Lähteet: Applelta Siri-pohjainen kodin hubi älylaitteiden hallintaan

Amazon Echo Dot

Elektroniikka- ja ohjelmistovalmistaja Apple valmistelee markkinoille täysin uutta laitetta, kertoo arvostettu talousjulkaisu Bloomberg vedoten lähteisiin, jotka tietävät asiasta, mutta haluavat luonnollisesti pysyä nimettöminä. Uutuuslaite olisi Amazon Echoa muistuttava niin sanottuun älykotiin suunniteltu hubi, joka perustuisi Siri-äänioppaaseen. Bloombergin mukaan projekti on ollut käynnissä jo kaksi vuotta ja on nyt prototyyppiasteella.

Apple esitteli iOS 10:ssä uuden Koti-sovelluksen, jolla käyttäjä pystyy yhdestä paikasta hallitsemaan kaikkia kodin HomeKit-yhteensopivia laitteita. Näihin kuuluvat muun muassa valot, ovet, lukot ja verhot, joita käyttäjä pystyisi uudella tuotteella hallitsemaan äänensä avulla. Bloomberg kertoo, että Apple ei ole vielä päättänyt saapuuko laite markkinoille, joten on mahdollista, että se hylätään. Periaatteessa uutuus kuulostaa järkevältä jatkumolta Applen panostukseen älykotiin, sillä markkinoilta löytyy jo erittäin paljon Applen HomeKit-pohjaisia tuotteita.

Bloomberg muistuttaa, että jos hubi markkinoille saapuu niin se olisi ensimmäinen kokonaan uusi tuote sitten vuonna 2014 esitellyn Apple Watchin. Apple kehittelee parhaillaan uusia tapoja kasvattaa liikevaihtoa, sillä tällä hetkellä yhtiön tuotto lepää 66 prosenttisesti iPhonen ”niskassa”. Amazonin Echo on myynyt rapakon takana varsin hyvin sille esiteltiin juuri seuraaja (Echo Dot), joten Applella voisi olla tässä hyvä markkinarako. Yhtiö kaipaa tällä hetkellä uusia tuotteita markkinoille, sillä lähellyksen kymmenen vuotta kestänyt iPhonen nousujohteinen myynti on lähtenyt loivaan laskuun. Mahdollisesti kasvua on odotettavissa jälleen vuoden päästä, kun iPhone juhlii kymmenvuotista taivaltaa, sillä huhut vuoden 2017 iPhonen suhteen ovat varsin kovia. Esimerkiksi Applen uskotaan luopuvan kokonaan kotipainikkeesta ja rakentavan iPhonen täysin uuden muotoilun pohjalle sekä OLED-näytön ympärille.

Amazon Echosta ja Alphabetin kehittämän vastaavaan kategoriaan kuuluvasta Google Homesta Apple aikoo erottautua kehittyneemmällä mikrofoni ja kaiutin teknologioilla, kertovat Bloombergin lähteet. Osa prototyypeistä sisältää kasvojentunnistuksen, joten tuotteen lopullisia ominaisuuksia ei ole lyöty lukkoon.

Sen lisäksi, että laitteella pystyisi hallitsemaan muun muassa kodin valoja osaisi hubi samoja temppuja kuin iPhonen Siri. Toisin sanoen käyttäjä pystyisi pyytämään sitä lukemaan viestejä ja suoratoistamaan musiikkia esimerkiksi Apple Music -palvelusta. Huhut kertovat, että mukana olisi myös karttapohjaisia ominaisuuksia, jolloin laite osasi ilmoittaa, milloin käyttäjän on lähdettävä esimerkiksi seuraavaan tapaamiseen.

Nyt kun laite on prototyyppiasteella ovat Applen työntekijät aloittaneet sen testaamisen kodeissaan. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan tietoa, milloin laitteen esittely voisi tapahtua. Tim Cook on kommentoinut, että hän testasi aikanaan iPadiä kuutisen kuukautta ennen sen esittelyä.

Bloomberg, Apple Stepping Up Plans for Amazon Echo-Style Smart-Home Device