Microsoft vetäytyy älypuhelimien kuluttajamarkkinoilta – jatkaa yrityksien parissa

Nyt se vaikuttaa olevan viimeistään varmaa: Microsoft luovuttaa ja lopettaa yrittämisen nousta kolmanneksi merkittäväksi mobiilialustaksi markkinoilla. Yhtiön tuore Ranskan osaston johtaja, Vahé Torossian, kommentoi asiaa haastattelussaan Le Point -julkaisulle. Torossian mukaan Microsoft keskittyy jatkossa yritysmarkkinoille, joka ei sinänsä tule yllätyksenä. Yhtiö kertoi nimittäin jo alkukesästä ”virtaviivaistavansa” puhelinliiketoimintaansa sekä lopettavansa laitteiden valmistuksen omissa yksiköissään. Microsoft kertoi toukokuussa, että painopiste on jatkossa yrityksissä, mutta varsinaisesta vetäytymisestä kuluttajamarkkinoilta ei mainittu. Ehkä siksi, että yhtiö oli noin kuusi kuukautta aikaisemmin tuonut markkinoille uudet Lumia 950- ja Lumia 950 XL -lippulaivat. Niiden menestys on kuitenkin jäännyt laihaksi ja elokuussa molemmat mallit sai jo 299 eurolla, kun alkujaan tehokkaamman ja suuremman Lumia 950 XL:n hinta oli 699 euroa.

Strategiamme on panostaa Windows Phonen osalta yritysmarkkinoille kuluttajien sijaan”, kertoi Vahé Torossian haastattelussaan. Herran mukaan yhtiöllä on erityinen asema yritysmarkkinoilla ja että Microsoft kehittelee parhailla seuraavaa ”suurta juttua”.

Puhelimien kehittämistä Microsoft jatkaa edelleen. Lisäksi jo markkinoilla olevien Windows 10 Mobile -puhelimien tukemista jatketaan ohjelmistopäivityksillä. Käyttöjärjestelmä on edelleen avoinna myös muille valmistajille, mutta kiinnostus alustaa kohtaa laitevalmistajien osalta on ollut viimeisten vuosien osalta vähäistä. Niinpä tältä suunnalta lienee turha odottaa mitään suurta.

Älypuhelimet ovat tärkeä osa tulevaisuutta. Ne ovat muun muassa keskeinen osa niin sanottuja älykoteja, joissa yhä useammat laitteet ovat yhteydessä verkkoon ja esimerkiksi päälle jäännyt lamppu voidaan sammuttaa etänä puhelimella. Tässä mielessä tilanne on Microsoftille hieman hankala, sillä tässä kokonaisuudessa olisi tärkeää olla mukana. Nyt esimerkiksi Apple voi houkutella asiakkaita ekosysteeminsä pariin, jossa puhelin yhdistyy kodin laitteisiin ja synkronoituu automaattisesti Mac-tietokoneen kanssa. Tässä kokonaisuudessa Microsoftilta puuttuu yksi keskeinen palanen, eli älypuhelin.

Älypuhelimista on tullut ihmisille yleisesti erittäin tärkeitä laitteita, joten on mielenkiintoista seurata, miten Microsoft tulee olemaan jatkossa mukana kuluttajapuolella. Keskittyykö se kehittämään sovelluksia muille alustoille vai miten yhtiön strategia jatkossa tältä osin toimii? Selvää on se, että jollain tavalla Microsoftin on myös kuluttajamarkkinoilla mukana oltava.

Lumia 950 , Continuum

Yrityksiin panostaessaan Microsoft kehittää eteenpäin erityisesti Continuum-ominaisuutta. Kyseessä on siis ominaisuus, jossa puhelin liitetään erilliseen Display Dock -telakkaan, johon voidaan yhdistää hiiri, näppäimistö sekä näyttö. Näin puhelin toimii ikään kuin tietokoneena ja niin sanottuja universaaleja sovelluksia voidaan käyttää suurella ruudulla tietokoneen tavoin.

Tulevaisuudessa Continuum mahdollistaa muun muassa useamman ikkunan yhtäaikaisen ajamisen suurella näytöllä. Tällä hetkellä ominaisuus antaa käyttää vain yhtä sovellusta kerrallaan. Tulevaisuudessa ominaisuutta voidaan käyttää myös niin, että puhelin on taskussa ja käyttäjä pystyy aloittamaan työskentelyn suuremmalla näytöllä lähestyessään Display Dock -telakkaa. Tulossa on myös Independent Monitor Idle -ominaisuus, joka säästää akkua laittamalla älypuhelimen näytön nukkumaan, kun käyttäjä työskentelee suuremmalla ruudulla.