siri ja 3D Touch. Toisin sanoen Apple on keskittynyt kehittämään mobiilialustansa perusominaisuuksiin tuomalla niihin uusia ominaisuuksia.

Lukitusnäyttö

Hyvä esimerkki on uudistettu lukitusnäkymä, joka aktivoituu automaattisesti, kun käyttäjä nostaa puhelimen pöydältä tai kaivaa sen taskustaan. Ominaisuus toimii erittäin hyvin ja helpottaa saapuneiden ilmoituksien tarkastamista, sillä sormenjälkilukija on niin nopea, että lukitusruutua ei käytännössä ehdi nähdä, jos ruudun aktivoi koskettamalla kotipainiketta. Lukitusruutua oikealle pyyhkäisemällä saa käyttäjä esille widget-näkymän (löytyy myös kotinäkymästä ensimmäisenä näkymänä vasemmalla) ja kamera käynnistyy pyyhkäisemällä näyttöä oikeasta reunasta vasemmalle.

Siri on iOS 10:ssä avattu kehittäjille. Muutaman kuukauden päästä se tulee olemaan entistäkin hyödyllisempi, kun yhä useammat sovellukset tukevat sitä. Tässä vaiheessa merkittävistä sovelluksista Siriä tukee WhatsApp. Sen myötä voit lähettää WhatsApp-viestejä koskematta puhelimeen. iPhone 7 ja iOS 10 tekevät Sirin toiminnasta entistäkin sujuvampaa. Siri toimii erittäin hyvin suomeksi ja kääntää puheen tekstiksi nopeasti ja vastaa kysymyksiin kotimaisella kielellä. Suosittelenkin tutustumaan Siriin, sillä Applen henkilökohtainen opas alkaa viimein olla sillä tasolla, että sen käytöstä on aidosti hyötyä esimerkiksi autoillessa. Parasta Sirissä on yksinkertaisesti se, että opas toimii suomeksi. Kilpailevat oppaat eivät tähän taivu.

ios_10_viestit

Viestit Apple on laittanut kokonaan uusiksi. Se on kaikkien uusien ominaisuuksien myötä ehkä jopa markkinoiden monipuolisin viestittelyyn suunnattu sovellus. Se tukee nimittäin kolmansien osapuolien lisäosia, joilla ominaisuuksia voi laajentaa entisestään. Jo ilman niitäkin Viestit on Apple-käyttäjien välillä erittäin loistava ja monipuolinen. Sillä voi lähettää toiselle piirroksia, sydämensykkeen, virtuaalisuukon, kamerakuvia (joihin voi piirtää, lisätä tekstiä, rajata ja niin edelleen) ja ääniviestejä. Lisäksi käyttäjä pystyy valitsemaan, kuinka niin sanottu viestikupla ilmestyy käyttäjän ruudulle: Se voi esimerkiksi ikään kuin läsähtää ruudulle tai käyttää näkymätöntä mustetta, jolloin viestin sisältö tulee esille, kun vastapuoli pyyhkäisee viestikuplaa. Lisäksi tarjolla on muutamia koko ruudun tehosteita, kuten ilotulitus, tähdenlento ja lasersäteet, joilla viesteihin saa lisää eloa.

Nyt kun Viestit on Sirin atvoin avattu kehittäjille voivat käyttäjät hakea App Storesta lisäosia sovellukseen. Nämä voivat olla emojeja, sovelluksia tai jopa pelejä. Kyseessä ei ole enää todellakaan mikään perussovellus, jossa lähetetään toisille vain tekstiä ja muutamia emojeja, jollaiseksi sovellus osaa kääntää tekstissä olevat sanat automaattisesti. Jos sanalle löytyy sitä vastaava emoji, voi käyttäjä muuttaa sanan kuvaksi yhdellä kosketuksella kyseiseen sanaan.

iOS 10, 3D Touch

3D Touch on osa järjestelmää nyt selvästi aikaisempaa laajemmin. Kotinäkymän kuvakkeista saa enemmän irti 3D Touchilla sekä lukitusnäkymä tukee paineentunnistusta nyt selvästi laajemmin ilmoituksien osalta. Tämä näkyy siinä, että esimerkiksi saapuneen viestin voi avata 3D Touchilla ja vastata siihen suoraan. Sama onnistuu myös silloin kun ilmoitus saapuu kesken muun toiminnan. 3D Touchilla sen saa auki ja näkee uuden sekä aikaisemmat viestit. Näin voit vastata viestiin nopeasti, poistumatta sen hetkisestä sovelluksesta.

Käyttösulavuus on luonnollisestikin iPhone 7:ssä loistavaa. Aivan täydellistä se ei kuitenkaan ole, sillä muutamissa animaatioissa on havaittavissa aivan pientä nytkähtelyä (korjattu iOS 10.0.2 -päivityksessä). Ei mitään häiritsevää tai käyttöä hidastuttavaa, mutta joka tapauksessa havaittavaa. Tämä saattaa johtua siitä, ettei uuden A10 Fusion -sirun neljää suoritinydintä ole saatu optimoitua vielä täydellisesti. Uusi A10 Fusion -piirihän sisältää kaksi energiatehokasta suoritinydintä, joita käytetään vähemmän vaativissa tehtävissä akkukeston parantamiseksi. Käyttönopeudessa ei ole ongelmia, mutta määrätyissä animaatioissa on todellakin nähtävissä ihan pieniä nytkähdyksiä (korjattu iOS 10.0.2 -päivityksessä), joita ei esiinny iPhone 6s:ssä. Nämä varmasti saadaan pois seuraavassa päivityksessä.

Kehuja on pakko antaa myös iOS 10:n vakaudesta. Kertaakaan testin aikana yksikään sovellus tai itse järjestelmä ei ole kaatunut. Aika näyttää, jatkuuko sama lupaava linja myös pidemmässä käytössä. Jos ei, tulen päivittämään artikkelia tänne!

Akkukesto

iPhone 7 battery life

Nyt kun olen käyttänyt iPhone 7:ää reilun viikon voin todeta, etteivät Applen puheet parantuneesta akkukestosta ole pelkkää markkinointia. Suurin kiitos tästä kuulunee uudelle A10 Fusion -sirulle, jossa neljästä suoritinytimestä kaksi on vähemmän tehoa tarjoavia, mutta energiatehokkaita. Tästä mainitsinkin jo jutun aikaisemmassa vaiheessa. Näitä ytimiä käytetään silloin, kun puhelin ei vaadi kovinta mahdollista suorituskykyä. Lisäksi akkukestoa parantaa yksinkertasesti tehokkaampi akku. Kun 6s:ssä on 1715mAh akku, niin seiskassa on 1960 milliampeeritunnin akku. Tehokkaamman akun mahduttamisessa puhelimeen on auttanut muun muassa se, että iPhone 7:stä on poistettu 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Kuten yllä olevat kuvakaappaukset osoittavat, päästään iPhone 7:llä erittäinkin hyvään akkukestoon. Päivittäiseen käyttööni kuuluu paljon YouTube-videoiden katselua, muutamia lyhyitä puheluita, viestittelyä eri palveluiden kautta, kuvaamista ja sosiaalisten palveluiden käyttöä. Niin ja tietenkin verkkosurfaamista Safarilla. Lisäksi puhelimen on jatkuvassa yhteydessä Apple Watch -älykelloon.

Applen omien sanojensa mukaan iPhone 7:ssä on peräti kaksi tuntia pidempi akkukesto, kuin sen edeltäjässä. Tämä on merkittävä parannus, kun ajatellaan, että Plus-mallin osalta toiminta-aika on lisääntynyt ”vain” tunnilla. Toisin sanoen pienempi iPhone-malli on on kirinyt lähemmäksi iPhone 7 Plus -mallin akkukestoa, joka on totta kai edelleen huomattavasti parempi kapasiteetiltaan tehokkaamman akkunsa ansiosta.

Jos vertailen iPhone 7:n akkukestoa iPhone 6s:ään, on laitteiden akkukestossa merkittävä ero. Toki täytyy muistaa, että omistamani iPhone 6s on vuoden vanha, joten akku ei ole enää uudenveroinen, mutta nykyaikaisen akun ei pitäisi menettää tehoaan vuodessa vielä kovinkaan merkittävästi.

iPhone 6s:llä pärjäsin yleensä päivän. Kello 5.00 sinne kello 18.oo asti. Siinä vaiheessa akku alkoi yleensä olla aika ”kuiva”. Lisäksi jouduin pääsääntöisesti päivän aikana hieman miettimään puhelimeni käyttöä, jotta akku kestäisi ilman välilatauksia loppupäivän. Näin ei ole tarvinnut toimia seiskan kanssa, joka parantaa käyttökokemusta, kun ei tarvitse miettiä virran riittämistä. Nykyisellä käytöllä vaikuttaa siltä, että pääsen iPhone 7:llä yhdellä latauksella 1,5-2 päivän akkukestoon. Akkukesto siis todellakin parantunut selkeästi, jos pisteet Applelle.

Yhteenveto

iphone 7 iphone 6s

Kannattaako nykyinen puhelin päivittää iPhone 7:ään? Se on yleinen kysymys, jonka saan ihmisiltä, kun Apple uuden iPhonen julkaisee. Yleensä kultainen sääntö on, ettei päivittäminen ole järkevää, jos käytössä on edellisen sukupolven malli, eli tässä tapauksessa iPhone 6s. Sen sijaan jos taskusta löytyy iPhone 6 tai vanhempi malli hyötyy päivittämisestä jo paljon. Esimerkiksi iPhone 6:sta päivittävä käyttäjä saa paremman kameran 4K-videokuvauksella ja optisella kuvanvakaimella, huomattavasti laadukkaamman etukameran (1,2MP vs 7MP) paremman ja kirkkaamman näytön 3D Touch -teknologialla, 2x tehokkaamman suorituskyvyn, enemmän RAM-käyttömuistia moniajoa jouhevoittamaan, paremman akkukeston ja tuen kaikille iOS 10 -järjestelmän hienouksilla, kuten näytön automaattiselle heräämiselle kun laite nostetaan pöydältä tai taskusta käteen ja koko järjestelmän kattavalle tuntopalautteelle. Nämä riittävät mielestäni hyvin syyksi päivittää puhelin iPhone 6:sta uuteen iPhone 7:ään.

Kokonaisuutena iPhone 7 on Applelta jälleen loistava puhelin. Se, että puhelin käyttää lähes sataprosenttisesti samaa muotokieltä kuin kahdessa aikaisemmassa mallissa latistaa niin sanottua uutuuden viehätystä, jos puhelimensa päivittää iPhone 6- tai 6s-malleista. Se on nimittäin aina hieno tunne, kun uuden puhelimen nostaa laatikosta ensimmäistä kertaa käteen ja pääsee tutkimaan ostamansa laitteen rakennetta, materiaaleja ja muotoilua. Nyt yllätyksiä ei ole luvassa eikä tutkimista paljon, sillä eroja on käytännössä kolme: osa antenniviivoista on poistettu, kamera on integroitu paremmin alumiiniseen takaosaan ja laitteesta on poistettu 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Applen on jo hetken huhuttu haluavan kokonaan eroon puhelimensa ikonisesta kotipainikkeesta. iPhone 7 vaikuttaisi olevan ensimmäinen askel tähän suuntaan: fyysinen painike on muutettu kapasitiiviseksi, joka tunnistaa paineen.

iPhone 7:ssä on ominaisuuksia, jotka viittaavat paljon tulevaisuuteen. Puhelimet ovat jo vuosikausia vastanneet värinäpalautteella, kun käyttäjä on painanut virtuaalinäppäimistön kirjaimia. iPhone 7:ssä Apple on vienyt tämän konseptin kuitenkin uudelle tasolle ja nyt puhelin ikään kuin ”kommunikoi” käyttäjänsä kanssa ympäri järjestelmän: kytkimiä painellessa, numeroita rullatessa herätyskellossa sekä kalenterissa, sähköpostia päivittäessä ruutua vetäisemällä ja niin edelleen. Uusi Taptic Engine on myös kehittäjien käytössä, joten värinäpalaute nähdään tulevaisuudessa myös kolmansien osapuolien sovelluksissa.

Ongelmanahan iPhonen uusissa ominaisuuksissa on aina ollut se, että käyttäjät joutuvat yleensä odottamaan, että sovelluskehittäjät ottavat ne käyttöön ohjelmissaan. Niin tälläkin kertaa. Tämä koskee värinäpalautetta ja laajemman väriskaalan omaavaa näyttöä. Aika näyttää, kuinka nopeasti uudet ominaisuudet saadaan käyttöön tärkeimmissä sovelluksissa. Sama koskee totta kai myös kuulokeliitäntää. Käyttäjät joutuvat nyt odottamaan, että markkinoille saapuu kunnollinen valikoima Lightning-kuulokkeita, jos Applen mukana toimitettavat EarPod-kuulokkeet eivät vastaa omia laatuvaatimuksia. Yleensä peruskäyttäjät ovat tyytyväisiä puhelimen mukana toimitettaviin kuulokkeisiin. Totta kai vaihtoehtona on käyttää Bluetooth-kuulokkeita, mutta niin kutsutuille hifistelijöille tämä tuskin tarjoaa Apple EarPod-kuulokkeiden ohella sellaista äänenlaatua, jollaisesta osa haluaa päästä nauttimaan.

Kaiken kaikkiaan iPhone 7 tuntuu jollain tapaan niin sanotulta välimallilta, joka antaa pieniä maistiaisia sieltä täältä vuoden 2017 puhelimen osalta, jolloin iPhone juhlii kymmenvuotista taivaltaan (kyllä, alkuperäinen iPhone saapui myyntiin 29.6.2007). Se ei tarkoita missään tapauksessa sitä, että iPhone 7 olisi huono puhelin. Se on (luonnollisesti) paras iPhone tähän mennessä ja monella osa-alueella niin tekniikan kuin ohjelmistonkin osalta Apple on keskittynyt vahvistamaan useita peruspilareita tekemällä iPhone 7:n rakenteesta vedenkestävän, pidentämällä akkukestoa, parantamalla näyttöä ja kaiuttimia, kehittämällä kameraa eteenpäin sekä keskittymällä iOS 10:ssä muun muassa viestien, musiikin, karttojen ja Sirin päivittämiseen.

Jos siis omistat iPhone 6 tai sitä vanhemman iPhonen voin lämpimästi suositella iPhone 7:ää. Et varmasti tule pettymään. Jos taskusta sen sijaan löytyy jo iPhone 6s, joka tukee muun muassa 3D Touch -teknologiaa, kannattaa päivittämistä miettiä tovi jos toinenkin. Ensi vuonna luvassa on kaikkien merkkien mukaan suurempi päivitys, joten jos niin sanottu ”early adopter -status” ei ole tärkeä tai et muuten tarvitse käytössäsi aivan sitä viimeisintä tekniikaa, kannattaa rahat pitää taskussa ja odottaa vuosi eteenpäin.

Hyvää:

 • Laadukas ja jämäkkä rakenne, joka kestää vesiroiskeita
 • Selkeästi edeltäjäänsä parempi kamera
 • Uusi kotipainike positiivinen yllätys, enkä henkilökohtaisesti voi laittaa sitä heikkouksia puolelle
 • Parantunut akkukesto
 • Stereo-kaiuttimet ja laadukkaampi sekä kovempi ääni
 • Kirkkaampi (tulee esille vain, kun näytön kirkkauden automaattitila on päällä ja puhelin säätää kirkkauden maksimiin olosuhteiden niin vaatiessa) ja laajemman väriskaalan näyttö
 • Taptic Enginen tuottama koko järjestelmän kattava hento värinäpalaute antaa lisää tuntumaa puhelimen käyttöön
 • Edullisin malli tulee 32 gigatavun tallennustilalla

Huonoa:

 • 3,5mm kuulokeliitännän puuttuminen (adaptereiden käyttäminen)
 • Muotoilu säilynyt samana vuodesta 2014
 • Pikalatauksen ja langattoman latauksen puute.
 • Liukas, valuu helposti pois takusta esimerkiksi istuessa. Kotelo suositeltava.
 • Kallis

11 kommenttia

 1. Hyvä ja monipuolinen arvostelu, kiitos siitä 🙂
  Itsellä taitaa iPhone6 palvella vielä kolmannenkin vuoden ja ensi vuonna siirtyä sitten vasta eläkkeelle.

  Pakko kysyä että millä alalla arvostelija työskentelee kun on varaa ostaa uusi kallis puhelin tuosta noin vaan ”puolivahingossa”? :O
  Itse olen markkinointialan johtotehtävissä kuitenkin ja koen että palkkani on ihan mukava mutta tuollaiseen ei ilman pientä säästämistä/budjetointia kyllä pysty

  1. Kiitti! ☺️

   Ihan niin sanotussa normityössä oon. Kulut on vaan sen verran pienet (edullinen vuokra, ei lainaa jne), niin pystyy kerran vuoteen sijoittaan uuteen luuriin, jos haluaa.

 2. Mielellään lukee tällaisen asiallisen arvostelun, vs nämä iHatereiden räävittömän klikkihuo…misen jutut. Olenkin päättänyt olla klikkaamatta niitä enää ikinä…….

  1. Kiitos! Hyvä, että testistä tuli onnistunut! Positiivisia kommentteja on aina ilo lukea. ?

  1. Hyvä tietää.

   Mutta tarkoittaako tämä sitä, että vaikka auto-brightness on päällä ja säätää kirkkauden tappiin manuaalisesti, niin ei saa täyttä kirkkautta irti näytöstä? Ilmeisesti tuo maksimi kirkkaus saavutetaan siis vain, jos olosuhteet sitä vaativat, esim. suorassa auringonvalossa…

   1. Mutta tämä selittää paljon. Kyllä kirkkauden parantuminen 25 prosentilla pitäisi näkyä ihan paljain silmin, jos 7:aa ja 6s:ää vertaa rinnakain.

    Hyvä juttu joka tapauksessa, koska älypuhelimilla on edelleen ongelmia näkyvyyden kanssa suorassa auringonvalossa kirkkaana kesäpäivänä.

 3. Erittäin hyvä arvostelu! Ja pitääpä kokeilla tässä siriä ku nuin tarkkaan kerrottu toimivaksi, puhelin on mulla SE ja luulen että sillä pärjää aika kauan vielä ?

 4. Itellä myös iPhone 7, sain mattamustan 128gb. Heti ensimmäisten joukossa. Mitkä fiilikset kun oot käyttänyt jo jonkun aikaa? Mitä kaipaat tai toivoisit että ois iPhone 7? Onko parempi kuin 6s?

  1. Hyvät fiilikset.

   Tykkään erityisesti kamerasta ja huomattavasti paremmasta akkukestosta. On myös mukavaa, miten UI:ssa käytetään Taptic Engine miellyttävän tuntopalautteen luomiseksi.

   Jos jotain jäin kaipaamaaan, niin uutta muotoilua. Mutta se on varmaan ensi vuoden juttu, kun iPhone täyttää 10 vuotta. ?

 5. Hyvä arvostelu nyt sitten vähän tietää että millainen puhelin tämä on ja voi ostaa tietäen siitä jo vähän

Kommentointi on suljettu!