Applelle 302 miljoona dollarin lasku VirnetX:in teknologian luvattomasta käytöstä

Teksasin liittovaltion valamiehistö on tuominnut teknologiajätti Applen maksamaan 302,4 miljoonaa VirnetX-yhtiölle. Kyseessä on patenttiin liittyvä asia, jossa Apple on käyttänyt ilman lupaa VirnetX:in teknologiaa FaceTime-palvelussaan, joka mahdollistaa videopuheluiden soittamisen Applen laitteiden välillä. Syytteen mukaan Apple on käyttänyt luvatta VirnetX:in turvallisuusteknologiaa videopuhelupalvelussaan ja nyt myös oikeus on katsonut asian oleva näin. Tapaus menee nyt Yhdysvaltain vetoomustuomioistuimen käsiteltäväksi.

VirnetX on tietoliikenneteknologiaan keskittynyt yhtiö, jolla on yli 100 patenttia, jotka liittyvät turvallisuus- ja mobiiliteknologiaan. Yhtiötä on kutsuttu osaltaan niin sanotuksi patenttitrolliksi, joka pyrkii vain keräämään rahaa haastamalla muita oikeuteen hallitsemiensa patenttien rikkomisesta. VirnetX on haastanut oikeuteen myös muun muassa Microsoftin ja Ciscon, voittaen osan jutuista.

Apple ja VirnetX ovat olleet oikeudessa aikaisemminkin. Itse asiassa tämä on jo kolmas kerta, kun yhtiöt ”riitelevät” samasta asiasta. Esimerkiksi vuonna 2010 VirnetX haastoi Applen oikeuteen väittäen sen rikkovan neljään patenttia. Tuolloin oikeus määräsi Applen maksamaan 368,3 miljoonaa dollaria, mutta tuomio hylättiin Yhdysvaltain vetoomustuomioistuimen toimesta.

Kuten jutussa jo mainittiin on asia nyt Yhdysvaltain vetoomustuomioistuimen käsiteltävänä ja ennen sen ratkaisua VirnetX ei rahoja Applelta tule näkemään. Toisataiseksi kuitenkin Apple on siis oikeuden näkökulmasta rikkonut kahta VirnetX:in patenttia ja olisi näin ollen joutumassa maksamaan 302,4 miljoonan dollarin korvaukset.