Huawei kiisi ohi Applen ja Samsungin Suomen älypuhelinmarkkinoiden ykköseksi

Huawei Honor 8

Kuka olisikaan 2000-luvun alussa uskonut, ettei Nokia periaatteessa enää ole edes mukana matkapuhelinmarkkinoilla ja johtavan roolin Suomen markkinoista ottaisi kiinalaisvalmistaja? Ei varmastikaan moni. Nyt niin on kuitenkin tapahtunut, kun kiinalainen Huawei on kiitänyt ohi Applen ja Samsungin nousten Suomen älypuhelinmarkkinoiden ykköseksi.

Uudet luvut Suomen älypuhelinmarkkinatilanteesta kertoo luotettavana lähteenä tunnettu tutkimusyhtiö Gartner. Sen mukaan Huawein osuus maamme älypuhelinmarkkinoista oli vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä 29 prosenttia. Aivan Huawein perässä tulevat Samsung 26 ja Apple 24 prosentin osuuksillaan.

Kilpailu Suomen markkinoilla kolmen isoimman valmistajan kesken on kovaa”, kommentoi tilannetta Gartnerin analyytikko Toni Nygrén Kauppalehdelle.

Microsoftin Lumia-puhelinten osuus Suomessa on laskenut viiteen prosenttiin. Samoissa lukemissa on myös japanilainen Sony.

Huawein mukaan sen markkinaosuus Suomessa vuoden 2015 alussa oli vain prosentin verran. Yhtiö on siis vajaassa kahdessa vuodessa onnistunut nousemaan markkinajohtajaksi, jota voidaan pitää erittäin kovana suorituksena. Yhtiön mallisto on tällä hetkellä laadukas ja kattava, jonka lisäksi kiinalaisvalmistajan laitteet ovat hyvin esillä muun muassa operaattoreiden myymälöissä. Niinpä en henkilökohtaisesti pitäisi ihmeenä, vaikka markkinaosuus jatkaisi Suomessa nousuaan yli 30 prosentin kuluvan vuoden aikana.

Nygrénin mukaan Huawein loistavaa nousua ovat siivittäneet hyvä ajoitus sekä hinta-laatusuhteeltaan kiinnostavat tuotteet. Hyvällä ajoitukselle Gartnerin analyytikko viittaa Windows Phoneen, jonka tilanne markkinoilla ryhtyi sakkaamaan vuoden 2015 aikana ja on laskenut siitä lähtien. Suomessa Windows Phonella oli muutamia vuosia sitten varsin vahva asema pitkälti Nokian ansiosta, sillä suomalaiset ovat aina olleet hyvin uskollisia Nokialle. Lumiat eivät lopulta onnistuneet kuitenkaan valoittamaan täysin edes suomalaisten sydämiä ja kun Nokia ilmoitti matkapuhelintoimintansa myynnistä Microsoftille, ei suomalaisilla ollut enää syytä hankkia sellaista itselleen tukeakseen kotimaista yhtiötä.

Maailmanlaajuisilla markkinoilla Huawei aikoo ohittaa Applen vuoden 2017 aikana. Tämä onnistunee, sillä Apple johtaa Huaweita enää kolmella prosentilla. Applen vahvuus on kuitenkin perinteisesti ollut loistava kannattavuus, sillä yhtiön tuotemallisto koostuu oikeastaan ainoastaan erittäin kalliista high-end-puhelimista. Toisaalta tämä on samalla yhtiön heikkous kappalemääräistä markkinaosuutta ajatellen, sillä keskihintaiset älypuhelimet ovat laadullisesti nousseet viimeisen parin vuoden aikana aivan uudelle tasolle. Tähän kategoriaan Applella ei ole tarjota kuin aikaisempien vuosien lippulaivoja, jotka luonnollisesti eivät kiinnosta asiakkaita samalla tavalla, kuin uudet tuotteet.

Huaweilla on Applea laajempi hintapisteskaala. Heillä on enemmän tuotteita verrattuna Appleen, jolla on vain high end -tuotteita. Vaikka Apple yrittää vanhemmilla puhelimillaan madaltaa alinta hintapistettä, se ei pärjää Huawein laajalle tuotekategorialle”, Nygrén sanoo.

Huawein asema Samsungiakin vastaan on hyvä, kun yhtiön testimenestykseksi noussut Galaxy Note 7 jouduttiin vetämään markkinoilta räjähtävien akkujen vuoksi. Se luonnollisesti ”löi” Samsungiin kovaa, sillä laitteen myynti oli lähtenyt käyntiin erittäin hyvin.

Kauppalehti, Hurja nousu kärkeen – Gartner vahvistaa: Huawei on älypuhelinten markkinajohtaja Suomessa