Tanskassa Apple ei voi enää korvata huoltoon tuotua iPhonea tehdashuolletulla

Applen takuupalvelut ovat saaneet maailmalla kehuja, sillä esimerkiksi Yhdysvalloissa käyttäjä voi usein saada uuden iPhonen viallisen tilalle suoraan Apple Store -kaupasta. Usein viallisen laitteen tilalle saa niin sanotun tehdashuolletun version, joka vastaa ulkoisesti uutta ja jonka toiminta on varmistettu Applen osalta. Suomessa kuluttajat saavat käytännössä aina tehdashuolletun iPhonen, kun vievät viallisen laitteensa huoltoon. Meillä laitetta ei saa kuitenkaan suoraan, vaan se kiertää huollon kautta, josta ”uusi” puhelin lähetetään asiakkaalle, kun laitteen vika on todettu takuun alaiseksi.

Tanskassa Applen huoltokäytäntöön on luvassa muutoksia, sillä oikeus on todennut, ettei Apple saa enää korvata viallisia puhelimia tehdashuolletuilla iPhoneilla. Muutoksen käytäntöön ajoi läpi mies nimeltään David Lysgaard, joka vuonna 2011 huomasi huollosta saaneensa iPhone 4 -puhelimen olleen tehdashuolletun, ei uuden. Tanskan kuluttajansuojalaki vaatii, että asiakkaan tulee saada minimiksi määritellyn 24 kuukauden takuun aika tilalle uusi laite, jos valmistaja ei sitä pysty korjaamaan. Niinpä Lysgaard vei asian oikeuteen ja hiljattain tullut päätös määrää, ettei Apple saa enää korvata rikkinäisiä puhelimia tehdashuolletuilla.

Oikeus perustelee päätöstään sillä, että tehdashuollettu laite voi sisältää käytettyjä osia, eikä näin ollen täytä uuden tuotteen määritelmää. Lisäksi tehdashuolletun iPhonen jälleenmyyntiarvo saattaa olla huonompi. Allekirjoittaneen mielestä oikeuden perustelut ovat ihan järkeviä, mutta toisaalta siinä ei huomioida sitä, että yleensä huoltoon tuotu laite on jo käytetty. Niin tai näin. Apple joutuu Tanskassa nyt muuttamaan huoltokäytäntöään.

Applella on käynnissä samankaltainen oikeustaistelu käynnissä myös rapakon takana. Aika näyttää, miten Yhdysvaltojen oikeus katsoo tilanteen ja minkälaiseen päätökseen se päätyy.

Apple Insider, Danish court rules Apple not allowed to dole out refurb iPhones for service swaps