HMD työstää massiivista 18,4 tuuman Nokia-taulutietokonetta?

Nokia N1Kuvassa: Nokia N1 -tabletti

Suomalaisen HMD:n ensimmäisen Nokia-älypuhelimen myynti on alustavien tietojen mukaan lähtenyt käyntiin lupaavasti. Tietojen mukaan ensimmäinen erä Nokia 6 -puhelimia myytiin loppuun minuutin aikana. Lisää julkistuksia on luvassa helmi-maaliskuun taitteessa Mobile World Congress 2017 -messuilla. Siellä näemme todennäköisesti vihdoin maailmanlaajuisille markkinoille suunnattuja Nokia-älypuhelimia. Tuoreimmat huhut vihjailevat, että HMD olisi tuomassa markkinoille myös jotain varsin yllättävää: 18,4-tuumaisen taulutietokoneen.

Tiedot tästä massiivisesta taulutietokoneesta tulevat laitteiden suorituskykyä mittaavan GFXBenchin tietokannasta, jonne on ilmestynyt yksityiskohtia uudesta ja toistaiseksi tuntemattomasta Nokia-taulutietokoneesta. Asiasta uutisoi Nokia Power User, joka ei harmillista kyllä tarjoa linkkiä GFXBenchin tietokantaan, jotta kuvakaappauksen aitous olisi mahdollista tarkistaa. Allekirjoittanut yritti löytää kuvakaappauksen tiedoilla varustettua laitetta palvelun tietokannasta, mutta ei onnistunut siinä. Joka tapauksessa jos tiedot ovat aidot, vaikuttaisi siltä, että HMD testaa parhaillaan mielenkiintoiseen tuotekategoriaan sijoittuvaa laitetta. Se tuo itse asiassa mieleen reilu vuosi sitten julkistetun Samsung Galaxy View:n, jossa on jalusta ja kantokahva. Samsung markkinoi aikanaan omaa 18,4 tuuman tablettiaan tuotteena, jolla voi helposti nauttia suoratoistopalveluista esimerkiksi missä tahansa kotia.

Nokia

GFXBenchin tietokannan mukaan Nokia-tabletin massiivisen ruudun resoluutio olisi 2560 x 1440 pikseliä, joka tarkoittaisi noin 160 pikseliä tuumaa kohde (ppi). Kokonaisuutta vauhdittaisi Qualcommin uusi lippulaivasiru, Snapdragon 835, joka on suorituskykyisempi ja energiatehokkaampi kuin Snapdragon 820 -järjestelmäpiiri. Kokonaisuutta tukevat Adreno 540 -grafiikkaohjain sekä neljä gigatavua käyttömuistia.

Mysteerisen Nokia-tabletin ohjelmistona toimii Android 7.0 Nougat -käyttöjärjestelmä, jonka lisätietoihin on merkitty Android FIH Edition. Sama merkintä löytyy Nokia 6 -puhelimen tiedoista, joten se paljastaa, että kyseessä on Nokia-laite.

Taulutietokoneen muita ominaisuuksia ovat tietojen mukaan 64 gigatavun sisäinen tallennustila, 12 megapikselin taka- ja etukamera, WiFi, Bluetooth, kompassi, GPS ja NFC. Ehkä kiinnostavin yksityiskohta on SIM-kortti, jolle laitteesta löytyy paikka. Ilmeisesti HMD ajattelee, että laitetta kuljetettaisiin myös kodin ulkopuolella?

Tässä vaiheessa kaikki on vain pelkkää huhua, mutta HMD vaikuttaisi todellakin testaavan 18,4-tuumaista tabletti. Kun laitteen ilmestyvät GFXBench-sivustolle, on niiden kehitys yleensä jo varsin pitkällä. Onkin erittäin mielenkiintoista seurata, nähdäänkö sitä koskaan markkinoilla. Pitäisin henkilökohtaisesti varsin suurena yllätyksenä, jos HMD vetäisi ”taskustaan” lähitulevaisuudessa yllä kuvaillun tuotteen. Tämä siksi, että sen kohderyhmä on hyvin pieni ja sitä on vaikea kuvitella myyntimenestykseksi.

Nokia Power User, Probable Nokia Tablet running Snapdragon 835 shows up on GFXBench