Applelta uusi 9,7-tuumainen iPad

iPad 2017

Tablettien myynti on laskusuhdanteessa, mutta Apple ei ole luovuttamassa iPadin suhteen. Yhtiö on julkaissut korvaajan iPad Air 2:lle, jonka se esitteli loppuvuodesta 2014. Uusi taulutietokone kulkee yksinkertaisesti nimellä iPad ja se on tilattavissa esimerkiksi Applen omasta verkkokaupasta.

Uusi iPad on Applen edullisin 9,7-tuumaisella näytöllä varustettu taulutietokone. Sen hinta on 32 gigatavun sisäisellä tallennustilalla ja WiFi-yhteydellä varustettuna 419 euroa. Se on näin ollen 280 euroa edullisempi kuin 9,7-tuumainen iPad Pro.

Uuden sukupolven iPad sisältää tutun Retina-näytön, joka on tarkkuudeltaan 2048 x 1536 pikseliä. Sisuskaluja on päivitetty ja mukana on nyt iPad Air 2:n A8X-sirun sijaan A9-järjestelmäpiiri. Käyttömuistin määrä on pysynyt samana ja sitä löytyy tuoreesta mallista kaksi gigatavua. Tehojen osalta kyseessä oikeastaan identtinen laite iPhone 6s -puhelimen kanssa.

Alumiinista rakentuva iPad on kooltaan 240 x 169,5 x 7,5 millimetriä ja se painaa 469 (WiFi) tai 478 (4G) grammaa. Paksuutta on siis tullut Air 2:een nähden hieman lisää, joka on 6,1 millimetriä paksu. Värivaihtoehtoihin kuuluvat hopea, tähtiharmaa sekä kulta. Etupuolella on näytön lisäksi Touch ID -sormenjälkilukijalla varustettu kotipainike sekä 1,2 megapikselin F/2,2-optiikalla. Takana on kahdeksan megapikselin kamera F/2,4-aukolla, 1080p-videokuvauksella ja 120fps hidastuskuvauksella. Toisin sanoen kameroiden osalta ei ole tapahtunut muutoksia.

Kaiken kaikkiaan uusi iPad vaikuttaa varsin konservatiiviselta päivitykseltä Applen tablet-mallistoon. Se on lähinnä tehopäivitys iPad Air 2:een nähden.

Akkukestoa Apple lupaa iPadilleen kymmenen tunnin verran. Tältä osin lupaukset ovat yleensä pitäneet ja iPadit ovat kautta linjan olleet akkukeston osalta loistavaa tasoa.

Nyt julkistettu taulutietokone tarjoaa parhaan vaihtoehdon niin sanotulle peruskuluttajalle, joka haluaa ”täysikokoisen” Applen tabletin. Ne, jotka kaipaavat lisää tehoa ja ominaisuuksia kääntävät katseensa iPad Pro -malliston suuntaan. Pro-sarja on tosin päivittymässä huhujen mukaan lähitulevaisuudessa, joten niiden ostoa saattaa kannattaa lykätä. Pro-malliston etuihin kuuluvat muun muassa tuki Apple Pencil -kynälle ja Applen omalle näppäimistösuojalle sekä niistä löytyy enemmän tehoa entistäkin sulavampaan käyttöön.

Uusi iPad on saatavilla WiFi- ja 4G-versioina 32 ja 128 gigatavun sisäisellä tallennustilalla. Mallien hinnat liikkuvat 419 eurosta aina 679 euroon, joista kallein tarjoaa mahdollisuuden 4G-yhteydelle ja sisäistä tallennustilaa 128 gigatavua.