Alphabet: Verily Study Watch on älykello tutkimuskäyttöön

Vuonna 2015 Google perusti uuden yrityksen nimeltään Alphabet. Ajatuksena oli koota Google sekä kaikki sen hallitsemat palvelut ja toiminnot yhden kokonaisuuden alaisuuteen. Yksi Alphabetiin kuuluvista ”palasista” on terveyteen erikoistunut Verily.

Verily kehittää työkaluja sekä palveluita, joiden avulla terveysalan ammattilaiset voivat kerätä tehokkaasti tietoja potilaistaan. Yhtiöllä on käynnissä useita projekteja, joista haastavimmissa pyritään pitkällä aikavälillä selvittämään, miten tautien kehittymistä pystyttäisiin ennakoimaan sekä estämään. Verily kehittää muun muassa uudenlaista glukoosimittaria, jolla voidaan mitata jatkuvasti verensokeria henkilöiltä, joilla on toisen tyypin diabetes.

Osana tutkimustyötään Verily on esitellyt maailmalle reilu viikko sitten oman älykellon: Study Watch. Kuten nimikin kertoo, on kello tarkoitettu hyödynnettäväksi yhtiön useissa eri tutkimuksissa ja projekteissa. Sitä ei tulla ainakaan toistaiseksi myymään niin sanotuille tavallisille kuluttajille.

Study Watch rakentuu hyvin klassisen rakenteen ympärille, jossa on aina päällä oleva, vähän virtaa kuluttava näyttö. Sitäkin tärkeämpää ovat kuitenkin useat erilaiset sensorit, joilla käyttäjästä pyritään keräämään yksityiskohtaisia terveystietoja. Kello osaa lukea käyttäjästään muun muassa sykkeen ja mahdolliset liikehäiriöt. Kellon toiminnot ovat hieman hankalasti suomennettavissa (tällaiselle hyvin vähän terveysalasta ymmärtävälle), joten alla lainaus yhtiön blogista:

Multiple physiological and environmental sensors are designed to measure relevant signals for studies spanning cardiovascular, movement disorders, and other areas. Examples include electrocardiogram (ECG), heart rate, electrodermal activity, and inertial movements.

Verily ei kerro kellonsa tarkkoja teknisiä tietoja, mutta kehuu sen sisältävän tehokkaan piirisarjan, joka pystyy suorittamaan vaativiakin algoritmeja reaaliajassa. Study Watchin akku kestää jopa viikon ja se pystyy tallentamaan sisäänsä viikkojen edestä dataa, jolloin sitä ei tarvitse synkronoida jatkuvalla syötöllä pilveen. Kaikki pilveen ”lennätettävä” data salataan, joten käyttäjien terveystietojen pitäisi näkyä ainoastaan niille, joille ne kuuluvat.

Study Watch tulee olemaan osa useita Verilyn ja sen partnereiden projekteja. Sitä tullaan hyödyntämään muun muassa parkinsonin taudin tutkimuksissa, joka on monivuotinen projekti, jossa pyritään selvittämään miten tauti etenee ja kuinka sitä voitaisiin hoitaa yksilöllisesti.

Kannattaa käydä tutkimassa lähdelinkkien takaa Verilyn blogia sekä virallista kotisivua, jos kiinnostaa tietää, missä kaikessa Alphabet (eli Google) on mukana terveysalan osalta.