Jolla käänsi Sailfish-alustansa älykelloille – videoesittely

Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmä on totuttu yhdistämään älypuhelimiin sekä taulutietokoneisiin. Ainakaan toistaiseksi se ei ole levinnyt esimerkiksi älykelloihin, sillä yhtään siihen perustuvaa ranteeseen kiinnitettävää älylaitetta ei markkinoille ole julkistettu. Tulevaisuudessa sellainen saatetaan kuitenkin nähdä, sillä Jolla on saanut kehittämänsä käyttöjärjestelmän toimimaan Android-pohjaisessa älykellossa, tarkalleen ottaen korealaisen LG:n Watch Urbane -kellossa.

Suomalaisyhtiö kertoo blogissaan että kyseessä on kokeiluluontoinen projekti, jonka tarkoituksena oli tutkia, kuinka pitkälle Sailfish saadaan ”venymään” muutaman viikon kehityksellä. Tuloksena todettiin, että Sailfish sopii hyvin pienelle, pyöreälle näytölle ja koska käyttöjärjestelmä on alkujaan rakennettu elepohjaiseksi sulautuu se hyvin LG Watch Urbanen 1,3 tuuman kosketusnäytölle. Jolla esitteli tuotostaan hiljattain Helsingin Slush 2016 -tapahtumassa, joka on suunnattu pääasiassa uusille teknologiaan keskittyville start-up-yrityksille.

Sailfish smartwatch UI

Jutun lopussa nähtävä video osoittaa, että kyseessä on yllättävän hyvä käännös Sailfish-alustasta älykellolle. Inspiraatiota projektilleen Jolla kertoo hankkineensa älykelloille suunnatusta Asteroid OS -käyttöjärjestelmästä, joka jakaa paljon samoja komponentteja Sailfishin kanssa, kuten Mer– ja Nemo-kirjastot. Jolla käyttää projektissaan libHybris-kirjastoa, joka mahdollistaa nopean tavan luoda yhteensopivuuden Android-tuotteiden käyttämän raudan kanssa. Näin Jolla pääsi kätevästi käsiksi LG Watch Urbanen tekniikkaan ja pystyi saamaan nopeasti mukaan älykellojen perusominaisuudet. Kaiken päällä lepää Sailfish UI -kerros, joka tuo mukanaan eleliikkeet, animaatiot, fontit ja niin edelleen.

Jolla on tehnyt käännöksensä kanssa hyvää työtä ja saanut visuaalisesta ilmeestä erittäin näyttävän. Mukana on useita eri kellotauluja, kotinäkymä on organisoitu vaakasuuntaiseen ”karuselliin”, jossa tapahtumat löytyvät vasemmalta ja fitness-tiedot oikealta. Yhteneväisyydet muihin Sailfish-laitteisiin eivät loput tähän, sillä käyttäjä pääsee aina käsiksi sovellusvalikkoon pyyhkäisemällä näyttöä alhaalta ylös.

Kello on yhteydessä Sailfish-älypuhelimeen, joka ohjaa puhelut, viestit ja muut ilmoitukset ranteeseen. Prototyypissään Jolla käyttää parinmuodostuksessa puhelimen ja kellon välillä WiFi-yhteyttä, koska Bluetoothin käyttäminen olisi vaatinut selvästi enemmän aikaa käännöksen luomiseen.

Lopuksi Jolla kertoo blogissaan, että yhtiö jatkaa käyttöjärjestelmänsä ”puskemista” eri kategorian laitteisiin. Hieman vihjailevasti Jolla kertoo, että lisää tietoa on tulossa lähitulevaisuudessa. Onko luvassa Sailfish-pohjainen älykello vai viimeistelty käännös Sailfish-alustasta Android-älykelloille, jonka edistyneet käyttäjät voivat asentaa halutessaan kelloonsa?

Official Jolla Blog, Case study: Sailfish Watch