Samsung Galaxy S8 ja S8+ – älypuhelimien uusi aikakausi

Samsung Galaxy S8

Korealainen Samsung on esitellyt markkinoille odotetut seuraavan sukupolven lippulaivapuhelimensa, jotka ovat Galaxy S8 ja Galaxy S8+. Uusi mallisarja avaa Samsungin mukaan käyttäjille täysin uusia kokemuksia, jossa yhtenäinen palvelukokonaisuus sekä älykäs käyttöliittymä yhdistyvät sulavasti yhteen. Molempien mallien myynti käynnistyy Suomessa virallisesti 28. huhtikuuta, mutta ennakkomyynti on jo käynnissä. Jos siis haluat omansa mahdollisimman pian, kannattaa ennakkotilaus laittaa vetämään.

”Galaxy S8:n julkaisu aloittaa uuden aikakauden älypuhelinmuotoilun ja -palveluiden saralla. Galaxy S8 tarjoaa uusia tapoja nauttia elämästä älypuhelimen kanssa. Se vie myös mobiiliturvan aivan uudelle tasolle”, sanoo Andreas Bergqvist,Nordic Product Manager Telecom.

Samsung Galaxy S8

Rakenteellisesti Samsung Galaxy S8 on pitkälti sitä mitä osattiinkin odottaa: suuri ja tarkka näyttö peittää lähes koko etualan laitteesta. Galaxy S8:ssa on 5,8 tuuman kosketusnäyttö ja Galaxy S8+:ssa 6,2 tuuman paneeli. Yhtiö on onnistunut venyttämään sivuilta kaarevan näyttönsä niin hyvin, että laitteen reunat ovat kaventuneet huomattavasti ylhäältä ja alhaalta. Samalla näytön kuvasuhdetta on muutettu ja se on Galaxy S8- ja Galaxy S8+ -puhelimissa 18.5:9, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että paneeli on perinteistä 16:9-kuvasuhteen paneelia kapeampi, mutta pystysuunnassa pidempi. Yhtiö kutsuu kokonaisuutta Infinity-näytöksi.

Poikkeuksellinen kuvasuhde tarkoittaa myös hieman erilaista resoluutiota. Molemmissa on 2960 x 1440 pikselin kosketusnäyttö, joka on toteutettu Super AMOLED -teknologialla ja suojattu Corning Gorilla Glass 5 -lasilla. Infinity-näytön myötä Samsung on luopunut kokonaan etuosan fyysisistä painikkeista. Ne on korvattu virtuaalisilla, joista kotipainike on antaa tuntopalautteen. Sen vastaa raporttien mukaan kokemukseltaan Applen 3D Touch -näytön antamaa tuntopalautetta (paineentunnistus ainostaan kotipainikkeen kohdalla).

Samsung Galaxy S8 Infinity

Näytön venyttämisellä Samsung pyrkii samaan kuin LG G6 -puhelimellaan, eli parantamaan käyttökokemusta. Häivyttämällä näytön reunoja sekä muuttamalla sen kuvasuhdetta saa korealaisvalmistaja aikaan kokonaisuuden, joka on pinta-alaltaan pieni sekä tarjoaa paremman käyttökokemuksen yhdellä kädellä käytettäessä.

Näytön olessa ehdottomasti se Samsung Galaxy S8 -tuoteperheen keskeisin osa-alue ja uudistus, niin löytyy laitteista paljon muitakin ominaisuuksia. Rakenne on edelleen veden- ja pölynkestävä (IP68-suojaluokitus). Uuden rakenteen ja Infinity-näytön ansiosta Galaxy S8 (148,9 x 68,1 x 8,0 mm) on kooltaan paksuutta lukuun ottamatta pienempi kuin 5,5 tuuman näytöllä varustettu Galaxy S7 edge (150,9 x 72,6 x 7,7 mm).

Suomessa uutuuksien sisällä tykyttää korealaisvalmistajan oma 64-bittinen Exynos 8895 -järjestelmäpiiri (Octa core (2.35GHz Quad + 1.9GHz Quad), joka on toteutettu uudella 10 nanometrin prosessilla. Käyttömuistia on neljän gigatavun verran ja grafiikkaohjaimena toimii Mali-G71MP20.

Galaxy S8 ja S8+ ovat markkinoiden ensimmäiset puhelimet, jotka tukevat uutta Bluetooth 5.0 -teknologiaa, jonka merkittävimmät edut ovat kasvanut nopeus sekä kantomatka. Parhaimmillaan Bluetooth 5.0 kykenee pitämään yhteyden yllä esimerkiksi älykelloon 240 metriin asti. Lisäksi se mahdollistaa esimerkiksi musiikin puskemisen kahteen erilliseen Bluetooth-kuulokkeeseen yhtäaikaisesti.

Puhelimien muita keskeisiä yhteysominaisuuksia ovat 4G LTE cat.16, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024QAM, ANT+, NFC, GPS, Galileo, Glonass, BeiDou, NFC, MST.

Samsung Galaxy S8 kamera

Laitteiden takaa löytyy edeltäjistä tuttu 12 megapikselin Dual Pixel -kamera f/1.7-aukolla sekä optisella kuvanvakaimella. Vaikka kamera on pysynyt samana, kehuu Samsung parantaneensa kuvien prosessointia, joka kohtentaa kuvanlaatua. Etukamerana toimii kahdeksan megapikselin kamera, jonka aukko f/1.7.

Uuden muotoilun myötä sormenjälkilukija on siirretty laitteen taakse. Ikävä kyllä Samsung ei ole miettinyt sen paikkaa aivan loppuun, koska se on sijoitettu kameran viereen, ei esimerkiksi sen alle. Nyt käyttäjän osuu helposti kameraan, kun sormi hapuilee lukijaa. Se on myös erittäin ylhäällä ja siihen on vaikea osua luontevasti yhdellä kädellä laitetta pideltäessä.

Sormenjälki ei ole kuitenkaan ainoa tapa avata puhelimen lukitus. Puhelimissa voi luonnollisesti käyttää perinteistä lukituskoodia, jonka lisäksi tarjolla on iirisskanneri sekä kasvojentunnistus. Näin käyttäjä voi valita itselleen mieluisimman tavan avata puhelimen näyttölukko.

Samsung DeX

Uutuudet perustuvat Android 7.0 -käyttöjärjestelmään, jonka päällä lepää Samsungin oma käyttöympäristö. Se tarjoaa muun muassa uuden DeX-tominnon. Samsung DeX -telakan avulla älypuhelimen voi yhdistää näyttöön, hiireen sekä näppäimistöön ja luoda näin tietokonetta muistuttavan työpisteen. Sovelluksien täytyy luonnollisesti tukea ominaisuutta, jota siitä saa kaiken parhaan käyttökokemuksen irti. Aika näyttää, miten innokkaasti kolmannet osapuolet ominaisuutta lähtevät tukemaan. Mutta yksinkertaistettuna: DeX mahdollistaa Android-sovelluksien ajamisen tietokoneen ruudulla.

Korealaisvalmistajan käyttöympäristön mukana tuleviin uudistuksiin kuuluu myös Bixby, joka on Samsungin oma virtuaalinen assistentti. Se löytyy Google Assistentin tavoin kotinäkymän ensimmäisestä näkymästä, eli vasemmalta. Kokonaisuus rakentuu Bixby Vision-, Voice– ja Home-toiminnoista. Puhelimen sivulla on erillinen Bixby-painike, jonka avulla käyttäjä voi aktivoida oppaan missä ja milloin vain. Lanseerauksen yhteydessä Bixby integroituu useiden Samsung-sovellusten ja toimintojen kanssa mukaan lukien kameran, yhteystietoluettelon, kuvagallerian ja asetusten kanssa. Samsungin tavoitteena on laajentaa Bixby tukemaan kolmannen osapuolen sovelluksia. Kontekstuaalinen tietoisuus sallii sen, että Bixby pystyy tarjoamaan käyttäjilleen yksilöllistä apua, joka perustuu käyttäjän kiinnostuksen kohteisiin, käyttötilanteisiin ja sijaintiin.

Uusissa Galaxy S8- ja Galaxy S8+ -puhelimissa on USB Type-C -portti pikalatauksella. Puhelimet tukevat myös langatonta latausta (WPC ja PMA). Niistä löytyy lisäksi perinteinen 3,5 mm kuulokeliitäntä ja microSD-muisikorttipaikka, jonka avulla voi laajentaa laitteiden 64 gigatavun sisäistä tallennustilaa.

Puhelimien akkukesto on herättänyt monissa hieman huolestusta. Galaxy S8:ssa on 3000 milliampeeritunnin akku ja S8+:ssa 3500 mAh:n akku. Huoli ei ole tuulesta temmattu, sillä Galaxy S7 edgessä on 3600 milliampeeritunnin akku, joka on siis tehokkaampi kuin kummassakaan Galaxy S8 -mallissa. Välttääkseen Galaxy Note7:n ikävän kohtalon on Samsung ottanut käyttöön kahdeksan eri tarkastusvaihetta käsittävän testauksen, jotta jokaisen akun turvallisuus olisi taattu.

Uuden Galaxy S8:n saa itselleen 829 eurolla. Suuremmalla näytöllä varustettu Galaxy S8+ -malli kustantaa 929 euroa. DeX-telakan suositushinta on puolestaan 149 euroa. Puhelinten värivaihtoehtoina: Orchid Grey, Arctic Silver ja Midnight black.