Sihiseekö uusi iPhone 7 -puhelimesi? #hissgate

Uusi iPhone ja uusi ”gate”. Monet muistavat iPhone 4:n ja Steve Jobsin vastauksen kuuluvuusongelmiin ”you are holding it wrong”. Sitten tuli iPhone 5, joista osa tuli tehtaalta suoraan naarmuuntuneina. Viimeisimpänä muistetaan iPhone 6 Plussan ”bendgate”, jossa puhelin saattoi taipua ihan normaalisti istuessa laitteen ollessa tiukkojen housujen taskussa. Seuraavassa mallissa, iPhone 6s:ssä, Apple siirtyikin kestävämpään 7000-sarjan alumiiniin, jota käytetään myös uuden iPhone 7:n rungossa.

Nyt iPhone 7 on kohdannut ensimmäisen ongelmansa, josta käyttäjät ovat valittaneet maailmalla ja Suomessa muun muassa matkapuhelinfoorumi.fi-keskustelupalstalla. Kyseessä on niin sanottu ”hissgate”, eli suhina, joka kuuluu laitteesta erityisesti kovan rasituksen alla. Ääni kuuluu käyttäjien mukaan A10 Fusion -järjestelmäpiirin tienoilta, joka sijaitsee Apple-logon paikkeilla. Toisilla ääni kuuluu ainoastaan, kun korvan painaa laitteen takaosaan, kun taas osa on raportoinut äänen olevan niin voimakas, että se kuuluu iPhone 7:n ollessa kädessä tai pöydällä.

Yleinen konsensus tuntuu olevan, että kyseessä on niin sanottu ”coil whine”, joka on pieni inisevä ääni, jota voi ”kehittää” oikeastaan mikä tahansa elektroninen komponentti erityisesti rasituksen alla. The Vergen toimittaja kertoo kuulevansa samankaltaisen äänen Samsung Galaxy S7 edge -puhelimessa, kun pitää laitetta korvassa hiljaisessa tilassa.

Aikaisemmin vastaaviin ääniin ollaan totuttu tietokoneissa. Älypuhelimien suorittimet ovat kuitenkin nykyään jo niin tehokkaita, että inisenä suhina on tullut myös niihin. iPhone 7:n tapauksessa kyseessä saattaa kuitenkin olla jonkinlainen valmistukseen liittyvä ongelma, sillä läheskään kaikkien laitteesta ääntä ei lähde. Esimerkiksi allekirjoittaneen iPhone 7 ei suhise ollenkaan, vaikka rasittaisin sitä kuinka paljon ja painaisin laitteen korvaani. Toisaalta, haittaako ääni, jos sen kuule vain puhelin korvalla? Ymmärrän, että silloin suhina varmasti häiritsee, jos ääni kuuluu iPhone 7:stä sen ollessa kädessä 30-40 senttimetrin päässä kasvoista.

Miten on, suhiseeko sinun iPhone 7 -puhelimesi? Aiotko ottaa yhteyttä huoltoon? Ainakin Yhdysvalloissa Applen tuki on kehottanut käyttäjiä vaihtamaan puhelimen uuteen. Vasta hankitun puhelimen vieminen huoltoon on aina ikävää, sillä huollossa menee yleensä se 1-2 viikkoa. iPhone 7 on kuitenkin sen hintaluokan puhelin, että jos suhina on niin voimakas, että se häiritsee, niin ainakin henkilökohtaisesti kiikuttaisin puhelimen huoltoon.

The Verge, Why are some iPhone 7s making hissing noises?

5 kommenttia

 1. Tänne saapui tänään 7 plus mikä sirisee rasituksessa. Nyt pähkäilyä viedäkkö huoltoon vai pitäisikö hetki odotella ennen huoltoon viemistä.

  1. Kuuluuko sihinä ainoastaan, kun puhelimen painaa korvaan vai onko ääni niin kova, että sen kuulee muutenkin?

   1. Joo ainoastaan, kun korvan painaa takakuoreen kiinni.

    1. Hmm… niin en tiedä onko tuota sitten syytä vaihtaa. Varmaan Apple antaa tänne Suomeenkin asiasta ohjeet miten toimia, ellei ole jo antanut. Eli onko kyseessä vika vai ei…

 2. Jep sen takia vielä onkin mietinnässä, kun ääni ei kumminkaan häiritse normaalia käyttöä :), mutta täytyy tosiaan seurailla jos tulee Applelta jotain ohjeita tuohon liittyen mahdollisesta vaihdosta tms.

Kommentointi on suljettu!