Tuup-mobiilisovelluksen Kyyti-palvelu pyrkii mullistamaan taksikyydit – valttina edullinen hinta

Tuup Kyyti logo

Milloin viimeksi olet käyttänyt perinteisen taksin palveluita? Monen kohdalla taksien käyttö rajoittuu hyvin todennäköisesti viikonloppuöihin sekä satunnaisiin matkoihin, jolloin on kiire, omaa autoa ei löydy ja linja-auto ei ole aikataulujen vuoksi vaihtoehto. Yleisesti taksi mielletään kalliiksi, joka lienee se suurin syy, miksi jokapäiväisessä liikkumisessa paikasta toiseen sitä ei nähdä houkuttelevana vaihtoehtona. Viikonloppuja lukuun ottamatta taksi on yleensä se viimeinen vaihtoehto, jos muut kuljetusmuodot eivät sovi yhteen omien tarpeiden kanssa.

Miten kaikki tämä liittyy sitten mobiilialaan ja teknologiaan yleisesti? Siten, että Suomessa on parhaillaan aloittanut uusi Kyyti-palvelu, joka pyrkii tuomaan liikkumisratkaisun joukkoliikenteen ja taksin välimaaastoon. Niin sanottu Kyyti-halpataksi aloitti toiminta kuluneen viikon torstaina (23.3.2017) Oulussa. Paikallisena voin kertoa, että palvelu on ollut viimeiset päivät erityisesti nuorten ihmisten huulilla, joista asiakaskunta tulee varmasti ainakin alussa koostumaan. Tämä pitkälti muun muassa siksi, että taksin tilaaminen onnistuu ainoastaan Google Play– ja Apple App Store -ohjelmistokaupoista löytyvällä Tuup-sovelluksella.

Halpataksina itseään markkinoivan palvelun suurin valtti on hinta. Se pyrki tarjoamaan huomattavasti perinteistä taksia huokeammat hinnat ja jos kuluttajalla ei ole minuuttiaikataulu, voi Kyydin hinta on edullisimmillaan vain kaksi euroa. Edullinen hinta perustuu siihen, että samaan kyytiin voidaan kerätä matkan varrelta muitakin asiakkaita, jotka ovat menossa samaan suuntaan. Tämä tekee autojen käytöstä tehokkaampaa, jolloin myös matkojen hintoja voidaan laskea. Kokonaisuutena Kyyti tarjoaa kolme eri palveluluokkaa:

  • Express on taksimainen ”suorinta tietä” -palveluluokka, joka on hinnaltaan perinteistä taksia merkittävästi halvempi.
  • Flex on palveluluokka, jossa asiakas on valmis joustamaan hieman odotus- tai matka-ajassa. Flex on hinnaltaan Expressiä edullisempi.
  • Smart-palveluluokassa asiakas on valmis joustamaan reilusti saadakseen Kyydin hämmentävän halvalla hinnalla.

Kyyti on palvelu, joka liikennemarkkinoilta puuttuu – eikä ainoastaan Suomessa vaan globaalisti. Liikkumispalvelujen käyttäjille matkan ensimmäinen ja viimeinen osuus on usein hankalin, ja Kyyti ratkaisee tämän ensimmäisen ja viimeisen mailin ongelman”, Tuup Oy:n toimitusjohtaja Pekka Möttö sanoo.

Tuup Kyyti iPhone

Uusi Kyyti-palvelu on sekä asiakkaalle että kuskille siinäkin mielessä helppo, että tilattu matka maksetaan etukäteen syöttämällä asetuksiin luottokortin tiedot. Tuup-sovelluksella. Näin kuluttajien ja kuskien ei tarvitse käsitellä rahaa sekä asiakas tietää aina täsmälleen paljonko matkalle tulee kustantamaan. Lisäksi tämä jouhevoittaa matkustamista ja tehostaa toimintaa, sillä kuljettajilta jää pois myös kuittien kanssa sählääminen, johon voi kulua työpäivän aikana yllättäväkin paljon aikaa. Nyt yhden asiakkaan perille saattamisen jälkeen voi suoraan siirtyä seuraavaan kohteeseen.

Matkojen tilaamisen mahdollistavan Tuup-sovelluksen toimitusjohtajana on Onnibussin johtajan tunnetuksi suurelle yleisölle tutuksi tullut Pekka Möttö, joka on vetänyt lupaavaa startup-yritystä viime kesäkuusta lähtien. Liikenteen vallankumoukseen pyrkivä Tuup valittiin Euroopan kolmanneksi lupaavimmaksi startupiksi liikennemarkkinoilla Saksalainen Green Business Development GmbH:n toimesta. Edelle ylsivät ainoastaan Uber sekä Bla Bla Car.

Onhan se hurjaa, että meidät rinnastetaan Uberiin, jonka rahoitus on moninkertainen koko Suomen kasvuyritysrahoitukseen verrattuna”, kommentoi asiaa Möttö viime syyskuussa.

Kyyti-palvelu rakentuu tehokkaan algoritmin ympärille, jossa kuskeilla on käytössään oma Android-pohjainen pääte siinä pyörivän sovelluksen kera, johon kyytien tiedot hakuaikoineen ilmestyvät. Älykäs algoritmi yhdessä karttojen kanssa pyrkii järjestelemään Kyydit automaattisesti optimaaliseen hakujärjestykseen, jolloin kuskin on helppo hahmottaa kokonaistilanne, jos asiakkaita on paljon kerättävänä. Yhteistyökumppanina toimii Vinka, joka on erikoistunut kehittämään muun muassa matkojen yhdistelyyn perustuvia ratkaisuja.

Käyttäjälle älykäs teknologia näkyy puolestaan niin, että suoraan Tuup-sovelluksen kautta asiakas näkee missä tilattu auto menee. Näin asiakas osaa mennä odottamaan autoa oikeaan aikaan, eikä ulkona tarvitse värjötellä esimerkiksi talvella kovilla pakkasilla turhaan.

Uusi palvelu päätettiin lanseerata ensimmäisenä Oulussa, joka on sopivan kokoinen kaupunki täysin uuden palvelun esittelyyn. Oulussa Kyyti-palvelua vetää Tuupin rahoittajiin kuuluva Taksi Virpi, jolla on mukanaan kumppaneinaan muun muassa viimeisen parin vuoden aikana merkittävästi kasvanut OTP Travel. Kyyti ei tule missään tapauksessa tyytymään toimintaan ainoastaan Oulussa, vaan pyrkii vielä kuluvan vuoden aikana tuomaan Kyydin Tampereelle, Turkuun sekä Helsinkiin.

Palvelun saatavuuden laajentamisen lisäksi se pyritään integroimaan muiden liikennemuotojen ”kylkeen”. Tämä voi tulevaisuudessa tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kuluttaja voisi tilata Kyydin junalippua ostaessaan. Tavoitteena on muodostaa edullinen matkaketju, jolla kuluttaja pääsee liikkumaan kätevästi paikasta toiseen. Tavoitteena on aloittaa yhteistyön testaus VR:n kanssa tämän vuoden aikana.

Suomi on erittäin hyvässä asemassa uuden älykkään liikenteen markkinoilla. Täältä löytyy teknologiaosaamista ja lainsäädäntö on kansainvälisesti edistyksellinen, minkä seurauksena kiinnostus suomalaisia älyliikenneratkaisuja kohtaan on juuri nyt iso. Alalle on syntynyt ja on syntymässä paljon uusia yrityksiä, joiden markkina on kansainvälinen. Tekesin rooli tässä kokonaiskehityksessä on todella merkittävä rahoituksen lisäksi myös uusien kumppanien kohtaamisessa.” Möttö kiittää.

Tuup Kyyti

Kuinka paljon Kyyti-palvelu on aidosti perinteistä taksia edullisempi?

Kyydin hintaan vaikuttavat useat tekijät ja samankin matkan hinta voi vaihdella hieman päivän ja vuorokauden ajan mukaan, mutta asiakas on tästä aina tietoinen nähdessään hinnan matkaa tilattaessa. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä pieni testi osoittaa, että Kyyti on todellakin huomattavasti taksia edullisempi. Lyhyt, vajaan kolme kilometrin matka (Otokuja 2 – Kauppakeskus Valkea) Oulussa edullisimmalla Smart-luokalla maksoi sunnuntaina (26.3) 6,45 euroa. Jos saman matkan kulkisi taksilla, olisi jo pelkästään lähtöhinta yhdeksän euroa (Yötaksa). Käytännössä taksimatkan hinta nousisi yli kaksinketaiseksi. Vaikka kuluttaja valitsisi Express-luokan, joka on nopein ja mukaan ei todennäköisesti tällöin kerätä muita asiakkaita, niin jäisi hinta silloinkin 10,23 euroon, eli jälleen tavallista taksia edullisemmaksi.

Oletko mahdollisesti Oulusta ja päässyt jo testaamaan Kyyti-palvelua? Miten palvelu toimi ja uskotko sen menestykseen?

Lataa Tuup-sovellus puhelimeesi: iPhone tai Android.