CyanogenModin tarina tullut päätökseen – LineageOS:ssa tulevaisuus?

Android-modaajien suuressa suosiossa olleen CyanogenMod-käyttöjärjestelmän kehitys on loppunut. CyanogenMod-nimen ja käyttöjärjestelmän kehitystä vetänyt Cyanogen Inc. -yhtiö on päättänyt muutamia päiviä sitten lopettaa tuen alustan osalta. Tämä koskee muun muassa rahallista tukea mukaan lukien aktiivisesti CyanogenModia eteenpäin vieneet kehittäjät. Virallisesti Cyanogen Inc. keskittyy lokakuussa julkistamaansa Cyanogen Modular OS -projektiin, joka antaa valmistajille sekä modaajille vapauden käyttää eri osia CyanogenMod-käyttöjärjestelmästä omassa projektissaan ja näin luoda helpommin oman variantin Androidista. Aika näyttää kuinka kauan Cyanogen Inc. lopulta jatkaa enää toimintaansa, sillä yhtiön toimitusjohtajana lokakuuhun asti toiminut Steve Kondik on jättänyt firman. Kondik on koko CyanogenModin perustaja ja esitteli siitä ensimmäisen version vuonna 2009.

CyanogenModin virallinen verkkosivusto on jo suljettu (vaikka CyanogenMod-palveluiden piti säilyä 31.12.2016 asti), mutta ennen sen sulkemista tiimi ehti ilmoittaa, että virallisesti CyanogenModin kehitystä ei tulla jatkamaan ilman yhtiön tukea. Lisäksi vaikka tiimi löytäisi toisen rahanlähteen on ongelmana muun muassa tavaramerkki, joka kuuluu Cyanogen Inc. -yhtiölle. Toisin sanoen CyanogenModin aktiivinen kehitys on tullut päätökseen ja vuosia Android-modaajien suosikkina toiminut käyttöjärjestelmä sellaisenaan on kuollut.

Toivoa CyanogeModin ystäville tuo LineageOS. Se on Steve Kondikin tuore projekti, joka on ilmeisesti ollut kehityksessä jo jonkin aikaa. Sen tarkoituksena on palauttaa CyanogenMod ”juurilleen”, johon kuuluu aktiivinen ja avoin ”ruohonjuuritason” kehitystyö sekä -yhteisö.

Tässä vaiheessa on hyvin vaikea sanoa, tuleeko Lineage nousemaan merkittäväksi projektiksi. Sen lähdekoodin löytyy jo Githubista, mutta yhtään virallista ROM:ia ei yhdellekään laitteelle ole toistaiseksi julkistettu.

CyanogenModilla on pitkä historia Android-markkinoilla. Se onnistui siinä, missä monet muut eivät: markkinoilla nähtiin puhelimia, joista CyanogeMod löytyi esiasennettuna. Yksi tunnetuimmista on OnePlus One, jossa käytettiin suosittua Android-modia. Myöhemmin yhteistyö karitui ja näin jälkeenpäin voitaneen todeta, että hyvä niin.

Uskotko LineageOS:iin? Pystyykö se nousemaan samanlaiseen asemaan CyanogenModin tavoin? Lähitulevaisuudessa tämä tuskin tulee tapahtumaan, mutta ajan kanssa mahdollisesti, jos taakse saadaan aidosti aktiivinen kehitysyhteisö.