Mate 9 Pro: Huawei astuu premium-puhelinten markkinoille

Kiinalainen Huawei on totuttu tuntemaan edullisista sekä keskihintaisista puhelimistaan, mutta nyt yhtiö tuo Suomen markkinoille toistaiseksi arvokkaimman puhelimensa, joka kuuluu samaan premium-laitteiden kategoriaan Apple iPhone 7:n, Samsung Galaxy S7 edgen. Laite kantaa nimeä Huawei Mate 9 Pro ja saapuu Suomeen joulukuun aikana (ilmeisesti 20.12). Hintaa tällä suorituskykyyn, käytettävyyteen ja tarkkaan designiin keskittyvällä älypuhelimella on 849 euroa.

Uusi Huawei Mate 9 Pro vie sarjan uudelle tasolle kaikilla mahdollisilla osa-alueilla aina muotoilusta, tehokkuudesta ja kamerasta käyttäjäystävällisyyteen”, Huawein kuluttajaliiketoimintajohtaja Mika Engblom sanoo. ”Tässä on oman segmenttinsä vahva haastaja. Tiedämme, että Suomen markkinoilla on kysyntää high-end-puhelimille ja haluamme tuoda kilpailukykyisen älypuhelimen tähän kategoriaan. Huawei Mate 9 Pro:ssa on näköä, kokoa ja tehoa vaativampaakin makuun.

Huawei Mate 9 Pron sisällä hyrrää valmistajan uusi ja tehokas Kirin 960 -järjestelmäpiiri (4x 1,8Ghz Cortex-A53 + 4x 2,4Ghz Cortex-A57), joka kellottaa Geekbench 4 -testissä tulokset (suluissa iPhone 7 Plussan pisteet): single-core: 1930 (3372) multi-core: 5967 (5700). Mukana on Mali G71 -grafiikkaohjain sekä RAM-käyttömuistia huimat kuusi gigatavua ja tallennustilaa mukavat 128 gigatavua. Tällä kokonaisuudella pyöritetään Android 7.0 Nougat -käyttöjärjestelmää sekä Huawein uutta EMUI 5.0 -käyttöliittymää.


Puhelimen toimintojen hallinta hoituu 5,5 tuuman kokoiselta näytöltä. Se on toteutettu AMOLED-teknologialla sekä on tarkkuudeltaan 2560 x 1440 pikseliä. Näytön alta löytyy kapasitiivinen kotipainike, johon on integroitu erittäin nopeasti toimiva sormenjälkilukija.

Mate 9 Pron takaa löytyy nykytrendin mukaisesti kaksi erillistä kameraa. Huawei on jälleen tehnyt yhteistyötä kamera-alalla toimivan Leican kanssa ja taakse on saatu optisella kuvanvakaajalla varustettu 12 megapikselin (RGB) sekä 20 megapikselin (monokromi) kamerat. Kokonaisuutta täydentää Hybrid Zoom, joka mahdollistaa paremman kuvanlaadun zoomatessa. Huawei kehuu myös kameransa yökuvausominaisuuksia sekä mahdollisuutta luoda kuviin näyttävä bokeh-efekti, jossa käyttäjä voi tarvittaessa jälkikäteen määrittää tarkennuspisteen.

Uutuudessa on panostettu tehokkuuden lisäksi erityisesti muotoiluun sekä materiaaleihin, kuten premium-luokan tuotteessa kuuluukin. Mate 9 Prossa näyttö kaareutuu sivuilta ja yhdistyy saumattomasti metalliseen takaosaan. Pohjaan valmistaja on sijoittanut 3.5 mm kuulokeliitännän sekä USB Type-C -portin. Värivaihtoehtoina ovat Titanium Grey -harmaa ja Haze Gold -kulta, joiden tasaisen kiiltävän takapinnan alla on harjattua terästä muistuttava kuvio. Puhelin on kooltaan 152 × 75 × 7,7 millimetriä ja kamera ulkonee hieman takaosasta. Painoa Mate 9 Prolla on 169 grammaa.

Huawein uutukaisen muita ominaisuuksia ovat 4G LTE, GPS, GLONASS, Wi-Fi 2.4G/5G 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, NFC, kahdeksan megapikselin etukamera (f/1.9) ja kaksi SIM-korttipaikkaa.

Android 7.0 Nougat -alustan päälle Huawei on tuonut uuden EMUI 5.0 -käyttöliittymän, joka kustomoituu valmistajan mukaan käyttäjänsä yksilöllisiin tarpeisiin. EMUI 5.0 lisää resursseja useimmin käytettyjen sovellusten sekä ominaisuuksien käyttöön ja vastaavasti vähentää niitä harvemmin käytetyiltä. Tämä tehostaa sekä puhelimen toimintaa että vähentää verkkoyhteyden, suorittimen ja akun rasitusta.

Puhelimen sisälle Huawei on saanut erittäin tehokkaan akun. Mate 9 Pro:n akku on nimittäin 4000 milliampeerituntia, kun esimerkiksi suuremmassa 5,7 tuuman näytöllä varustetussa Galaxy Note 5:ssä akun kapasiteetti on 3000 mAh:ta. Puhelin tukee Huwein omaa Super Charge 3.0 -teknologiaa, jonka ansiosta laitteeseen saa 20 minuutissa virtaa päivän tarpeiden verran. Allekirjoittaneen testissä Mate 9 Pro latasi 15 minuutissa 12 prosentista 38 prosenttiin.

Miltä Huawein premium-puhelin vaikuttaa? Kiinnostaako? Jos haluat tietää jotain erityistä laitteesta, kysy asiaa kommenteissa. Laite on nimittäin jo allekirjoittaneen käsissä. Tsekkaa myös MobiiliBlogin YouTube-kanavalta live-lähetyksen muodossa tehty video, jossa unboxaan sekä teen ensikatsauksen Mate 9 Pro:n.

15 kommenttia

 1. Vai että kysymyksiä, no kysytään pois sitten
  kuinka laaja on navigointi painikkeiden kustomointi mahdollisuus, eli pystyykö painikkeet tuomaan näytölle ja voiko sormenjälkilukijaa käyttää navigointi painikkeina siten että sivuilla olevat painikkeet ovat poi käytöstä vähän samaan tapaan kuin apple eli yksi nappi jossa on ne kaikki (takaisin,koti,multitasking)

  1. Ei pysty tuomaan näytölle, mutta kaikki toiminnot voi yhdistää kotipainikkeeseen. Edelliseen näkymään: kosketus, kotinäkymään: pidempi painallus, multitasking: pyyhkäisy oikealta vasemmalle.

   1. Ok, kysyin koska häiritsi ohjekirjan muutama kuva joissa näkyi nuo navigointi palkki näytöllä, mutta ilmeisesti on otettu perusmallilla ne screenshotit.

    Katsoin siun live unboxing videon
    Jäin myös ihmettelemään että noin kalliissa laitteessa ei ole pakkauksessa suoja muovia edessä näytöllä ja rupesin kotsomaan tarkemmin tän jutun kansikuvaa ja huomasin edessä kyllä olevan muovi, mutta onko se näytönsuojakalvo jonka huawei yleensä pistää erikseen mukaan?

    1. Joo, tässä vaikuttaisi olevan näytön päällä kalvo asennettuna valmistajan toimesta. 🙂

   2. Onko tuota sormenjälkitunnistinta mahdollista käyttää näiden toimintojen lisäksi esimerkiksi pudottamaan ilmoituspaneeli, yms. pyyhkäisyeleillä, jotka löytyvät muista Huawein/Honorin sormenjälkitunnistimella varustetuista malleista, vai rajoittuuko käyttö aiemmin mainitsemiisi toimintoihin?

 2. Ilmeisesti bokeh-efektin pitäisi onnistua nyt myös mustavalko-kuvatilassa. Oletko testannut? Huhujen mukaan normi kuvien laatukin paranisi vielä ohjelmistopäivitysten myötä nykyisestä.

  Pystyykö asetuksista vielä säätää AMOLED-näytön myötä värikartalta näytön värilämpötilaa?

  1. En saanut bokeh-tilaa ainakaan pikaisella testauksella toimimaan mustavalko-tilassa. Värilämpötilaa voi säätää värikartasta mieleisekseen.

  1. Onko sinulla tietoa milloin ylipäätään Huaweilta tulee vedenkestävä puhelin?

 3. Moikka Teemu………nyt kun olet Matea muutamat päivät hypistellyt, niin onko oikeasti vastinetta korkealle hinnalle.

  1. En vielä osaa täysin sanoa. Tässä premium- kategoriassa brändillä on suuri rooli. Ei kukaan maksaisi 1000 euroa iPhonesta, ellei Applella olisi sitä arvostusta brändinä, jollainen sillä on. Eli onko Huaweilla tarpeeksi ”vahva” brändi, että se saa kaupaksi Suomessa 850 euron puhelimen? Se tässä on tässä on ehkä se ykköskysymys…

   Lisäksi en ole vielä ehtinyt vertailemaan esim kameran kuvanlaatua iPhone 7 Plussaan.

   Hyvä luuri tämä on. Ei siinä mitään. Katsotaan, miten asiat etenee, kun olen saanut käyttää luuria pidempään. Edelleen karsastan Huawein Android käyttöliittymää. Sen ulkoasu ei vaan ole omaan mieleen. Toivoisin, että Huawei viimein tarttuisi sarvista kiinni ja ottaisi Material Design -filosofian käyttöön eikä lähtisi sooloilemaan. Näin kokonaisuus olisi yhtenäisempi. Nyt esim kuvakkeet on ihan muusta maailmasta ja samoin Huawein appien UI…

  1. Joo ovat, mutta 4G-data pelittää vain sillä liittymällä, jonka kortti on mobiilidatan osalta valittu oletukseksi.

Kommentointi on suljettu!