Selaa puhelimellasi verkkoa yksityisesti, jälkiä jättämättä (Android & iOS)

Yksityinen selaaminen Android iOS

Tuleeko sinulla usein lainattua esimerkiksi kaverisi puhelinta verkkosurfaamista varten? Tällaisessa tilanteessa kannattaa käyttää älypuhelimien verkkoselaimista löytyvää yksityisen selauksen tilaa. Ominaisuus on hyödyllinen myös silloin, kun ei halua jättää jälkiä selaamistaan sivustoista mobiililaitteeseensa. Usein monet laitteet lisäksi synkronoivat selaustiedot älypuhelimien, tablettien ja tietokoneiden välillä, joten yksityiselle selaukselle voi olla yllättävän paljon käyttöä.

Tässä artikkelissa neuvotaan, kuinka yksityinen selaus toimii Android– ja iOS-laitteilla Chrome– ja Safari-verkkoselaimilla. Ennen sitä käydään kuitenkin läpi, mistä yksityisessä selauksessa on kysymys. Kaikessa yksinkertaisuudessaan yksityisen selauksen ollessa päällä puhelin ei tallenna tietoja sivu- tai hakuhistoriaan. Näin esimerkiksi ystäväsi tai työnantajasi ei näe millä sivustoilla olet vieraillut ja mitä hakuja olet tehnyt.

Yksityinen selaaminen iPhonella ja iPadillä (iOS)

Yksityinen selaaminen iPhone

Applen laitteilla yksityinen selaaminen onnistuu Safarilla erittäin helposti. Avaa selain ja paina välilehtikuvaketta (alapalkki, ensimmäinen oikealta). Tämä tuo esille sillä hetkellä avoinna olevat välilehdet. Jos olet tarkkana, niin huomaat, että vasemmassa alakulmassa lukee ”yksityinen”. Sitä näpäyttämällä pääset yksityisen selauksen tilaan. Se toimii samalla tavalla kuin niin sanottu perinteinenkin tila. Voit avata useita välilehtiä ja tarvittaessa palata takaisin tavalliseen tilaan koskettamalla jo aikaisemmin mainittua ”yksityinen-kuvaketta”. Yksityiset välilehdet jäävät taustalle auki ja voit palata niihin milloin ja missä vain.

Yksityinen selaaminen Androidin Chromella

Android Chrome Incognito

Monien Android-valmistajien puhelimista saattaa löytyä useampi verkkoselain. Suosittelen kuitenkin henkilökohtaisesti käyttämään Android-laitteessa Googlen Chromea. Jos sitä ei jostain syytä puhelimestasi löydy, käy lataamassa se Google Play -kaupasta.

Kun Chrome löytyy sovellusvalikosta, niin avaa se. Tämän jälkeen siirry valikkoon, joka löytyy osoiterivin oikeasta laidasta (kolme pistettä). Sieltä valitaan ”uusi incognito-välilehti”. Ja näin, olet siirtynyt Android-laitteellasi yksityiseen selaukseen.

Chrome integroi niin sanotut tavalliset välilehdet ja incognito-välilehdet samaan näkymään. Voit siis iPhonen tavoin vaihdella niiden välillä helposti ja nopeasti.

4 kommenttia

  1. Yksityinen tila ei estä työnantajaa näkemästä selaushistoriaasi mikäli käytät työnantajan verkkoa esim. wifin kautta. Selaustiedot näkyvät verkon logitiedoissa.

  2. Tama ei ole oikeasti yksityisesti selaamista, joten ala mene lankaan.
    Jotta oikeasti selaat yksityisesti, tee mita on mainittu ylla mutta taman lisaksi sinulla pitaa olla asennettuna ja paalla jokin VPN suojaus, joka salaa yhteyden myos. Ilman VPN salausta operaattori (jos kaytat mobiiliyhteytta) tai verkonomistaja (jos kaytat Wifi yhteytta) nakee mita teet.

    1. Hyvä huomio! Näin tulee todellakin toimia, jos haluaa selata vieläkin paremmin muilta ”salassa”.

Kommentointi on suljettu!