Lepää rauhassa, Samsung Galaxy Note7: 19.8 – 10.10

Niin siinä sitten lopulta kävi, kuten jo hieman ennakkoon spekuloin: Samsung Galaxy Note7 ei koskaan ehtinyt saapua Suomessa myyntiin. Tämä maailmalla loistavia arvosteluita saanut phablet-kategoriaan lukeutuva älypuhelin tullaan muistamaan markkinoilla lyhyestä ja erittäin vaiherikkaasta taipaleestaan, joka tuli korealaiselle Samsungille kalliiksi niin rahallisesti kuin imagollisestikin.

Maailmalla ensimmäisille markkinoille 19. elokuuta saapunut Galaxy Note7 on vedetty pois myynnistä lopullisesti. Samsung päätyi vetämään laitteensa pois markkinoilta lokakuun 10. päivä, kun yhtiö ei kyennyt korjaamaan kokonaan puhelimessa esiintyvää vikaa, joka aiheutti vaaratilanteita laitteen omistajille sekä sen läheisyydessä oleskeleville sivullisille. Kyseessä oli siis Galaxy Note7:n rautaan liittyvä ongelma, joka aiheutti pahimmassa tapauksessa laitteen syttymisen tuleen. Korealaisvalmistaja luuli jo korjanneensa vian, kun se päätti syyskuussa vetää Note7:n tilapäisesti pois markkinoilta ja korvata kaikki jo myydyt laitteet uusilla. Jo tuossa vaiheessa markkinoille oli ehditty toimittaa 2,5 miljoonaa Galaxy Note7 -puhelinta, joten kyseessä oli massiivinen vaihto-operaatio. Samsung suoriutui siitä kuitenkin mallikkaasti, mutta ikävä kyllä alkuperäistä vikaa ei oltu kuitenkaan kyetty korjaamaan.

Lokakuun alussa tilanne Galaxy Note7:n ympärillä eskaloitui, kun muutaman päivän sisällä maailmalta ryhtyi kuulumaan tietoja useammasta laitteesta, jotka olivat syttyneet tuleen. Kaikki nämä laitteet olivat niin sanottua uutta erää, joten tilanne oli kaikille osapuolille hankala. Teleoperaattorit Yhdysvalloissa reagoivat tilanteeseen nopeasti ja antoivat kuluttajille mahdollisuuden palauttaa Galaxy Note7:n tai vaihtaa sen kokonaan toiseen puhelimeen. Samalla Samsung ryhtyi rapakon takana tutkimaan tilannetta viranomaisten kanssa ja päätyi nopeasti siihen, että puhelin vedetään pois markkinoilta lopullisesti. Asiakkaita pyydetään sammuttamaan Galaxy Note7 ja palauttamaan se liikkeeseen, josta puhelin on ostettu.

Suomeen Samsung Galaxy Note7:n oli tarkoitus saapui myyntiin 2. syyskuuta, mutta alkuperäisen vaihto-operaation myötä korealaisvalmistaja ilmoitti, että myyntiä tullaan lykkäämään viikolla. Kaikkien vaiheiden myötä puhelin ei kuitenkaan koskaan ehtinyt saapua Suomen markkinoille.

Galaxy Note7:n ”tarinaa” markkinoilla tullaan analysoimaan varmasti vielä pitkään ja moneen kertaan. Ensimmäisten raporttien mukaan Samsungin kova halu voittaa iPhone 7 Plus olisi yksi merkittävimmistä syistä koko tilanteessa. Monet ovat pitäneet Applen tämän vuoden iPhone-julkistusta tylsänä, koska iPhone 7 -mallisto käyttää samaa muotoilua jo kolmatta vuotta peräkkäin. Nyt tilanne kääntyi lopulta Samsungia itseään vastaan. Sen imago koki merkittävän tappion, osakekurssi laski yhden päivän aikana (kahdeksan prosenttia) enemmän kuin kertaakaan lähes viimeiseen kymmeneen vuoteen ja ennen kaikkea se menetti suuren määrän asiakkaita kilpailijoiden leireihin.

Aika näyttää, miten Galaxy Note -tuoteperhe tulee jatkamaan markkinoilla ja milloin seuraava uusi versio nähdään kaupoissa? Ehkä yhtiön on järkevää nyt vetäytyä analysoimaan tilanne rauhassa, jotta samankaltaista katastrofia ei pääse syntymään uudelleen. Niinpä voimavarat kannattanee nyt kiinnittää Galaxy S7 -sarjan markkinointiin ja tuoda seuraava Galaxy Note ”normaalin” julkaisuaikataulun mukaan syksyllä 2017. Jos odotit kovasti Galaxy Note7:ää, kannattaa katsoa alta Marques ”MKBHD” Browleen video, jossa tunnettu YouTube-tähti esittelee viisi hyvää vaihtoehtoa Galaxy Note7:lle.

The Verge, The Galaxy Note 7 is dead

4 kommenttia

  1. ”iPhone 7 -mallisto käyttää samaa muotoilua jo kolmatta vuotta peräkkäin.” Ja samsungin mallistoko ei käytä? Muutokset ovat olleet korkeintaan yhtä suuria kuin applellakin.

    1. Totta toki tämäkin. Samsung laittoi muotoilun lippulaivassan kokonaan uusiksi viime vuonna Galaxy S6:ssa. Nyt mennään S7:ssa. Ensi vuonna nähdään, jatkaako Samsung kolmannen vuoden samalla linjalla vai uudistuuko muoto/materiaalit Galaxy S8:ssa.

  2. Uskoisin,että joitain uudistuksia ulkoisesti on tulossa ensivuoden Galaxy S8 ja Galaxy Note8 malleihin.Ehkä pieniä…

Kommentointi on suljettu!