Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmä kääntyi kehittäjän käsissä Nexus 5X:lle

Sailfish

Kotimaisen Jollan kehittämästä Sailfish-käyttöjärjestelmästä on tuotu toimiva käännös Googlen ja LG:n Nexus 5X:lle. Kyseessä ei ole Jollan virallinen käännös, vaan innokkaan kehittäjän, joka kertoo tuotoksestaan XDA Developers -keskustelupalstalla nimimerkillä m4r0v3r.

Kehittäjä kertoo palstalla hyvin lyhytsanaisesti saaneensa viimein valmiiksi ”tarpeeksi” toimivan käännöksen Sailfish-käyttöjärjestelmästä Nexus 5X:lle. Niinpä m4r0v3r uskaltautui julkaisemaan käännöksensä koko maailman saataville. Asennukseen vaadittavat tiedostot sekä ohjeet löytyvät lähdelinkin takaa.

Käännös ei ole missään tapauksessa valmis, sillä muun muassa sormenjälkilukija, Bluetooth, kamera sekä sensorit eivät toimi. Sen sijaan video osoittaa, että itse käyttöliittymä rullaa hyvin Nexus 5X allaan. Lisäksi toimivia osa-alueita ovat ääni, puhelut, viestit, data ja wifi, joten ainakin kaikkien perustoimintojen pitäisi olla kunnossa. Kaikesta huolimatta Sailfishin asentamista Nexus 5X:ään kannattaa harkita vain jos tietää mitä tekee eikä Nexus 5X ole käytössä niin sanottuna ykköspuhelimena.

Toivottavasti projekti jatkaa kehittymistään ja kamera ynnä muut ominaisuudet saataisiin toimimaan Nexus 5X:n ja Sailfishin yhdistelmässä!

XDA Ddevelopers Forum, Sailfish OS on the bullhead

5 kommenttia

 1. Olen joskus ihmetellyt, että miksi näitä käännöksiä tehdään? Eikö ole helpompi ostaa laite, johon käyttöjärjestelmä on tehty valmistajan toimesta toimivaksi?

  1. Näinhän se on. Valmis laite, jossa Sailfish, niin homma toimii varmasti.

   Onhan nää ”fanien/koodareiden” käännökset ihan kivoja, mutta harvat projektit taitaa edetä niin sanottuun valmiiseen versioon, jossa kaikki pelittää.

  2. Ainakin tuo Nexus 5X kuulostaa nopeammalta laitteelta kuin vaikkapa Jolla C. Mutta kuinka paljon nopeudesta on oikeasti hyötyä jos kaikki ominaisuudet eivät toimi (kunnolla).

 2. Niin. Mitenhän olis, jos Jolla ryhtyis kääntämään Sailfishin muutamalla suositulle Android-luurille? Löytyisköhän Sailfishille käyttäjiä, jos olis täys tuki ja täydellisesti toimiva käyttis? Tekisivät vielä homman niin, että Sailfishin vois asentaa mahdollisimman helposti Androidin rinnalle…

  Luulis että porttaus ei olis kovin paljon resursseja vaativaa hommaa, jos harrastajakin pystyy näin hyvin toimivaan käännökseen. Mutta tiedä sitten.

 3. Sailfish-laitteet on raudaltaan ihan kuraa joten virallinen/toimiva N5X käännös ois maittava testailla kun ois kunnon laite.

Kommentointi on suljettu!