DNA:n asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa

Tutkimusyhtiö Tefficient on julkaissut lukuja, joista ilmenee miten kuluttajat käyttävät mobiilidataa eri maissa. Eniten dataa liikkuu Suomessa, joka oli listan kärjessä myös vuosina 2015 ja 2014. Tänävuonna Suomen perässä tulivat Korea, Ruotsi, Itävalta ja Tanska. Maailman eniten dataa liikkui teleoperaattori DNA:n verkossa, jonka käyttäjät kuluttivat dataa kuukaudessa keskimäärin 9,9 gigatavua (tammi-syyskuu). Keskimäärin suomalainen käytti dataa mobiililaitteellaan 7,2 gigatavua kuukaudessa ja peräti 47 prosentissa liittymiä mukaan kuului rajaton datapalvelu.

Datan käyttö mobiilaitteilla on edelleen kovassa kasvussa. DNA vei kuninkuuden nimittäin myös viime vuonna, jolloin yhtiön asiakkaat siirsivät dataa kuukaudessa noin kuuden gigatavun verran. Vuoteen 2015 nähden lisäystä on siis tullut peräti neljän gigatavun verran.

data_operaattorit

Klikkaa kuva suuremmaksi.

Olemme ylpeitä voidessamme tarjota asiakkaillemme niin hyvät ja laadukkaat yhteydet, että heidän keskimääräinen kuukausittainen datankäyttönsä on suurempaa kuin Koreassa ja Ruotsissa yhteensä. DNA:n asiakkaiden datankäyttö onkin aivan omalla tasollaan, lähes 10 gigatavua liittymää kohti kuukaudessa”, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

Vuorokausittainen datankäyttö DNA:n verkossa on melko symmetristä, ja tietyt datankäyttöpiikit korostuvat lähes identtisinä arkipäivästä toiseen.

”Arkena asiakkaidemme datankäytössä näkyy ensimmäinen piikki kello 6–8 välillä. Seuraava datankäytön harppaus tapahtuu iltapäivällä noin kello 14–16 välillä. Tämä istuu aika hyvin arkirytmiin, jossa aamulla heti herätessä ja työmatkoja taitettaessa datankäyttö alkaa ja lisääntyy iltapäivästä, kun lapset ja nuoret pääsevät koulusta kotiin. Korkeimmillaan datankäyttö on iltaisin kello 20–22 välillä, jolloin kulutetaan muun muassa viihdesisältöjä eri streaming-palvelujen välityksellä”, sanoo Laari.

Suomessa rajattoman datapaketin sisältävät liittymäpaketit ovat pysyneet markkinoilla ja ovat hinnaltaan edullisia, joka selittää osaltaan suomalaisten kovaa datakulutusta.

Yksi silmiinpistävä huomio raportissa on se, että suomalaiset käyttävät suunnilleen noin 14 kertaa enemmän dataa kuukaudessa kuin hollantilaiset. Alankomaissa gigatavun hinta onkin keskimäärin 16-kertainen Suomen hintoihin verrattuna, mikä varmasti laskee osaltaan datankäyttöä”, toteaa Laari.