iPhone, iOS 10 ja RAW-kuvaaminen

Apple toi vihdoin iOS 10 -päivityksessä tuen RAW-kuville. Aikaisemmin iPhone-käyttäjät eivät ole pystyneet kuvaamaan RAW-muodossa olevia kuvia, joka on ollut sääli, sillä Applen älypuhelimissa on yleensä ollut markkinoiden parhaimmistoon kuuluvat kamerat. Nyt tämä on kuitenkin mahdollista. Kaikki mallit RAW-kuvaamista eivät kuitenkaan tuen, vaan sen rajoittuu laitteisiin, joissa on 12 megapikselin kamera. Toisin sanoen RAW-kuvia pystyy tallentamaan ja editoimaan iPhone 6s-, iPhone 6s Plus-, iPhone SE-, iPhone 7-, iPhone 7 Plus– sekä iPad Pro 9,7″ -laitteilla.

Niin sanottujen raakakuvien kuvaaminen Applen tuotteilla ei ole kuitenkaan niin yksinkertaista kuin voisi ajatella. Tämä siksi, ettei Applen oma kamerasovellus mahdollista niiden kuvaamista. Ratkaisu tuntuu hieman oudolta, mutta näin asia on ainakin toistaiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että RAW-kuvaamiseen vaaditaan kolmannen osapuolen sovellus.

Kuvaajien onneksi App Storesta löytyy jo sovelluksia, joilla on mahdollista tallentaa raakakuvia. Näihin kuuluvat muun muassa ilmaiset RAW Camera Shooting sekä Adobe Lightroom, jolla onnistuu myös RAW-tiedostojen muokkaaminen. Maksullista vaihtoehdoista hyviä ovat ainakin ProCam 4 sekä Obscura Camera, jotka molemmat maksavat 4,99 euroa. Esimerkiksi ProCam 4 tarjoaa kohtalaisen yksinkertaisen käyttöliittymän, jolla käyttäjä pystyy tallentamaan RAW-kuvia Adoben Digital Negative -formaatissa (DNG), vaikuttamalla manuaalisesti muun muassa kuvien tarkennukseen, valotusaikaan sekä värilämpöön.

Adobe Lightroom

Adobe Lightroom


DNG on avoimeen lähdekoodiin perustuva tiedostomuoto, jota muun muassa Android on tukenut jo tovin. Ennen iOS 10 -päivitystä käyttäjät ovat pystyneet kuvaamaan puhelimellaan perinteisiä JPG-kuvia, jotka ohjelmisto muokkaa automaattisesti parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Raakakuvissa tätä ei tapahdu ja näin niitä pystyy jälkikäsittelemään huomattavasti laajemmin. RAW-muodossa kuva on tavallaan puhtaimmillaan, jossa mukana on kaikki kuvausasetukset, joita pystyy jälkikäteen editoimaan sihen kykenevällä sovelluksella. Toisin sanoen käyttäjä pystyy ikään kuin palaamaan kuvaustilanteeseen ja säätämään asetuksia jälkeenpäin. Koska Apple on valinnut RAW-kuviensa muodoksi DNG:n, löytyy raakakuville laaja tuki ohjelmistopuolelta.

Adoben mukaan DNG-tiedostomuodon tavoite on tehdä kuvaamisesta helpompaa. Tavallisesti käyttäjän tulee säätää kaikki asetukset valmiiksi tai luottaa vaikkapa Applen kamerasovelluksen automaattitilaan, joka on kaiken kaikkiaan loistava. Raakakuvissa kaikkea tätä ei tarvitse tehdä, joten jos joku asetus sattuu menemään pieleen voi sen korjata helpommin, koska editori tavallaan pääsee käsiksi kaikkiin ”palasiin”, joista kuva muodostuu. Näin DNG-kuvissa käyttäjä voi muuttaa paremmin esimerkiksi valotusta, korostaa yksityiskohtia ja niin edelleen.

ProCam 4

ProCam 4


On selvää, että rakaakuvat on tarkoitettu käyttäjille, jotka ovat niin sanottuja peruskäyttäjiä enemmän kiinnostuneita kuvaamisesta. Applen oma kamerasovellus tarjoaa loistavan automaattitilan, jolla saa ilman säätämistä näyttäviä kuvia. Lisäksi JPG-tiedostomuodossa olevat kuvat vievät huomattavasti vähemmän tilaa. Testinä otin kuva samasta kohteesta Applen omalla kamerasovelluksella sekä ProCam 4:llä. JPG-kuvan tiedostokoko oli 1,9 megatavua, kun DNG-muodossa oleva kuva haukkasi puhelimesta 5,8 megatavua. Näin ollen puhelimesta/tabletista on syytä löytyä reilusti tallennustilaa, jos raakakuvia ryhtyy kuvaamaan okein kunnolla.

Miten editoida raakakuvia? Ehkä helpointa tapa on ladata jo jutussa aikaisemmin mainittu Adobe Lightroom. Sen avulla RAW-kuvia voi editoida suoraan puhelimessa. Itse asiassa tämä onnistuu myös Applen omalla Kuvat-sovelluksella, vaikka kamerasovelluksella raakakuvia ei olekaan mahdollista tallentaa. Applen tuoreimmissa mobiililaitteissa on jo niin paljona tehoa, että käyttäjä pystyy tekemään editoinnin suoraan esimerkiksi puhelimellaan  On toki selvää, että jos kuvia haluaa muokata tarkemmin, niin onnistuu se helpoiten tietokoneella ja ammattitason sovelluksella, kuten Photoshopilla.

Joko olet kokeillut iPhonen RAW-kuvausta? Mitä mieltä olet uudistuksesta ja mitä ohjelmia käytät puhelimessasi RAW-kuvien tallentamiseen sekä editoimiseen? Jätä vinkkisi kaikkien luettavaksi alla olevaan kommenttiosioon.