Strategy Analytics: Apple ohitti niukasti Samsungin nousten suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi

iPhone 7

Tutkimusyhtiö Strategy Analytics (SA) on julkaissut tuoreimmat lukunsa koskien maailman älypuhelinmarkkinoiden vuoden 2016 viimeistä neljännestä. SA:n mukaan markkinat kasvoivat yhdeksän prosentin verran ja markkinoille toimitettiin loka-joulukuussa kaikkiaan 438,7 miljoonaa älypuhelinta. Kaikkiaan vuoden 2016 aikana maailmalle virtasi 1,5 miljardia älypuhelinta, joka on kolme prosenttia vuodentakaista enemmän, kertoo Strategy Analytics.

Älypuhelimissa markkinajohtajaksi nousi usean vuoden tauon jälkeen Apple, joka onnistui ohittamaan pitkään ykkösenä olleen Samsungin. Tästä kiitos kuuluu Apple ennätykselliselle viimeiselle vuosineljännekselle, jolloin se toimitti markkinoille 78,3 miljoonaa iPhonea. Se on enemmän kuin yhtenäkään aikaisempana vuosineljänneksenä koko iPhonen historian aikana. Samsungin ohittamisessa Applea auttoi myös korealaisvalmistajan kompuroiminen loppuvuoden aikana, kun se joutui vetämään markkinoilta hyvän vastaanoton saaneen Galaxy Note7:n. Samsung joutui päätymään kovaan ratkaisuun, koska se ei kyennyt ratkomaan ongelmaa, joka aiheutti Galaxy Note7:n räjähtelyt ja syttymiset tuleen. Samsung julkaisi asiasta hiljattain tarkempia tietoja käytyään läpi suuren määrän puhelimia löytääkseen ongelman, jonka todettiin lopulta odotetusti liittyvän Galaxy Note7:n akkuun.

Strategy Analytics, markkinaosuudet

Applen markkinaosuudeksi vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä muodostui 17,8 prosenttia. Se on vain niukasti enemmän, kuin Samsungilla, joka toimitti markkinoille 77,5 miljoonaa älypuhelinta ja ylsi näin 17,7 prosentin markkinaosuuteen.

Maailman kolmanneksi suurin älypuhelinvalmistaja vuoden 2016 loka-joulukuussa oli Huawei. Kiinalaisvalmistaja toimitti älypuhelimia 44,9 miljoonaa kappaletta ja nosti näin siivunsa maailman älypuhelinmarkkinoista 10,2 prosenttiin. Vuotta aikaisemmin Huawein osuus oli 8,1 prosenttia.

Markkinoiden suurin nousija oli kiinalainen Oppo. Yhtiö kasvoi 99 prosenttia ja kaappasi markkinoista itselleen 6,7 prosentin siivun, kun vielä vuotta aikaisemmin sen osuus oli 3,7 prosenttia. Kappalemääräisesti Oppo toimitti markkinoille vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä 29,5 miljoonaa älypuhelinta.

Vuositasolla mitattuna korealainen Samsung on edelleen selvä ykkönen 20,8 prosentin markkinaosuudellaan. Perässä tulevat Apple, Huawei ja Oppo, joiden osuudet ovat 14,5, 9,3 ja 5,7 prosenttia.

Strategy Analytics, Apple iPhone Retakes 1st Place as Global Smartphone Shipments Hit 439 Million in Q4 2016