Joululahjavinkki: Alle 200 euron älypuhelin lapselle (2016)

Matkapuhelinten myynti käy joulun alla kuumana. Toiset ostavat itselleen uuden ja kalliin lippulaivan, mutta usein lahja tulee lapselle. Moni saattaa ostaa jouluna lapselleen ensimmäisen älypuhelimen ja tähän artikkeliin olenkin koonnut muutaman hyvän ja edullisen vaihtoehdon joululahjaksi ala-asteikäiselle lapselle. Tässä ikäluokassahan ei ole vielä välttämättä järkevää laittaa puhelimeen rahaa satoja euroja, etenkin jos kyseessä on lapsen ensimmäinen älypuhelin. Usein laite saattaa olla lapsen käsissä ”kovassa” käsittelyssä ja tipahdella tuon tuosta, joten edullisen älypuhelimen rikkoutuminen ei ole niin harmillista, kuin kalliin lippulaivamallin.

Suosittelen asentamaan lapsen puhelimeen näytön suojaksi panssarilasin, joka maksaa asennettuna 15-20 euroa. Suosittelen, että ostatte lasin liikkeestä, joka myös asentaa sen, koska lasi on hyvin vaikea saada itse asettamalla täysin suoraan ja oikeaan kohtaan lasia.

Alle 200 euron hintaluokasta löytyy yllättävän paljon valikoimaa ja nykyisin jo varsin hyviä kokonaisuuksia. Kaikissa alle kootuissa puhelimissa toimii muun muassa Pokémon GO -peli, joka on tärkeä asia ala-asteikäiselle lapselle älypuhelinta hankittaessa.

Motorola Moto G4 Play

Moto G4 Play

Motorolan vahvuus muihin tässä artikkelissa oleviin puhelimiin nähden on sen Android-käyttökokemus. Se on nimittäin niin sanotusti ”puhtain”, eli sisältää kaikken vähiten muutoksia Androidin käyttöliittymään, joka näkyy yleensä pitkässä juoksussa parempana käytettävyytenä ja sulavampana käyttökokemuksena, kun päällä ei ole tehoja viemässä valmistajan oma käyttöliittymä.

Moto G4 Play:ssä on Android 6.0 Marshmallow -käyttöjärjestelmä, jota uudempaa ei tässä hintaluokassa voi toistaiseksi toivoa. Kyseessä on myös kahdella SIM-korttipaikalla varustettu puhelin, joka mahdollistaa kahden liittymän yhtäaikaisen käyttämisen puhelimessa. Tämä ei ole varmastikaan kovin olennainen ominaisuus koululaiselle, mutta saattaa vaikuttaa osan ostopäätökseen. Mainittakoon myös se, että puhelimessa on todellakin kaksi SIM-korttipaikkaa sekä erillinen muistikorttipaikka. Itse puhelin rakentuu muovista ja kooltaan 144,4 x 72 x 9,9 millimetriä ja se painaa 137 grammaa. Siinä on nanopeite, joka suojaa laitetta vesiroiskeilta ja pieneltä sateelta.

Puhelimen keskeisimmät ominaisuudet:

 • Näyttö: 5.0″ IPS-näyttö 1280 x 720 pikselin tarkkuudella (294ppi)
 • Järjestelmäpiiri: Snapdragon 410
 • RAM-käyttömuisti: 2GB
 • Tallennustila: 16GB
 • Muistikorttipaikka: Kyllä (256 gigatavuun asti)
 • Takakamera: 8 megapikseliä, full hd -videokuvaus, LED-salama
 • Etukamera: 5 megapikseliä
 • Yhteydet: 4G LTE, Bluetooth 4.1, WiFi 802.11 b/g/n, A-GPS
 • Käyttöjärjestelmä: Android 6.0.1 Marshmallow
 • Akku: 2800 mAh
 • Muuta: FM-radio

Hinta: noin 150-170 euroa

Samsung Galaxy J5 (2016)

Samsung Galaxy J5 (2016)

Galaxy J5 on noussut suomalaisten yhdeksi suosikkipuhelimista. Kuukausi toisensa jälkeen se kuuluu myydyimpien puhelinmallien joukkoon, kun kotimaiset teleyhtiöt, DNA, Elisa ja Sonera, julkistavat edellisen kuukautensa myydyimmät puhelimet. Toisen sukupolven Galaxy J5 (2016) on jatkanut edeltäjänsä jalanjäljissä ja myynyt Suomessa hyvin. Esimerkiksi lokakuussa se oli DNA:n myydyin puhelin ja toiseksi myydyin sekä Elisalla että Soneralla. Suuri suosio kielii eittämättä siitä, että kyseessä on hinta-laatusuhteeltaan loistava puhelin.

Moto G4 Play:n nähden Samsung tarjoaa käyttäjälleen vahvemman ja laadukkaamman rakenteen. Sen runko rakentuu muovin sijaan metallista ja tarjoaa pyöreiden linjojen ansiosta hyvän otteen laitteesta. Lisäksi puhelimessa on yleisesti paremman kuvanlaadun tarjoava Super AMOLED -tekniikkaan perustuva kosketusnäyttö. Kooltaan se on 145,8 x 72,3 x 8,1 millimetriä ja painoa löytyy 159 grammaa

Puhelimen keskeisimmät ominaisuudet:

 • Näyttö: 5,2″ Super AMOLED -näyttö 1280 x 720 pikseloin tarkkuudella (282ppi)
 • Järjestelmäpiiri: Snapdragon 410
 • RAM-käyttömuisti: 2GB
 • Tallennustila: 16GB
 • Muistikorttipaikka: Kyllä (128 gigatavuun asti)
 • Takakamera: 13 megapikseliä, LED-salama, full hd -videokuvaus
 • Etukamera: 5 megapikseliä
 • Yhteydet: 4G LTE, Bluetooth 4.1, WiFi 802.11 b/g/n, A-GPS, ANT+, NFC
 • Käyttöjärjestelmä: Android 6.0 Marshmallow + TouchWiz-käyttöliittymä
 • Akku: 3100 mAh
 • Muuta: sormenjälkilukija

Hinta: noin 170-180 euroa

Huawei Honor 7 Lite

Huawei Honor 7 Lite

Kiinalainen Huawei on Suomessa ja maailmalla kovassa nousussa. Alle 200 euron hintaluokassa yhtiöltä löytyy muun muassa kahdella SIM-korttipaikalla varustettu (Telakka: kaksi SIM-korttia tai SIM-kortti ja microSD-muistikortti) Honor 7 Lite. Muista se eroaa pitkälti siinä, että puhelimessa on kiinalaisvalmistajan oma Kirin 650 -järjestelmäpiiri. Se pärjää selvästi paremmin Geekbench 3 -sovelluksessa, jossa testataan älypuhelimien järjestelmäpiirien raakaa laskentatehoa. Samoin Kirin 650 saa paremmat pisteet myös GFX 3.0 -testissä, kuin Snapdragon 410 -sirulla varustetut puhelimet.

Samsungin J5:n tavoin myös Honor 7 Litessä on metallinen rakenne, joka on kooltaan 147,1 x 73,8 x 8,3 millimetriä ja se painaa 156 grammaa. Puhelimessa on muita tässä artikkelissa olevia puhelimia tarkempi näyttö.

Puhelimen keskeisimmät ominaisuudet:

 • Näyttö: 5,2″ LCD-näyttö 1920 x 1080 pikseliä (423ppi)
 • Järjestelmäpiiri: Kirin 650
 • RAM-käyttömuisti: 2GB
 • Tallennustila: 16GB
 • Muistikorttipaikka: Kyllä (256 gigatavuun asti)
 • Takakamera: 13 megapikseliä, LED-salama, full hd -videokuvaus
 • Etukamera: 8 megapikseliä
 • Yhteydet: 4G LTE, Bluetooth 4.1, WiFi 802.11 b/g/n, A-GPS,
 • Käyttöjärjestelmä: Android 6.0 Marshmallow + Emotion UI 4.1 -käyttöliittymä
 • Akku: 3000 mAh
 • Muuta: sormenjälkilukija, FM-radio

Hinta: noin 160-180 euroa