Huawei tähtää maailman suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi vuoteen 2021 mennessä

Kiinalainen Huawei on noussut nopeasti lähes tuntemattomasta nimestä maailman kolmanneksi suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi. Yhtiö ei ole missään nimessä hidastamassa tahtia, sillä sen tavoitteena on ohittaa Apple sekä Samsung ja nousta maailman suurimmaksi älypuhelimia valmistavaksi yhtiöksi vuoteen 2021 mennessä. Näin kertoo Huawein kuluttajaliiketoiminnan johtaja Richard Yu Fortune-julkaisulle.

Suomi toimii loistavana esimerkkinä Huawein menestykselle. 18 kuukauden aikana yhtiö on noussut tuntemattomasta nimestä Pohjolan suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi. Tutkimusyhtiö Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Huawein osuus Suomen älypuhelinmarkkinoista oli vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä 29 prosenttia. Perässä tulevat Samsung ja Apple, joiden osuudet Suomen markkinoista ovat 26 ja 24 prosenttia. Kyseiset yhtiöt ovat hallinneet Suomen markkinoita vuodesta 2011, eli viitisen vuotta.

Tutkimusyhtiö IDC:n mukaan Huawein kasvu Suomessa on ollut uskomatonta. IDC:n tutkija Francisco Jeronimo lensi hiljattain suoraan Lontoosta Suomeen nähdäkseen tilanteen itse. Jeronimon mukaan Huawein laitteitta oli kaikkialla.

Huawei Mate 9 Pro

Suomen lisäksi Huaweilla menee yleisesti varsin hyvin Euroopassa. Tässä Huaweita on auttanut se, että yhtiö tuottaa verkkolaitteita, joissa se on ollut maailman suurin valmistaja vuodesta 2014 asti. Toisin sanoen Huawei valmistaa kaiken mitä älypuhelimen toimintaan tarvitaan: verkkolaitteet, sirun, joka ”keskustelee” verkon kanssa sekä itse puhelimet. Tämä on auttanut Huaweita laatimaan Euroopassa sopimuksia yhtiön verkkolaitteita käyttävien operaattoreiden kanssa, joille se on antanut ”kylkiäisenä” merkittäviä alennuksia älypuhelimistaan. Tällä on ollut suuri vaikutus Huawein kasvuun Euroopassa.

Huawein nousukiidon edessä on kuitenkin yksi merkittävä este, joka sen tulee vielä ylittää. Kyseessä on Yhdysvallat ja sen älypuhelinmarkkinat. Poliittisen tilanteen takia Huawei ei ole kyennyt myymään verkkolaitteitaan rapakon takana toimiville operaattoreille. Niinpä Huawein puhelinten näkyvyys Yhdysvalloissa on lähes olematonta ja markkinaosuus vain 0,4 prosentin luokkaa. Tämä tuo mieleen Nokian, joka yritti pitkään valloittaa Yhdysvaltojen markkinat siinä onnistumatta. Siitä huolimatta se kykeni olemaan maailman suurin matkapuhelinvalmistaja vuosia.

Yhdysvalloissa menestyminen olisi kiinalaisvalmistajalle kuitenkin tärkeää, koska maassa myydään enemmän yli 500 dollarin älypuhelimia kuin missään muualla. Niinpä Yhdysvalloissa menestyminen mahdollistaisi voittomarginaalin kasvattamisen. Strategy Analyticsin mukaan Huawei teki puhelimillaan voittoa 200 miljoonaa dollaria vuoden 2016 kolmannen vuosineljänneksen aikana. Samaan aikaan Apple takoi iPhonellaan voittoa 8,5 miljardia dollaria. Samaisella aikajaksolla Apple myi 45,5 miljoonaa älypuhelinta ja Huawei 33,6 miljoonaa älypuhelinta.

Markkinaosuuden osalta Huawei tavoitteena on ohittaa Apple vuoden 2018 aikana. Vuoden 2016 kolmannen vuosineljänneksen myyntilukuja katsomalla tämä ei vaikuta mitenkään mahdottomalta. Mikään ei kuitenkaan varmaa, sillä vielä hiljattain toinen kiinalainen valmistaja, Xiaomi, oli kovassa nousukiidossa ja oli vuonna 2014 maailman kolmanneksi suurin älypuhelinvalmistaja. Xiaomin nousu jäi kuitenkin tähdenlennoksi, sillä tuoreimpien lukujen mukaan se ei mahdu enää viiden suuriman valmistajan joukkoon. Aika tuleekin näyttämään, miten Huawein käy. Jatkuuko nousu ja pystyykö se kiitämään ensin ohi Applen ja sitten Samsungin, joka sai kaupaksi vuoden 2016 kolmannen neljänneksen aikana 73 miljoonaa laitetta. Se on 39,4 miljoonaa kappaletta enemmän kuin Huaweilla vastaavana ajankohtana.