Tiesitkö, Googlen Pixel-puhelimien kamerassa ei ole optista kuvanvakainta?

Google esitteli viime viikolla markkinoille oman älypuhelinmallistonsa, joka pitää sisällään kaksi laitetta. Nämä ovat viiden tuuman AMOLED-teknologiaan perustuva full hd -kosketusnäyttöön perustuva Pixel ja suuremalla 5,5 tuuman QHD AMOLED -näytöllä varusteltu Pixel XL. Molemmat pohjautuvat samaan teknologiaan: Snapdragon 821 -järjestelmäpiiri (Quad Core 2 x 2.15GHz / 2 x 1.6GHz), neljä gigatavua käyttömuistia, 32 tai 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa, 4G LTE cat.12, GPS, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 2×2 MIMO, Bluetooth 4.2, NFC, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, USB Type-C -portti ja taakse sijoitettu sormenjälkilukija.

Eräs keskeisimmistä painopisteistä Pixel-mallistossa on kamera. Tässä Google on samoilla linjoilla Applen kanssa, jonka uusissa iPhone 7– ja iPhone 7 Plus -puhelimissa on keskitytty kameraan. Suuremmasta Plus-mallista löytyy kaksoiskamera, joka mahdollistaa muun muassa kaksinkertaisen optisen zoomin. Mutta nyt ei ole puhe Applesta, vaan Googlen uusista Pixel-puhelimista.

Google hehkutti julkistustilaisuudessaan erityisesti sitä, että Pixel-puhelimien 12,3 megapikselin kamera (f/2.0-aukko, 1,55 mikrometrin pikselit, lasertarkennus) on saavuttanut suurimman pistemäärän (89) DxOMark Mobile -kameratestissä kuin yksikään muu älypuhelin tähän mennessä.

Kovasta panostuksesta huolimatta onkin mielenkiintoista, että kamerasta puuttuu yksi keskeinen ominaisuus, jonka Nokia aikanaan esitteli maailmalle älypuhelimiensa kameroissa: OIS, eli optinen kuvanvakain. Kyllä, OIS puuttuu sekä Pixel- ja Pixel XL -puhelimesta.

Googlen omalla keskustelupalstalla yhtiö selittää osaltaan, miksi Pixel-mallisto ei sisällä optista kuvanvakainta. Syynä tähän on muun muassa koko ja jos mukana olisi OIS, ei Google olisi pystynyt tekemään laitteistaan niin ohuita kuin ne ovat (todennäköisesti kamera nousisi koholleen muusta takaosasta). Toinen tärkeä syy on ohjelmisto. Puhelimista löytyy EIS, eli elektroninen kuvanvakain, jota on mahdollista parantaa päivityksillä. Tämä ei onnistu OIS:n kanssa.

Googlen mukaan EIS on erityisen hyvä videokuvauksessa. Lisäksi hakukonejätin edustaja kehuu Pixel-puhelimien tuottavan erityisen loistavia kuvia hämärissä olosuhteissa, vaikka optinen kuvanvakain puuttuu. ”Se on lopulta ainoa asia joka merkitsee – paremmat kuvat, ei se miten Pixel sen tekee”, kommentoi Googlen edustaja

Markkinoiden muut lippulaivat haastava Pixel-mallisto saapuu ensimmäisille markkinoille lokakuun 20. päivä. Hintaa viiden tuuman Pixel-mallilla on (Saksassa) 759 (32GB) ja 869 (129GB) euroa, kun suurempi Pixel XL kustantaa 899 (32GB) ja 1009 (128GB) euroa. Värivaihtoehtoina ovat hopea, musta ja sininen.

Google, Why is Google choosing electronic image stabilization over optical image stabilization?