Android O: muutoksia sovellusten taustatoimintoihin, parannuksia suorituskykyyn ja mukautuvat ikonit

Android O

Googlen Android-käyttöjärjestelmän seuraava versio tekee tuloaan. Ensimmäinen kehittäjille suunnattu niin kutsuttu Developer Preview -julkaisu on jo ulkona, mutta virallisen version on tarkoitus saapua vasta toisen vuosineljänneksen aikana, heinä-syyskuussa. Kuten Googlella on viimeisen muutaman vuoden aikana ollut tapana, niin on tuleva julkaisu nimetty aakkosissa seuraavan kirjaimen mukaan, lopullisen nimen selvitessä myöhemmin. Näin ollen esiversio kantaa nimeä Android O, kun nykyinen virallinen julkaisu on Android 7.1 Nougat. Erään huhun mukaan Google sattaisi lyöttäytyä yhteen Nabiscon kanssa, joka on amerikkalainen muun muassa keksejä valmistava yhtiö. Sen valikoimiin kuuluu esimerkiksi suosittu Oreo-keksi. Näin ollen huhuissa nimeksi on nostettu mahdollisesti lopulliseksi nimeksi Android 8.0 Oreo.

Mistä Android O:sta on sitten kyse? Käytännössä sen tärkeimmät uudistukset löytyvät niin sanotusti pellin alta, näkyvien muutoksien ollen ainakin esiversiossa minimaalisia. Erään tärkeän ominaisuuden visuaalisuuden kannalta se kuitenkin tuo mukanaan, jotka ovat mukautuvat kuvakkeet. Niistä lisää alta löytyvästä listasta, jossa käymme läpi Android O:n keskeisimmät parannukset.

Taustatoimintojen rajoittaminen: Google liikkuu Android-käyttöjärjestelmänsä kanssa aavistuksen Applen suuntaan ja ryhtyy entistäkin hanakammin rajoittamaan sitä, mitä sovellukset voivat tehdä taustalla. Kaiken taustalla on akkukeston parantaminen, jota Google on pyrkinyt kehittämään optimoimalla järjestelmäänsä tältä osin jo useamman version ajan. Muutoksella haetaan totta kai myös parannuksia käyttökokemukseen pitämällä taustatoiminnot kurissa ja näin järjestelmä sulavana.

Mitä käyttäjien tulee tästä tietää on se, että jatkossa sovellukset kuluttavat taustalla vähemmän virtaa, joka on hyvä asia. Kehittäjille tämä tarkoittaa suuria muutoksia (API 25 -tasosta eteenpäin) ja heille tietoa asiasta löytyy lisää täältä.

Yksityiskohtaisempi ilmoituksien hallinta: Ilmoituksiin Android O tuo mielenkiintoisen muutoksen. Android O:ssa käyttäjät pystyvät muokkaamaan sovelluksien ilmoituksia entistäkin tarkemmin, jos ominaisuus on ohjelmaan kehittäjien toimesta tuotu mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sovelluksen ilmoitukset voidaan lajitella eri kategorioihin, joita on mahdollista säätää. Näin käyttäjän on mahdollista hiljentää sovelluksen tietyt ilmoitukset. Monet ohjelmat mahdollistavat jo vastaan toiminnon. Hyvä esimerkki on virallinen Twitter-ohjelma, jossa käyttäjä pystyy valitsemaan mistä tapahtumista haluaa ilmoituksen. Android O:ssa ominaisuus on kuitenkin integroitu järjestelmään ja tuotu mukaan yhtenäisenä kokonaisuutena, jolloin sen hallinta on helpompaa.

Picture in picture: Google tuo Android O:ssa mukana puhelimille ja tableteille Android TV:stä tutun Picture in Picture -ominaisuuden (PiP). Se mahdollistaa videon pienentämisen ja siirtämisen muun sisällön päälle pienempään ikkunaan. Näin käyttäjä voi tarvittaessa tehdä muita asioita samalla kun katsoo videota.

Lomakkeiden automaattinen täyttö: Googlen mobiilialusta on jo tovin osannut täyttää automaattisesti eri sivustojen lomakkeiden tietoja. Yleensä tämä tarkoittaa muun muassa nimeä ja salasanaa.

Android O vie lomakkeiden täytön kokonaan uudelle tasolle, jonka on tarkoitus helpottaa ja nopeuttaa käyttäjien elämää. Jatkossa käyttäjät voivat ladata erillisen Autofill-sovelluksen, johon määritetään eri tiedot, kuten nimen, osoitteen ja salasanan. Kehittäjille Google tarjoaa uudet API-rajapinnat, jotka integroimalla käyttäjien tiedot saadaan automaattisesti lomakkeisiin.

Android O iconsAndroid O icons

Mukautuvat kuvakkeet: Tämä pieni, mutta tärkeä uudistus tekee eri valmistajien Android-puhelimien käyttöliittymistä aikaisempaa yhtenäisempiä. Android O tarjoaa nimittäin mukautuvat kuvakkeet (adaptive icons). Kun kehittäjät ovat päivittäneet sovelluksiensa kuvakkeet, voidaan ne näyttää ruudulla eri muodoissa, jolloin sovellusvalikko on yhtenäisempi, kun mukana ei ole esimerkiksi pyöreitä, neliöitä ja reunoista pyöristettyjä kuvakkeita. Jatkossa kaikki kuvakkeet voidaan mukauttaa samaan muotoon.

pin_icon2

Kiinnitetyt sovellustoiminnot: Android 7.1:ssä Google esitteli sovellusten pikatoiminnot. Kyseessä on valikko, joka tulee esille, kun käyttäjä pitää sormeaan hetken aikaa kuvakkeen päällä. Idea on sama kuin Applen 3D Touch -toiminnossa. Sen avulla käyttäjä voi kuvakkeen kautta siirtyä suoraan määrättyihin ohjelman toimintoihin ja suorittaa ne näin nopeammin.

Android O:ssa on mahdollista lisätä kotinäkymään kuvakkeita suoraan tiettyihin sovellusten toimintoihin.

WiFi Aware: Android O lisää tuen WiFi Aware -ominaisuudelle, joka perustuu Neighbor Awareness Networking -spesifikaatioon. Ominaisuuden avulla laitteet voivat automaattisesti lähettää tietoja lähellä olevien puhelimien kanssa.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Esimerkiksi konsertissa käyttäjä ottaa kuvan ja on aktivoinut WiFi Aware -toiminnon, jolloin muut samaa sovellusta käyttävät (joilla WiFi Aware on päällä) saavat tiedon kuvasta. Näin käyttäjät voivat jakaa muiden samassa tilassa olevien kanssa tietoja kuluttamatta dataa.

Kehittyneemmät ääniominaisuudet: Android O sisältää Sony LDAC -kodekin. Se saa musiikin kuulostamaan entistäkin paremmalta.

Älykäs jakaminen: Googlen tuleva käyttöjärjestelmä oppii, mihin käyttäjä jakaa tietojaan. Esimerkiksi, kun käyttäjä nappaa kuvan kuitista osaa puhelin ehdottaa sen tallentamista siihen soveltuvaan ohjelmaan. Sama toimii myös selfien kanssa – käyttäjä nappaa selfien ja puhelin ehdottaa automaattisesti sovellusta, jossa sitä voidaan jatkojalostaa.

Tuki laajemmalle väriavaruudelle: Android O osaa hyödyntää laitteiden laajempaa väriavaruutta (wide-gamut color). Näin laitteet, joiden näytöt ominaisuutta tukevat kykenevät näyttämään kuvat entistäkin kauniimpina väriavaruuden ollessa laajemman.

Java-optimointeja: Google on Android O:ssa tuonut mukaan kasan uusia Java API -rajapintoja. Parantunut Android Runtime on entistäkin nopeampi, jopa 2x määrätyissä sovelluksissa.

Android O Developer Preview 1 on saatavilla Nexus 5X-, Nexus 6P-, Nexus Player-, Pixel C-, Pixel– ja Pixel XL -laitteille. Jos esiversiota haluaa kokeilla (muista varmuuskopiointi), niin se onnistuu täältä.