Android 7.1 Nougat -älypuhelin fyysisellä näppäimistöllä: BlackBerry KEYone

BlackBerry KEYone

TCL Communication on julkistanut markkinoille uuden BlackBerry-puhelimen Mobile World Congress 2017 -messuilla, jotka käynnistyvät virallisesti huomenna. Kyseessä on ensimmäinen puhelin, joka on lanseerattu BlackBerryn viime vuoden syyskuussa julkaistun lisensointisopimuksen alaisuudessa. Tuolloin kanadalaisvalmistaja ilmoitti muutoksista strategiassaan, jonka myötä muut valmistajat voivat lisensoida käyttöönsä BlackBerry-nimen ja yhtiön ohjelmiston. Tällä BlackBerry pyrkii siirtymään laitevalmistajasta ohjelmistoyhtiöksi.

Nyt julkistettu uutuus kantaa nimeä BlackBerry KEYone ja se perustuu Googlen johtaman Android-käyttöjärjestelmän aivan tuoreimpaan versioon, eli Android 7.1 Nougattiin. Sen päällä on BlackBerryn turvallisuuteen ja kommunikointiin liittyviä ominaisuuksia. Näihin kuuluu muun muassa DTEK, joka automaattisesti tarkkailee käyttöjärjestelmää sekä sovelluksia ja ilmoittaa haittaohjelmista, jotka ottavat esimerkiksi kuvia, aktivoivat mikrofonin, lähettävät viestejä sekä tarkkailevat sijaintia ilman käyttäjän lupaa. Lisäksi mukana salasanat (Password Keeper) samaan paikkaa kokoava ominaisuus, joka suojataan salauksella sekä käyttäjän valitsemalla salasanalla. Kommunikointia helpotetaan kasaamalla muun muassa tekstiviestit, sosiaalisten palveluiden ilmoitukset ja kalenterimerkinnät samaan paikkaan, joka on BlackBerry Hub.

BlackBerry KEYone

Rakenteeltaan ja muotoilultaan TCL:n puhelin kunnioittaa BlackBerryn historiaa. Siinä on kestävä alumiininen kehys, pehmeä tekstuuripinnalla varustettu takaosa pitoa antamaa. QWERTY-näppäimistö on paitsi kirjoittamista varten, niin se toimii myös kosketuslevynä, eli sitä pyyhkäisemällä voi rullata esimerkiksi verkkosivuja sekä sähköposteja.

BlackBerry KEYone rakentuu 4,5 tuuman kosketusnäytön ympärille, jonka resoluutio on 1620 x 1080 pikseliä. Teknologiana toimii IPS LCD ja paneelin kuvasuhde on 3:2. Näytön alla on BlackBerryn puhelimien ”tavaramerkki”, eli QWERTY-näppäimistö, jonka välilyönti-painikkeeseen on integroitu sormenjälkilukija.

Puhelimen sisällä jyskyttää 64-bittinen kahden gigahertsin kellotaajuudella toimiva Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri. Sen tukena ovat Adreno 506 -grafiikkaohjain sekä kolme gigatavua käyttömuistia. Tallennustilaa, jota käyttäjä voi laajentaa muistikortilla (aina 2TB asti), löytyy 32 gigatavua. BlackBerry KEYone:n takana on 12 megapikselin kamera (Sony IMX378) f/2.0-optiikalla, PDAF-tarkennuksella ja 4K-videokuvauksella. Eteen on puolestaan istutettu kahdeksan megapikselin kamera 84 asteen laajakulmalinssillä ja f/2.2-aukolla.

BlackBerry KEYone:n muita keskeisiä ominaisuuksia ovat 4G LTE, GPS, GLONASS, BeiDou2, WiFi, Bluetooth 4.2, FM-radio ja NFC. Puhelimessa on 3505 mAh:n akku, joka tukee Quick Charge 3.0 -teknologiaa, jonka ansiosta akku latautuu nollasta 50 prosenttiin 36 minuutissa. Puhelimen lataus hoituu USB Type-C -portin kautta.

Kooltaan BlackBerry KEYone on 149,3 x 72,5 x 9,4 millimetriä. Uutuukainen painaa 180 grammaa.

Uutuus saapuu ensimmäisille markkinoille huhtikuussa. Hintaa sillä on 549 dollaria.

BlackBerry, Inside BlackBerry, Distinctly Different, Distinctly BlackBerry: Our Partner TCL Launches BlackBerry KEYone, an All-New Secure Android Smartphone
BlackBerry, virallinen KEYone-tuotesivusto