Android Wear 2.0 -päivitys tuo paljon uudistuksia älykelloihin

Android Wear 2.0 Smartwatches

Googlen kehittämä Android Wear -käyttöjärjestelmä on viimein päivittynyt versionumeroon 2.0, joka on toistaiseksi alustan historian merkittävin päivitys. Googlen mukaan Android Wear 2.0 tuo mukanaan entistäkin informatiivisemmat kellotaulut, laajemmat fitness-ominaisuudet, uusia tapoja käyttää sovelluksia ja Google Assistantin, joka tosin ei ole toistaiseksi suomalaisten käytettävissä.

Kellotaulut ovat Android Wear 2.0:ssa entistäkin älykkäämpiä, sillä ne pystyvät esittämään tietoja sovelluksista. Kuten Apple Watchissa, voivat käyttäjät Android Wear 2.0:ssa lisätä kellotauluihin komplikaatioita, jotka voivat esittää käytännössä mitä tietoja tahansa. Komplikaatiot tuovat ruudulle esimerkiksi pörssitiedot, sään, veden juonnin ja numerot päivän aktiivisuustasosta. Niiden kautta on myös mahdollista loikata suoraan tiettyyn toimintoon, joka nopeuttaa kellon käyttöä. Itse kellotaulujen vaihtelu onnistuu pyyhkäisemällä ruutua vasemmalle tai oikealle.

Android Wear 2.0 UI

Google Fit -sovellus on saanut merkittävän päivityksen. Se löytyy esiasennettuna suurimmasta osasta Android Wear -kelloista ja mahdollistaa kakkosversion myötä muun muassa askeleiden, matkan, kulutettujen kalorien määrän sekä sykkeen mittaamisen kävelyn, juoksun ja pyöräilyn aikana. Lisäksi Google Fit tallentaa jatkossa painonnoston toistot, punnerrukset, vatsalihasliikkeet sekä jalkakyykyt.

Jos omassa älykellossa on paikka SIM-kortille, voi kelloaan käyttää entistäkin itsenäisemmin. Android Wear 2.0:ssa voi soittaa ja vastaanottaa puheluita, viestitellä, kuunnella musiikkia ja käyttää omia suosikkisovelluksia ilman älypuhelinta, jos kellossa on SIM-kortti.

Android Wear 2.0

Android Wear 2.0:ssa käyttäjä pystyy hallitsemaan, mitkä sovelluksista asennetaan kelloon suoraan uuden Google Play -kaupan kautta, johon pääsee nyt käsiksi suoraan oman älykellon kautta. Tämä mahdollistaa myös sen, ettei samaa sovellusta ole pakko asentaa puhelimeen, kuten aikaisemmin on toimittu. Lisäksi iPhone käyttäjät saavat Android Wear -kelloistaan aikaisempaa enemmän irti, koska sovellukset voidaan asentaa suoraan kelloon. Applen puhelimen kanssa kellossa toimivat Android Wear 2.0:lle suunnitellut sovellukset, kuten AccuWeather, Android Pay, Foursquare, Google Fit, Google Messenger, Google Play Music, Lifesum, Runkeeper, Runtastic Telegram ja Uber.

Saapuneisiin viesteihin Android Wear 2.0:ssa pystyy vastaamaan uusilla tavoilla suoraan kellon kautta. Viesteihin vastaaminen onnistuu sanelemalla, näppäimistöllä tai piirtämällä kirjaimet näytölle. Keskeinen osa kokonaisuutta on Smart Reply -ominaisuus, joka osaa ehdottaa valmiita vastauksia analysoimalla saapuneiden viestien sisällön. Uudet ominaisuudet toimivat muun muassa Facebook Messenger-, Google Messenger-, Hangouts-, Telegram– ja WhatsApp-ohjelmien kanssa.

Google Assistant -opas mahdollistaa esimerkiksi säätietojen kyselyn, ravintola varauksien tekemisen sekä ostoslistan päivittämisen ilman käsiä kokonaan puheen avulla. Oppaan voi aktivoida pitämällä pohjassa hetken aikaan virtapainiketta tai sanomalla ”Ok Google”. Toistaiseksi Google Assistant toimii englannin lisäksi ainoastaan saksaksi. Google kuitenkin lupaa, että tulevien kuukausien aikana Google Assistant tulee ”oppimaan” uusia kieliä.

Android Wear 2.0

Ensimmäiset Android Wear 2.0 -pohjaiset kellot ovat uudet LG Watch Style ja LG Watch Sport, jotka on kehitetty yhteistyössä Googlen kanssa. Niistä lisää tulevassa jutussa.

Nykyisistä kelloista Android Wear 2.0 -päivityksen saavat seuraavat älykellot: ASUS ZenWatch 2 ja 3, Casio Smart Outdoor Watch, Casio PRO TREK Smart, Fossil Q Founder, Fossil Q Marshal, Fossil Q Wander, Huawei Watch, LG G Watch R, LG Watch Urbane ja 2nd Edition LTE, Michael Kors Access Smartwatches, Moto 360 2nd Gen, Moto 360 for Women, Moto 360 Sport, New Balance RunIQ, Nixon Mission, Polar M600 ja TAG Heuer Connected. Päivityksen jakelu laitteille käynnistyy seuraavien viikkojen aikana, kertoo Google.

Google, Android Wear 2.0: Make the most of every minute