Nokia P1 – tällaista lippulaivaa HMD:ltä odotetaan

Nokia logo

Nokia tai siis HMD Global Oy on julkisesti ilmoittanut, että se tulee esittelemään markkinoille uusia Android-pohjaisia puhelimia 26.2, eli lähes tasan kahden viikon kuluttua. Julkistus tapahtuu Barcelonassa, jossa käynnistyy samalla yksi mobiilialan vuoden odotetuimmista tapahtumista, eli Mobile World Congress -messut. MWC 2017 -tapahtuma alkaa 27.2 ja se kestää maaliskuun 2. päivään asti.
Mitä HMD sitten Mobile World Congress 2017 -messuilla tulee julkistamaan? No, huhujen mukaan ainakin Nokia P1 -lippulaivan, josta on vuotanut verkossa erittäin mielenkiintoisia tietoja.

Nokia P1:n näytöstä liikkuu verkossa toistaiseksi hyvin paljon erilaisia tietoja. Vaikuttaa siltä, että lähes jokaisella lähteellä on eri tietoa P1:n näytöstä ja sen koosta. Varmaa vaikuttaisi tässä vaiheessa olevan se, että paneeli perustuu AMOLED-teknologiaan ja tarjoaa 2560 x 1440 pikselin tarkkuuden. Koon osalta huhuja liikkuu 5,2 ja 5,7 tuuman väliltä. The Inquirerin mukaan P1 saattaisi saapua markkinoille jopa kahdessa koossa: 5,2 ja 5,5 tuuman näytöllä. Erään huhun mukaan HMD:n lippulaivassa olisi puolestaan 5,3 tuuman näyttö, joten tämän osalta yksityiskohdat ovat vielä hieman hukassa.

Puhelimen sisältä odotetaan löytyvän ”voimaa”, sillä Nokia P1:een povataan Qualcommin uutta 10 nanometrin teknologialla rakennettua huippusirua, eli Snapdragon 835. Qualcommin mukaan Snapdragon 835 tarjoaa 27 prosenttia enemmän tehoa kuin Snapdragon 821, mutta kuluttaa virtaa peräti 40 prosenttia vähemmän. Tehokkaan sirun rinnalla on huhun mukaan mukavat kuusi gigatavua RAM-käyttömuistia. Sisäistä tallennustilaa olisi saatavilla mallista riippuen 128 tai 256 gigatavua ja sitä on alustavien tietojen mukaan mahdollista laajentaa microSD-muistikortilla.

Kameran osalta Nokia P1 kuulostaa mielenkiintoiselta. Huhun mukaan HMD olisi herättämässä henkiin yhteistyön saksalaisen Carl Zeissin kanssa, joka on erikoistunut muun muassa kameroiden objektiivien valmistamiseen. Takaa pitäisikin löytyä 22,6 megapikselin kamera Carl Zeiss -optiikalla. Jos huhu osoittautuu oikeaksi, olisi HMD onnistumassa aidosti tuomaan P1:een ”vanhoista” nokialaisista tuttuja elementtejä, jotka erottivat ne aikanaan kilpailijoista.

Nokia P1:n muita ominaisuuksia olisivat tietojen mukaan Android 7.0 Nougat -käyttöjärjestelmä Google Daydream -tuella, USB Type-C -portti ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Kuten näytöstä, myös Nokia P1:n hinnasta liikkuu paljon erilaisia tietoja. Osa uskoo hinnan nousevan 800 dollariin ja siitä ylöspäin, kuin toisissa lähteissä hinnaksi arvellaan 600-750 dollaria.

4 kommenttia

  1. On ikävää että HMD on lähtenyt hyödyttömään näyttöruutu-kilpavarusteluun. 3,7 megapikseliä 5,2:n tuuman näytöllä ei hyödytä juuri ketään, se vain nostaa puhelimen hintaa ja tyhjentää akun nopeammin kuin maltillisilla pikselimäärillä. Lisäksi se on omiaan pilaamaan nuorten kännykänkäyttäjän näön, kun hei tuijoytsvat ruutua liian läheltä lukeakseen pienimmätkin tekstit. 1920 * 1080 pikseliä 5 … 6 tuuman näytöllä riottää reilusti useimmille älykännykän käyttäjille.

    1. Olen pitkälti samaa mieltä. 2560 x 1440 pikselin tarkkuus on älypuhelimissa käytännössä turha. Esimerkiksi iPhone 7 Plussassa on 5,5 tuuman näyttö 1920 x 1080 resoluutiolla, enkä pysty erottamaan yksittäisiä pikseleitä normaalilta katseluetäisyydeltä.

      Ainoa missä suurempi resoluutio on järkevä, on kun puhelinta käytetään VR-laseissa. Tällöin tarkkuus on tärkeässä roolissa, jotta kuva on mahdollisimman tarkka.

    2. Älypuhelimeen liitettävät virtuaalilasit tarvitsevat paljon pikseleitä. Edes 2560 x 1440 pikselin tarkkuus ei riitä alkuunkaan. Kuva on suttuinen ja vasta 8K-tarkkuus on ok virtuaalilaseille.

  2. Paras olisi kuitenkin laite, jonka leveys on maksimissaan 65 milliä, näytön koolla ja resoluutiolla ei ole paljon väliä, kunhan on 1280×720. Tuollaisia ei ole tarpeeksi markkinoilla. Applella jokin, mutta ei se kelpaa kaikille (minulle).

Kommentointi on suljettu!