Testissä iPhone 7 Plus -puhelimen kaksoiskamera

Julkaisin iPhone 7:stä kattavan testin jo reilun kuukausi sitten ensimmäisten kotimaisten medioiden joukossa. Tuolloin minulla ei ollut kuitenkaan saatavilla suuremmalla 5,5 tuuman näytöllä varustettua iPhone 7 Plus -varianttia, joka tänä vuonna erottautuu huomattavasti enemmän pikkuveljestään. Aikaisemmin Plus-mallin iPhone on tarjonnut lähinnä suuremman näytön, paremman akkukeston sekä kuvanvakaimen kameraan. Vaikka vuoden 2017 älypuhelinmallistoa pidetään Applen osalta yleisesti hieman tylsänä (monien katseet ovat ensi syksyssä, jolloin iPhone täyttää kymmenen vuotta.), niin siitäkin huolimatta iPhone 7 Plus sisältää enemmän eroja iPhone 7:ään, kuin Plus-variantti yleensä.

Suuremman näytön ja paremman akkukeston lisäksi iPhone 7 Plus tarjoaa täysin uuden kamerakokonaisuuden, joka erottaa sen pienemmästä iPhone 7:stä. Sen takaa löytyy nimittäin kaksi erillistä kameraa. Siinä on kaksi 12 megapikselin kameraa, joista toinen on 28 millimetrin laajakulmainen f/1.8-objektiivilla varustettu kamera ja toinen 56mm f/2.8-objektiivin sisältävä kamera. Näiden erojen lisäksi uuden A10 Fusion -järjestelmäpiirin tukena on kolme gigatavua RAM-käyttömuistia, kun perusseiskasta sitä löytyy gigatavu vähemmän, eli 2GB:tä.

Yleisiä kuvia iPhone 7 Plussalla:

Jokaisen esimerkkikuvan oikeasta alalaista löytyy linkki (Katso täysikokoisena), josta kuvaa voi tarkastella. 

Niin kutsuttu pääkamera, jolla suurinosa kuvaamisesta iPhone 7 Plussallakin tapahtuu on täysin sama, kuin joka löytyy pienemmänkin mallin takaa. Kyseessä on siis 28 millimetrin polttovälin omaava suurella f/1.8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella varustettu kamera (iPhone 6s:ssä f/2.2). Kuten jo iPhone 7 -testissäni totesin on kamera loistava ja varsin selkeä parannus edellisestä sukupolvesta, etenkin kun valovoimaisuus on kasvanut selvästi aukon suurentumisen myötä. Näin kuviin saadaan näyttävämpi syvyysterävyys sekä heikommassa valaistuksessa kamera pystyy tuottamaan parempaa jälkeä, koska kennolle pääsee enemmän valoa.

Niin Plussan kuin seiskankin suurimmat heikkoudet kameran osalta löytyvät tarkennuksen saralta. Apple ei ole ottanut käyttöön sellaisia teknologioita kuin esimerkiksi lasertarkennus, joka on aikalailla arkipäivää Android-lippulaivoissa. Niinpä tarkemnus ei missään tapauksessa ole markkinoiden kärkeä. Huono tarkennus ei sinällään ole, sillä olen todennut sen toimivan muun muassa videon osalta hyvin pomppimatta kohteesta toiseen. Still-kuvien osalta lasertarkennus olisi ollut mukava lisä, joka olisi parantanut etisestään kovaa kokonaisuutta.

Telekamera

iPhone 7 Plus

Toinen taakse integroiduista kameroista on niin sanottu telekamera, jonka ideana on mahdollistaa puhelimeen kaksinkertainen optinen zoomaus. Kuvaamiseen perehtyneet tietävät, että polttovälin (28+28=56) kasvaessa kansankielellä kameralla päästään lähemmäksi kohdetta. Samalla toisaalta kuvaan mahtuu vähemmän ”tavaraa”, kuin taas niin sanotulla laajakuvalinssillä.

Tällä kaksoiskameran ratkaisulla Apple on saavuttanut sen, että käyttäjä pystyy helposti lähentymään kuvattavaa objektia, vaikka ei itse ota askeltakaan lähemmäksi kuvauskohdetta. Kaikki tämä tapahtuu kamerasovelluksessa koskettamalla ympyrän sisällä olevaa 1x-merkkiä, josta vaihdetaan käytössä olevaa kameraa. Näin tilalle vaihtuu 2x-merkki ja puhelin ottaa käyttöön telelinssin.

Telekamera tuo mobiilikuvaamiseen täysin uuden ulottuvuuden ja tekee kuvaamisesta entistäkin vaivattomampaa. Vaihto kameroiden välillä tapahtuu ilman viivettä ja 2x optinen zoomi on tuotu kamerasovellukseen Applelle tyypilliseen tapaan helppokäyttöisesti, ilman ylimääräisiä kikkailuja. Monille Applen oma kamerasovellus saattaa olla turhankin yksinkertainen, mutta peruskäyttäjille sen on juuri sitä mitä ihmiset haluavat: helposti omaksuttavan kokonaisuuden, jossa automatiikka hoitaa pitkälti kaiken ja tuottaa näyttävää jälkeä. Tässä Apple ei petä tälläkään kertaa. Niille, jotka haluvat ”leikkiä” kamerallaan enemmän ja säätää manuaalisesti tarkkutta, ISO-arvoa, valotusta ja niin edelleen suosittelen tutustumaan 3,99 euroa maksavaan Manual– sekä euron kallimpaan ProCam 4 -sovelluksiin. Molemmilla onnistuu manuaalisäätöjen lisäksi raakakuvien, eli RAW-otoksien tallentaminen.

Palataan hetkeksi vielä kuitenkin telelinssiin ja sen teknisiin ominaisuuksiin. Kuten olen jo todennut se tuplaa polttovälin puhelimen ”pääkamerasta” 56 millimetriin, jonka lisäksi se ei ole yhtä valovoimainen f/2.8-aukollaan. Telekameran pahin puute on optinen kuvanvakainta. Sitä ei ole. Tämä yhdistettynä pienempään aukkoon tekee telekamerasta selvästi heikomman suoriutujan heikossa valaistuksessa. Nämä tekniset seikat on syytä muistaa iPhone 7 Plussalla kuvatessa.

Kuvanlaadullisesti telekameralla ei päästä samalle tasolle laajakuvakameran kanssa. Kohinaa on pääsääntöisesti enemmän sekä valkotasapaino ei vastaa aivan yhtä hyvin vallitsevia olosuhteita kuin puhelimen ”pääkameralla” kuvattaessa. Sen jokainen voi varmasti todeta alla olevista esimerkkikuvista. Niiden ideana on tietenkin näyttää, millainen kuvanlaatu telekamerassa on, mutta ennenkaikkea esittää kuinka paljon lähemmäksi kohdetta 2x optinen zoomi kuvaajan vie. Olen siis ottanut jokaisesta kohteesta kaksi kuvaa, yhden kummallakin iPhone 7 Plussan kameralla.

Jokaisen esimerkkikuvan oikeasta alalaista löytyy linkki (Katso täysikokoisena), josta kuvaa voi tarkastella. 

Muotokuva

Apple iPhone 7 Plus, camera UI

Tämä on oikeastaan loistava hetki arvostella tai oikeastaan testata iPhone 7 Plussan kamera, sillä iOS 10.1 -päivitys julkistettiin puhelimelle ja kaikille muille iOS 10 -käyttöjärjestelmää tukeville mobiililaitteille 24. lokakuuta. Tämä kyseinen päivitys toi mukanaan vielä beeta-asteella olevan kuvaustilan iPhone 7 Plussalle. Tämä on Muotokuva ja sulautuu kameran muihin kuvaustiloihin löytyen ruutua pyyhkäisemällä kamerasovelluksessa. Sen myötä iPhone 7 Plus sisältää kaikkiaan seitsemän kuvaustilaa: nopeutettu, hidastettu, video, kuva, muotokuva, neliö ja panoraama.

Muotokuva on Applen oman kamerasovelluksen toistaiseksi ensimmäinen kuvaustila/ominaisuus, jossa hyödynnetään yhtäaikaa molempia kameroita. Ruudultaan käyttäjä näkee telelinssin näkymän, mutta taustalla tekee töitä myös laajakuvalinssi. Se mittailee etäisyyksiä ja luo niin kutsun etäisyyskartan objektiivin sekä taustan välille. Näin saadaan aikaiseksi tyylikäs syvyysefekti, joka korostaa kuvattavaa objektia olipa se sitten ihminen, esine tai esimerkiksi puu. Parhaimmillaan se saa aikaan kuvan, jossa vaikkapa kuvattava henkilö on keskellä kuvaa tarkennettuna ja tausta erittäin näyttävästi sumennettuna. Perinteisesti tällaiseen efektiin on päästy ainoastaan järjestelmäkameroilla, mutta nyt tämä on myös mahdollista iPhonella.

Kuten mainitsin, on Muotokuvatila vielä testivaiheessa. Se ei siis ole täysin valmis ominaisuus ja tulee kehittymään tulevaisuudessa päivityksien myötä. Toistaiseksi parhaan tuloksen saa, kun kuvattava kohde on noin 2,5 metrin päässä. Puhelin neuvoo käyttäjäänsä aktiivisesti etäisyyden ja valaistuksen kanssa, joten ruudun ohjeita kannattaa seurata. Kuten HDR-tilan kanssa, toimii iPhone Muotokuvatilan kanssa niin, että se tallentaa kaksi kuvaa, joista toinen on efektin kanssa ja toinen ilman sitä. Koska itse kuva tallennetaan telelinssiä käyttämällä, tulee kuvaajan käden olla vakaa sekä kuvattavan kohteen pysyä paikoillaan parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi

Kaiken kaikkiaan Muotokuvatila on mukava lisä iPhone 7 Plussan kameran ominaisuuksiin. Se tuo uutta ”väriä” esimerkiksi Instagram-kuviin ja vähentää entisestään tarvetta erilliselle kameralle.

Jokaisen esimerkkikuvan oikeasta alalaista löytyy linkki (Katso täysikokoisena), josta kuvaa voi tarkastella. 

Videokuvaus

Apple iPhone 7, dual camera

Miten videokuvaus? Voiko molempia kameroita käyttää 4K-videokuvauksen aikana. Yksinkertainen vastaus on kyllä. Käyttäjä pystyy vaihtamaan kesken kuvauksen kamerasta toiseen, joka tuo lisää vapauksia videokuvaukseen. Merkittävin ongelma on oikeastaan siinä, että koska telekamerassa ei ole optista kuvanvakainta näkyvät kaikki tärähdykset selvästi helpommin videolla, kun laajakuvalinsillä kuvattaessa optinen vakain poistaa pienimmät liikkeet ja tekee isommista tärähdyksistä sulavalinjaisempia.

Olen itse asiassa kuvannut yhden MobiiliBlogin YouTube-kanavalla olevista videoita kokonaan iPhone 7:llä. Kyseessä on Shumurin iPhone 7- ja iPhone 7 Plus -puhelimille suunnattuja koteloita käsittelevät video. Vaikka se on kuvattu iPhone 7:llä, pätee sen kuvanlaatu iPhone 7 Plussaan, koska molemmissa on sama ”pääkamera”. Todettakoon kuitenkin, että videota ei ole kuvattu Applen omalla kamerasovelluksella, vaan ProCam 4:llä, joka mahdollistaa asetuksien vapaamman säätämisen.

Videonkuvan laatu on iPhone 7:ssa ja iPhone 7 Plusassa erittäin hyvää. Toki valaistuksen täytyy olla kunnossa, jotta vältytään kohinalta. Jos valaistus on mahdollista saada kuntoon, saa iPhone 7 -sarjan puhelimilla erittäin loistavaa 4K-tason videokuvaa. Allekirjoittanut on omissa videoissaan kuvanlaadusta erittäin tarkka. iPhone 7 Plussalla pääsen jo sellaiseen kuvanlaatuun, että pystyn kuvaamaan YouTubeen videoesittelyitä, joiden laatuun olen kuvan osalta tyytyväinen. Olen tästä erittäin iloinen, sillä iPhone 7 Plus on nopea ottaa käyttöön ja sen kuvaamaa formaatti on valmiiksi yhteensopiva Final Cut Pro X -editointisovelluksen kanssa. Niinpä editointi on sujuvaa ja videot nopeammin valmiita.

Alla vielä toinen esimerkkivideo, joka on kuvattu Applen omalla kamerasovelluksella ja 1080p-tarkkuudella. Video on editoitu Applen ilmaisella iMovie-sovelluksella iPhone 7 Plussasta käsin ja lähetetty YouTubeen iMovien jako-ominaisuudella. Videolla nähdään, kuinka hyvin optinen zoomi (toimii myös 4K-tarkkuudella) ja kameroiden välillä vaihtelu toimii videokuvauksen aikana.

Hyvää:

 • Kamerakuvien yleinen kuvanlaatu
 • Värien aitous
 • Hyvä dynamiikka ja hyvin automaattisesti toimiva HDR-ominaisuus
 • Mahdollisuus vaihtaa kameroiden välillä nopeasti ja helposti
 • 2x optinen zoomin toimii ja tuo kuvaamiseen uusia mahdollisuuksia
 • beta-asteella oleva Muotokuva-tila loistava
 • Muotokuvatilan luovalla käytöllä voi saada aikaan esimerkiksi näyttäviä makrokuvia
 • 4K-videokuvauksen laatu ja mahdollisuus käyttää zoomausta videotallennuksen aikana

Huonoa:

 • Markkinoiden muita parhaimpia kamerapuhelimia hitaampi tarkennus
 • Kaksoiskameraa voitaisiin hyödyntää vieläkin enemmän
 • Pieni vaihtelu muun muassa väreissä telekameralla kuvattaessa
 • Ei manuaalisäätöjä kamerasovelluksessa
 • Ei optista kuvanvakainta telekamerassa

Lue myös testini iPhone 7 -puhelimesta: Testissä iPhone 7 – vedenkestävä, parempi kamera ja uusi kotipainike, ei kuulokeliitäntää

4 kommenttia

 1. Huomasithan, että heikossa valossa ei edes käytetä telelinssiä, vaan zoomataan digitaalisesti päälinssillä. Ei oikeastaan edes tarvitse olla kauhean heikko valaistus. Iltaisella ei kodin valot edes riitä ottamaan toista linssiä käyttöön. Eli telelinssi on lähinnä päiväulkokuviin.

  Voi testata helposti peittämällä sormella telelinssin ja zoomaamalla kamerasta. Kuva näkyy kokoajan, koska zoomaus tehdään digitaalisesti. Kun kameran osoittaa kohti kirkasta valoa 2x zoomaus päällä, esim illalla TV-ruutua, niin puhelimen ruutu menee mustaksi, koska telelinssi tulee käyttöön ja sormi onkin siinä päällä.

  Eli sen takia monesti zoomatut kuvat on huonoja, koska ne onkin otettu digitaalisella zoomilla ja käyttäjä ei sitä mistään tiedä..

  1. Hyvä huomio. En tiedä saavutetaanko näin sitten parempi lopputulos, koska tuossa ”pääkamerassa” on optinen kuvanvakain ja selvästi suurempi aukko.

   Pitää melkeen testata, pystyykö esim. ProCam 4 -sovelluksella pakottaan päälle tuon toisen kameran. Näin vois testata kumpi tapa tuottaa paremman kuvanlaadun.

 2. Morjesta Teemu
  Vihdoin ja viimein tuli hankittu iPhone 7 Plus, ei voi muuta kuin sanoa, että loistava parannus aiempaan iPhone 6s Plussaan, ainakin kamerasovelluksen osalta. Latasin tuon ProCam 4 -sovelluksen ja vaatii kyllä hieman opettelua, mutta onko tähän jotain hyvää asetusta mitä voisin hyödyntää kuvaamisessa ja videoinnissa? Tosin iPhonen kamerasovellus ”muotokuva” on ihan ok, mutta ei toimi kuitenkaan päivänvalossa mitenkään hyvin.
  Kiitos!

  1. Onnea uudesta puhelimesta! Ei mulla oikeestaan tuohon ProCam 4:een mitään erityisiä vinkkejä oo. Ei oo tullu sillä niin paljon kuvattua.

   Tosiaan, tuo muotokuva-tila vaatii valoa ja näin vuoden pimeimpään aikaa sitä ei oikein ole. Muuten sillä saa kyllä loistavia kuvia, kuten tästäkin artikkelista varmaan huomaat. 🙂

Kommentointi on suljettu!