Microsoftin myi alle miljoona Lumia-älypuhelinta vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä

Lumia 950 XL

Ohjelmisto- ja laitevalmistaja Microsoft on paljastanut vuoden 2016 viimeisen neljänneksen tuloksensa. Yhtiön liikevaihto nousi hieman vuodentakaiseen nähden ollen 24,09 miljardia dollaria. Voittoa yhtiö teki kyseisellä aikajaksolla 5,2 miljardia dollaria, joka on neljä prosenttia enemmän kuin vuoden 2015 vastaavana ajankohtana. Sen tarkemmin lukuja en lähde käsittelemään, vaan jokainen niistä kiinnostunut voi tutkiskella numeroita Microsoftin omasta raportista.

MobiiliBlogissa meitä kiinnostaa luonnollisesti Microsoftin puhelinliiketoiminta, joka supistui viime vuoden aikana selvästi. Yhtiö muun muassa myi peruspuhelimet suomalaiselle HMD:lle, joka hankki lisäksi oikeudet Nokia-tavaramerkkiin kymmenen vuoden ajaksi mobiililaitteissa. Lisäksi Microsoft kertoi toukokuussa, että älypuhelimissa tullaan jatkossa keskittymään erityisesti yrityksiin:

Keskitämme panostuksemme puhelimissa alueille, joilla voimme erottautua: yrityksiin, jotka arvostavat tietoturvaa, laitehallintaa ja Continuum-toiminnallisuuttamme, sekä kuluttajiin, jotka arvostavat näitä samoja asioita”, kommentoi muutoksia Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella toukokuussa.

Microsoftin Lumia-älypuhelinten myynti on laskenut neljännes toisensa jälkeen ja nyt se saavutti uuden pohjalukemansa. Microsoft ei paljasta tiedotteessaan tarkkoja myyntilukuja, mutta ilmoittaa puhelinyksikön liikevaihdon romahtaneen 81 prosenttia vuodentakaisesta, jolloin se myi 4,5 miljoonaa Lumia-puhelinta. Maailmalla on laskeskeltu, että Microsoftin Lumia-myynti vajosi loka-joulukuussa jo alle miljoonaan kappaleeseen.

Microsoftin tilanne mobiilimarkkinoilla on erittäin hankala. Vaikka yhtiö kehittää edelleen Windows 10 -järjestelmää, on viimeisten lukujen valossa sovelluskehittäjien kiinnostus alustaa kohtaa käytännössä nollassa. Sovellukset ja niiden puute oli alkujaankin Microsoftin uuden mobiilialustan kompastuskivi. Kun muut käyttivät esimerkiksi Instagramia, saivat Windows-käyttäjät odottaa sovellusta pitkään ja silloinkin saataville tuli vain beetaversio. Lisäksi esimerkiksi Google ei missään vaiheessa kiinnostunut alustasta ja suostunut tuomaan palveluitaan Windows 10:lle omina sovelluksinaan, kuten se on tehnyt Androidin ja iOS:n kanssa.

Kuluttajapuolella Microsoftin laajin asiakaskunta löytyneekin tällä hetkellä Android- ja iOS-leireistä. Yhtiön mobiilisovellukset, kuten Office-kokonaisuuteen kuuluva Word sekä Internet-puhelut mahdollistava Skype ovat laajasti kuluttajien käytössä.

Kaikista hankaluuksista huolimatta vuosi 2017 tulee olemaan mielenkiintoinen älypuhelimien ja Microsoftin osalta. Yhtiöltä huhutaan uutta Windows 10 -puhelinta, joka kulkisi Surface-brändin alla. Sen potentiaalisimmat asiakkaat löytyisivät varmastikin yritysmarkkinoilta. Jos Microsoft mielii pärjätä kuluttajamarkkinoilla, täytyisi sen ensin saada kaikki tärkeimmät sovellukset Windows 10:lle kunnollisina versioina. Aika näyttää miten tilanne kehittyy, mutta toistaiseksi Microsoft oma alusta on käytännössä ulkona markkinoilta.