Analyytikko: iPhone 7 -puhelinten kysyntä odotettua parempaa osittain Galaxy Note7 -fiaskon ansiosta

Applen uuden sukupolven iPhone 7– ja iPhone 7 Plus -puhelinten myyntiluvuista on puhuttu viime päivinä paljon. Yleinen olettamus on se, että puhelimia myytiin ensimmäisen viikonlopun aikana vähemmän kuin edellisen sukupolven malleja. Niinpä iPhone 7 -malliston myynnin arvellaan olevan koko loppuvuoden osalta hieman heikompaa kuin iPhone 6s:n. Osaltaan tämä johtuu varmasti siitä, että Apple käyttää samaa rakennetta jo kolmatta vuotta peräkkäin.

Analyytikot toisensa jälkeen ovat ennustaneet iPhone 7:n myyntiä. Esimerkiksi saksalaisen GfK:n mukaan uusien mallien myynti ensimmäisenä kolmena päivänä olisi ollut peräti 25 prosenttia heikompaa kuin viime vuonna. Sen sijaan operaattori T-Mobilen toimitusjohtaja kommentoi, että iPhone 7:ää ennakkotilattiin neljä kertaa enemmän kuin kahden vuoden takaista iPhone 6:sta. Tässä vaiheessa kaikki on tavallaan arvailua, koska Apple ei enää julkista ensimmäisen viikon myyntilukuja.

Analyytikkoyhtiö KGI Securitiesin leivissä toimiva Ming-Chi Kuo on nostanut arviotaan iPhone 7 -malliston menekistä. Aikaisemmin Ming-Chi Kuo ennusti, että iPhone 7 myy loppuvuoden aikana 60-65 miljoonaa kappaletta, mutta tuoreimmassa ennusteessaan analyytikko on nostanut arvionsa 70-75 miljoonaan iPhone 7 -puhelimeen. Kuon mukaan tämä on osaltaan sen ansiota, että Samsung mokasi Galaxy Note7 -puhelimen kanssa ja joutui vetämään kaikki markkinoille toimitetut noin 2,5 miljoonaa puhelinta takaisin, sillä osassa puhelimissa on viallinen akku, joka saattaa räjähtää puhelimen ollessa latauksessa. Niinpä laitteen myyntiin tulo esimerkiksi Euroopassa venyy alkuperäisestä syyskuusta marraskuun lopulle.

Kuon mukaan markkinoilla nähtävä iPhonen 7:n heikko saatavuus johtuu laitteen odotettua paremmasta kysynnästä. Erityisesti iPhone 7 Plus kiinnostaa asiakkaita kaksoiskameransa ansiosta. Erityisesti heikko saatavuus koskee uutta kiiltävää Jet Black -väriä, jonka valmistus on Applelle selvästi hankalampaa. Kaikesta tästä huolimatta Applen odotetaan myyvän tämän vuoden aikana vähemmän älypuhelimia kuin viime vuonna. Näin on todennut jopa Apple itse.

9to5mac, KGI: Stronger iPhone 7 Plus numbers & Jet Black not enough to combat slowing shipments