Pixel- ja Pixel XL -puhelimet julki: ”Made by Google”

Google Pixel ja Pixel XL

Älypuhelinmarkkinoita Android-käyttöjärjestelmällään hallitseva Google esitteli kuluneella viikolla uuden, täysin oman Pixel-puhelinmalliston. Kyseessä on sarja, jonka Google on suunnitellut ja rakentanut niin ulkoisesti kuin ohjelmistonkin osalta kokonaan itse. Tässä se eroaa Nexus-perheestä, jossa Google toimi yhdessä laitevalmistajan kanssa luodessaan markkinoille uuden suunnannäyttäjän siitä, mihin uusin ja uljain Android-versio pystyy. Tälläkin kertaa laitteet valmistaa joku muu kuin Google itse, vaikka jätti ehkä hieman muuta antaa ymmärtää. Uudet Pixel– ja Pixel XL -puhelimet valmistaa taiwanilainen HTC. Nexus-mallistosta poiketen laitevalmistajan logoa ei ole nähtävissä missään ja puhelin on pelkkää ”Googlea”.

Googlen tavoitteena on ollut tuoda markkinoille paras mahdollinen Google-kokemus. Mukana on täysin uusi Android 7.1 Nougat -alusta ja laitteet saavat ohjelmistopäivitykset luonnollisesti heti suoraan Googlelta. Yhtiö onkin itse asiassa tehnyt päivitysprosessin yksinkertaisemmaksi ja Pixel-puhelimet osaavatkin ladata ja asentaa uuden käyttöjärjestelmäversion kokonaan taustalla. Käyttäjän ei tarvitse näin tehdä mitään pitääkseen puhelimensa ajan tasalla sekä uusimmat tietoturvapäivitykset asennettuina.

Uusimman Android-version Google lupaa puhelimilleen kahden vuoden ajan. Tietoturvapäivityksiä pusketaan tämän jälkeen vielä vuoden ajan.

Pixel ja Pixel XL ovat markkinoiden ensimmäiset puhelimet, jotka integroivat Google Assistant -oppaan koko järjestelmään. Aikaisemmin keväällä ohjelmistojätti esitteli ominaisuuden Allo-viestisovelluksessa. Nyt se on osa järjestelmää, joka pyrkii luomaan ”keskustelusta” ja hakujen tekemisestä mahdollisimman luontevaa. Suomeksi uusi opas ei ikävä kyllä toimi, mutta englanniksi käyttäjät voivat etsiä esimerkiksi kuvia sanomalla ”Show me pictures from last week” ja jatkaa ”Bring up pictures where Andy is”. Tämän haun pitäisi tuottaa tulokseksi kaikki viime viikolla otetut kuvat, joissa esiintyy henkilö Andy. Google Assistant osaa siis ”seurata” keskustelua ja tehdä ratkaisuja sen perusteella, mitä käyttäjä haluaa tietää tai löytää.

Daydream View

Googlen puhelimet ovat samalla ensimmäiset, jotka tukevat Daydream VR-sovellusta. Uusien puhelimien lisäksi Googlen esitteli Daydream View -virtuaalilasit, joihin kuuluu ohjain, jolla käyttäjä pääsee entistäkin syvemmälle virtuaalitodellisuuteen.

Teknisesti Googlen uutuuspuhelimet rakentuvat saman pohjan alle. Molemmissa on Snapdragon 821 -järjestelmäpiiri (Quad Core 2 x 2.15GHz / 2 x 1.6GHz), neljä gigatavua käyttömuistia, 32 tai 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa, 4G LTE cat.12, GPS, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 2×2 MIMO, Bluetooth 4.2, NFC, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, USB Type-C -portti ja taakse sijoitettu sormenjälkilukija. Puhelimet tukevat pikalatausta ja 15 minuutin latauksella saa käyttöaikaa jopa seitsemän tunnin verran.

Kamerateknologian Google on ottanut yhdeksi keskeisimmistä painopisteistä Pixel-puhelimissaan, aivan kuten Apple on tehnyt iPhone 7 -mallistonsa kanssa. DxOMark Mobile -kameratestissä Pixelin ja Pixel XL:n 12,3 megapikselin kamera f/2.0-aukolla, 1,55 mikrometrin kokoisilla pikseleillä ja lasertarkennuksella kellottaa huikean tuloksen: 89. Se on paras tulos mihin yksikään älypuhelin on toistaiseksi pystynyt. Takana tulevat muun muassa Samsung Galaxy S7 edge (88 pistettä), Sony Xperia Z5 (87 pistettä) ja Apple iPhone 7 (86 pistettä). Edessä oleva kakkoskamera on tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä (f2.4, 1.4µm kokoiset pikselit, fixel focus).

Ohjelmistopuolella uutuuksien kamerat tarjoavat muun muassa Smartburst-tilan, jossa puhelin ottaa sarjan kuvia ja valitsee niistä automaattisesti parhaan. Lisäksi mukana on suosittu Lens Blur -ominaisuus, jossa kuvattava kohde saadaan paremmin esille sumentamalla tausta. Kyseessä on siis niin sanottu syvyysterävyysefekti.

Pixel ja Pixel XL taipuvat totta kai myös 4K-videokuvaukseen (30fps:n nopeudella).

Entä ne puhelinten erot? Pixel perustuu viiden tuuman 1920 x 1080 pikselin AMOLED- kosketusnäyttöön, jota suojaa hieman kaareva 2.5D Gorilla Glass 4 -lasi. Samainen lasi on suojaamassa myös Pixel XL:n suurempaa 5,5 tuuman ja tarkempaa 2560 x 1440 pikselin AMOLED-kosketusnäyttöä. Pixelissä akku on kapasiteetiltaan 2770 ja XL-variantissa 3450 milliampeerituntia.

Uusien Pixel-puhelimien tarkkoja Suomi-hintoja ei ole paljastettu, mutta esimerkiksi Saksassa Pixel maksaa 32 gigatavun versiona 759 ja 128 gigatavun mallina 869 euroa. Suuremman Pixel XL:n hinnat ovat 899 ja 1009 euroa. Molempien toimitukset käynnistyvät ensimmäisillä markkinoilla 20. lokakuuta. Värivaihtoehtoina ovat musta, hopea ja sininen.