Vuoden 2016 ladatuin mobiilipeli: Pokemon GO

Pokemon GO

Älypuhelimet toivat sovelluskehittäjille viime vuonna jälleen sievoisen summan rahaa. Erityisen hyvin pärjäsivät pelitalot, kertoo Sensor Tower, jonka mukaan 80 prosenttia Apple App Storen ja 90 prosenttia Android Google Play:n kautta kerätystä rahasta tuli pelien kautta. Kaiken kaikkiaan pelien liikevaihto kasvoi keskimäärin 70 prosentilla vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä vuodentakaiseen nähden noin 7,5 miljardiin dollariin (Q4/2015: 4,4 mrd. €). Kaiken kaikkiaan pelejä ladattiin App Storesta ja Google Playsta vuoden 2016 loka-joulukuussa 8,2 miljoonaa kappaletta. Se on 33 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Ladatuimmat mobiilipelit 2016

Vuoden 2016 ladatuimmaksi peliksi nousi sekä App Store- että Google Play -kaupassa kesällä julkistettu Pokemon GO, joka saavutti 10 miljoonaa latausta ensimmäisen seitsemän päivän aikana. Esimerkiksi Angry Birds 2:lla meni samaan tavoitteeseen 19 päivää, osoittaa Sensor Towerin taulukko.

Lataustilastoja katsottaessa erityisen kiinnostavaa App Storen osalta on hopealta löytyvä Super Mario Run. Nintendo toi pelin käyttäjien ladattavaksi vasta joulukuussa, mutta siitä huolimatta se nousi koko vuoden toiseksi ladatuimmaksi nimikkeeksi. Sensor Towerin mukaan sitä ladattiin neljän ensimmäisen päivän aikana huikeat 25 miljoonaa kappaletta. Marion saapuminen iOS:lle oli Applelle merkittävä asia ja käytännössä koko App Storen etusivu oli julkaisun jälkeen täynnä mainoksia Super Mario Run -pelistä, jotka varmasti edistivät pelin leviämistä käyttäjien laitteisiin. Nintendon ensimmäinen älypuhelimille suunniteltu Mario-peli keräsi tuona aikana 21 miljoonan dollarin liikevaihdon. Super Mario Runin voi ladata ilmaiseksi, mutta täydellisestä pelikokemuksesta joutuu maksamaan 9,99 dollaria/euroa.

liikevaihto mobiilipelit 2016

Lataustilastot eivät kuitenkaan kerro sitä, mitkä pelit toivat kehittäjilleen eniten rahaa. Suurimman liikevaihdon viime vuonna sai molemmilla alustoilla aikaan Monster Strike. Kyseinen peli ei yltänyt kymmenen ladatuimman nimikkeen joukkoon App Storessa tai Google Playssa. Pokemon GO oli sen sijaan koko vuoden ladatuin peli, mutta liikevaihdon osalta se löytyy sijalta viisi (App Store ja Google Play yhteenlaskettuna).

ladatuimmat mobiilipelit 2016/Q4

Jos tarkastellaan erikseen vielä vuoden 2016 loka-joulukuuta, oli App Storen ja Google Playn tilastot yhteenlaskettuna ladatuin peli Super Mario Run. Tämä kertoo hyvin, kuinka paljon Nintendon ikoninen hahmon on kiinnostanut pelaajia. Se ei ole vielä edes saatavilla Android-alustalle ja tuli iPhonelle ladattavaksi joulukuun lopussa, joten kärkisijaa voidaan pitää kovana suorituksena. Super Mario Run on saapumassa Androidille maaliskuussa 2017.

Sensor Tower Blog, Top Mobile Games of 2016: Pokémon GO Conquered Clash Royale to Become the Year’s Highest Earning New Launch