32 gigatavun iPhone 7:ssa flash-tallennustila on selvästi 128 ja 256 GB:n malleja hitaampaa

Viime kuussa myyntiin Suomessakin saapuneessa iPhone 7 -mallistossa Apple teki yhden erittäin odotetun parannuksen. Se poisti valikoimasta kokonaan 16 gigatavun sisäisellä flash-tallennustilalla varustetun version ja korvasi sen 32 gigatavun iPhone 7– ja iPhone 7 Plus -varianteilla. Applen uuden sukupolven puhelimet ovat näin ollen saatavilla 32, 128 sekä 256 gigatavun tallennuskapasiteetilla, kun edellisen sukupolven vaihtoehdot olivat 16, 64 ja 128 gigatavua. Toisin sanoen kaikkien vaihtoehtojen osalta tallennustila tuplattiin ja kaikki olivat iloisia, mutta ovat lopulta sittenkään?

Verkossa kuhistaan parhaillaan siitä, että iPhone 7 -mallistossa halvimmassa 32 gigatavun versiossa Apple vaikuttaisi käyttävän 128 ja 256 gigatavun malleja hitaampaa flash-levyä. Asiasta uutisoi testeineen verkkojulkaisu GSMArena sekä perässä videon muodossa Unbox Therapy -kanavan Lew Hilsenteger. Molempien lähteiden osalta todellakin vaikuttaa siltä, että pienimmällä gigatavumäärällä olevissa iPhone 7 -malleissa on hitaampi tallennusmuisti.

GSMArenan suorittamissa testeissä käy ilmi, että uusi 32 gigatavun iPhone 7 on tallennuskapasiteettinsa osalta jopa hitaampi kuin edellisen sukupolven 64 gigatavun iPhone 6s. Verkkojulkaisu käytti flash-nopeuden testaamiseen muun muassa Basemark OS II– ja Pass Mark -työkaluja. Tuloksena on, että erityisesti kirjoitusnopeus on iPhone 7 32GB -variantissa muita muistivaihtoehtoja selvästi heikompaa.

YouTube-tähti ja Unbox Therapy -kanavan kasvo Lew Hilsenteger ajaa videollaan puolestaan PerformanceTest-sovelluksen, jolla voi testata muun muassa iPhonen flash-levyn kirjoitus- ja lukunopeuksia. Hilsentegerin tekemä testi vahvistaa GSMArenan tuloksen ja osoittaa, että siinä missä lukunopeudessa erot eivät ole massiivisia on kirjoitusnopeus reippaat kahdeksan kertaa hitaampaa. Mutta kuten olen itsekin usein todennut, testit ovat testejä ja mikä lopulta ratkaisee on käyttökokemus. Niinpä Hilsenteger suorittaa myös käytännön testin siirtämällä 256 gigatavun ja 32 gigatavun iPhone 7 -puhelimiin 4,2 gigatavun kokoisen elokuvatiedoston USB-johtoa käyttämällä. Sen tulos vahvistaa mittaukset, sillä 32 gigatavun mallin osalta tiedoston siirtäminen puhelimiin kesti 65 sekuntia pidempään (2min 34s vs 3min 39s).

Tulos ei tekniikkaan perehtyneille ole välttämättä täydellinen yllätys, sillä suuremmalla kapasiteetilla varustetut tallennuslevyt ovat pääsääntöisesti luonnostaan nopeampia (kokonaisuus johtunee juurikin tästä sekä aidosti hitaammasta flash-levystä?). Lisäksi allekirjoittaneen täytyy älypuhelimen tapauksessa olla Hilsentegerin kanssa eri mieltä ja todeta, että kirjoitusnopeutta tärkeämpää on itseasiassa lukunopeus. Se nimittäin määrittää, kuinka nopeasti puhelin käynnistyy ja avaa esimerkiksi sovellukset. Väittäisinkin sen vaikuttavan enemmän jokapäiväiseen käyttökokemukseen, kuin kirjoitusnopeus. Senkin osalta 32 gigatavun malli vaikuttaa olevan hitaampi (0,2x hitaampi), joten jos haluaa iPhone 7 -puhelimensa parhaalla mahdollisella suorituskyvyllä kannattaa 32 gigatavun malli ohittaa.