Valmista! HMD nyt vapaa tuomaan markkinoille Nokian nimeä kantavia älypuhelimia sekä tabletteja

Nokia on lähettänyt lehdistötiedotteen, jossa se vahvistaa, että 18.5.2016 solmittu yhteistyösopimus kotimaisen HMD Global Oy:n (HMD) kanssa on astunut voimaan. Kyseessä on strateginen yhteistyö, jossa HMD saa käyttöönsä Nokian tavaramerkin mobiilituotteissa, kuten perus- ja älypuhelimissa seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Lisäksi HMD saa itselleen osan Nokian mobiiliteknologiaan liittyvästä kattavasta patenttisalkusta, joka on yhtiölle iso apu älypuhelimia markkinoille kehitettäessä.

Suomalainen HMD kertoi eilen, että se on viimein saanut päätökseen myös sopimuksen Foxconnin tytäryhtiön FIH Mobile Limitedin (FIH) sekä Microsoftin kanssa, jolta HMD hankki oikeudet muun muassa Nokian peruspuhelimiin. Microsoft itse päätti vetäytyä peruspuhelinmarkkinoilta ja on tällä hetkellä pitkälti kadonnut myös kuluttajamarkkinoilta mitä tulee älypuhelimiin ja Windows-käyttöjärjestelmän mobiilituotteille suunnattuun versioon. Yhtiön painopiste älypuhelimissa ovat ainakin toistaiseksi yritykset, joiden se uskoo arvostavan muun muassa Continuumin kaltaista ominaisuutta, jossa puhelinta ja sen sovelluksia voidaan käyttää tietokoneen tavoin suurelta ruudulta näppäimistön ja hiiren kera siihen tarkoitetun telakan avustamana.

Nokia kehuu, että sen tavaramerkillä varustetut peruspuhelimet ovat edelleen suosituimpien puhelinten joukossa useissa eri maissa. HMD jatkaa näiden puhelinten markkinointia osana integroitua tuotetarjontaansa, johon tulee kuulumaan myös HMD:n myöhemmin julkistamia uusia älypuhelimia ja tabletteja.

Nokialle itselleen nyt tehdyt sopimukset takaavat varsin riskittömän ja helpon tavan palata matkapuhelinmarkkinoille. Yhtiö tulee nimittäin totta kai keräämään rojaltimaksuja jokaisesta Nokian tavaramerkillä myytävästä matkapuhelimesta sekä taulutietokoneesta. Nokia ei rahoita HMD:n toimintaa eikä omista yhtiön osakkeita.

Nokia Technologies -liiketoiminnan väliaikainen johtaja Brad Rodrigues: ”Olemme vaikuttuneita siitä, miten innostuneesti ihmiset ovat ottaneet vastaan uutisen Nokia-tavaramerkin paluusta älypuhelimiin. HMD Globalin tiimillä on tarvittava kunnianhimo, osaaminen ja resurssit uuden sukupolven Nokia-puhelinten tuomiseen markkinoille. Toivomme heille paljon menestystä. Olen varma, että miljoonat Nokia-fanit tulevat olemaan innoissaan nähdessään HMD:n ensimmäiset tuotteet!

Sopimusten virallistuksien myötä Nokian peruspuhelimilla on jälleen oma kotisivustonta, jota hallinoi Japania lukuun ottamatta HMD. Tästä eteenpäin Nokian nimeä kantavista peruspuhelimista löytyy tietoa osoitteesta nokia.com/phones.

Milloin HMD sitten julkistaa ensimmäisen niin sanotun uuden sukupolven Nokia-älypuhelimen? Itse julkistus saattaa tapahtua jopa vielä tämän vuoden puolella, mutta kauppoihin tuote/tuotteet saapuvat vuoden 2017 puolella. Nokia itse paljasti asian hiljattain sijoittajille suunnatussa tapahtumassa, jossa se kertoi Nokian brändin palaavan älypuhelinmarkkinolle vuoden 2017 aikana.

HMD tulee käyttämään Nokia-älypuhelimissaan Android-käyttöjärjestelmää Microsoftin Windows-alustan sijaan, johon viimeiset Nokian omat älypuhelimet perustuivat.

Mitä mieltä olet Nokian paluusta matkapuhelinmarkkinoille? Oletko mahdollisesti hankkimassa HMD:n Nokia-älypuhelimen, jos tuotteen ominaisuudet vastaavat omia käyttötarkoituksia? Muotoilun osalta on mielenkiintoista nähdä, tuleeko HMD jatkojalostamaan Nokian ikonista muotoilua, joka aikanaan esiteltiin maailmalle ainoan MeeGo-puhelimen, eli Nokia N9:n, yhteydessä. Aikanaan useat toivoivat Nokian muotoilun yhdistyvän Android-käyttöjärjestelmään, joten onkin jännittävää nähdä, mitä HMD:n Nokia-älypuhelin tulee tällä saralla tarjoamaan.

Nokia, Nokian tavaramerkkiä lisensoiva HMD Global on nyt Nokia-puhelinten uusi koti

4 kommenttia

 1. Voisin ostaa Nokia-merkkisen tuotteen, jos sen ominaisuuksiin kuuluisi ikonisen Nokia 808 Pureviewin tasoinen ja yhtä nopea kamera. Tavallisessa androidhutussa merkillä tai valmistajalla ei ole merkitystä.

  1. Olisikin mielenkiintoista nähdä, miten alkuperäisen PureView-konseptin mukaisella kameralla (toki nykypäivänä parannuksilla höystettynä) varustettu Android-puhelin kiinnostaisi kuluttajia. 808 oli kuitenkin aika iso/paksu, joka ei saata ”perustallaajia” mielyttää… Toisaalta itse 808 ei aikanaan menestynyt koska siinä oli Symbian, joten välttämättä se paksuus ei lopulta niin iso juttu käyttäjille olisi…

  2. Se kamera olikin parasta mitä Nokia on saanut tällä vuosituhannella aikaiseksi. Yksi PureView-ukoistahan ainakin palasi Nokialle ja jos nyt olen käsittänyt termin ”design patent” merkityksen oikein, niin Microsoftin hankkimat 8 500 patenttia koskevat vain puhelinten ulkonäöllisiä seikkoja, ei teknologiaa.

   Toisaalta Huawein yhteistyö Leican kanssa on alkanut varsin lupaavasti ja Mate-ökyluureihin saadaan nyt jo toisen sukupolven tuplakameraa. Mustavalkoinen kamerahan pystyy sieppamaan enemmän valoa kun siinä ei ole värikameran Bayer-suodatinta. Eikä tule puhelimista liian paksuja kun lyödään usempi kenno vierekkäin.

   Nokialla on rautapuoli ollut aina kunnossa ja hyvällä raudalla olisi Android-ekosysteemissä voinut kyllä erottautua riittävästi. Taitaapi Huawei sen maailman suurimman puhelinvalmistajan tittelin seuraavaksi kaapata, mutta saattaahan Nokiallekin löytyä vielä ostajia.

 2. 808 ilmestyi aikoinaan pahaan rakoon, kun Windows yhteistyö oli alkamassa. Kapulan markkinointi jäi puolitiehen, eikä ”burning platform” auttanut tilannetta lainkaan. 808 on itselleni edelleen se ’the one and only’ -laite, joka tuottaa omaa näkökykyäni eniten vastaavat kuvat. En todella kaipaa Samsungin karkkivärejä tai Windows-kapuloiden keltaisuutta. Jään innolla odottamaan, mitä HMD aikoo tuoda markkinoille.

Kommentointi on suljettu!